Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Fülke

Fülkeforradalom van! Mi tudósítunk.

Miért ne legyél katolikus?

2012.01.09. 07:00 | kolbenheyer | 414 komment

Címkék: keresztény katolikus

Olvasd a Sárdobálót is!

− Te miért lettél katolikus?
− Bonyolult. Majd egyszer elmesélem.

Katolikus vagyok, a saját választásomból. Ahhoz szoktam, és a barátaim is ahhoz szoktak, hogy a dolgokat meg kell magyarázni. Márpedig első nekifutásra könnyebbnek látszik megmagyarázni, miért ne legyen az ember katolikus. A katolikus egyház elriasztó intézmény, álláspontja néhány kérdésben olyannyira kártékony, hogy elég könnyű megérteni az antiklerikális indulatokat. A papi nőtlenség, a női papság, a fogamzásgátlás és a homoszexualitás az a négy téma, amit nyugodtan nevezhetnék az egyház halálos bűneinek is, hiszen az ezekben elfoglalt álláspontja nem csak saját népszerűségét ássa alá, de emberi életeket nyomorít meg.

A papi nőtlenség nem biblikus előírás, a protestáns és a görögkeleti egyházak nem is ragaszkodnak hozzá. Történeti képződmény, ami kifejezetten az egyház szervezetei egységét volt hivatott erősíteni: egyben tartani a gyarapodó vagyont, és kizárni a vérségi lojalitásokat. Egyik oknak sincs már relevanciája. Van viszont az emberi érzelmeknek és vágyaknak. És most nem is azt emelném ki, ami pedig jogos kifogás, hogy miért olyan emberek a lelki vezetők, akiknek nincs tapasztalata az egyik legelemibb emberi kapcsolatról. Hanem azt, hogy miért olyan emberek a lelki vezetők, akik meg vannak sújtva az egyik legnagyobb lelki nyomorral. Meggyőződésem, hogy akit választásra kényszerítenek a párválasztás és a hivatás között, az beteg ember. Mérhetetlen emberi szenvedés a következmény, no meg kontraszelekció és paphiány.

A női papság elutasítását alá lehet ugyan támasztani a Bibliával, de elég esetlegesnek tűnik, hogy az Ószövetség rengeteg szabálya közül éppen melyiket alkalmazzuk, és melyiket nem. Megint mindkét oldal vesztes. Az egyház nélkülözi a női nézőpontot, azt a rengeteg tehetséget, amit a papnők hozhatnának az egyházba. És a nők megmaradnak örök másodrendűnek. Főleg a női szerzetesség megléte mellett nehéz épkézláb érvet hozni a női papság ellen: ha lemondhatnak a családról, és vállalhatják a hivatás minden nehézségét, miért nem tekintjük őket egyenrangúnak, olyannak, akik kiszolgáltathatják a szentségeket (ha ennél pl. az adott férfi jelleme nem akadály, hiszen csak közvetítője az isteni kegyelemnek).

A fogamzásgátlás elutasítása végképp ellentmond a józan észnek. Az elfogadott módszerek (naptárnézegetés) éppúgy magukban hordozzák az emberi beavatkozást az isteni tervbe, mint az elutasítottak (óvszer, tabletta), éppen csak feltűnő pontatlanságukkal tűnnek ki. De miért szabad önállóan döntenünk a párválasztásról (vagy az arról való lemondásról), a karrierről, sőt az életvitelünkről, ha a gyermekeinkről nem? Nem avatkozunk-e bele folytonosan az isteni tervbe? Vajon nem éppen a mi döntéseink révén valósul meg az isteni terv? Nem látom, hogyan másként lehetne. Ezt az egyházi előírást ráadásul alig valaki tartja be, hacsak nem maga a Jóisten tette sokkal terméktelenebbé a mai nőket.

A homoszexualitást szintén az Ószövetség nevezi bűnnek, többek között a húsos és tejes ételek együttfogyasztásával együtt. Igen, gúnyolódom, mert a kereszténység egyik nagy erénye éppen az, hogy meri értelmezni a Szentírást, hiszen tudja, vallja, hogy az különböző korokban élt emberek gyarló kísérlete az isteni sugallat megértésére. Ha a cordon bleu fogyasztását abszurd bűnnek tartani, miért nem az, ha két azonos nemű ember szereti egymást. A szexualitás erkölcsi kérdés. Erkölcsi kérdés, ha valaki visszaél a szexualitással járó érzelmi kötelékekkel. De maga az orientáció, az, hogy kit szeretünk, nem erkölcsi kérdés. A szeretet szent, akárki is a tárgya.

Sokan érvelnek úgy, és nehéz nem igazat adni nekik, hogy a fenti négy álláspont közös eredője a szexualitás és a nő generális elutasítása. Nehéz nem igazat adni, hiszen az egyház elutasítja magát a vitát is. Mintha nem tanulta volna meg a történelem leckéjét, hogy a tekintélyelv állandó alkalmazása magát a tekintélyt koptatja el. Hát ezért ne legyél katolikus.

Folytatása következik szerdán.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulke.blog.hu/api/trackback/id/tr753520266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fül~orr~régész 2012.01.09. 09:18:45

Hat ez eleg szanalmasra, demagogra es tudatlanra sikerult. De jol esik belerugni a hivo katolikusokba, ugye? Ennyire unatkoztal? Inkabb angrybirdsoztel volna...
Szerencsetlen...

krampam 2012.01.09. 09:27:14

katolikus vagy... persze.

LAVÓRVAGÁNY 2012.01.09. 09:34:37

Én jókat röhögtem rajta :D Még igaza is van, a katolikus "vallás" mára önmaga paródiája lett. Csak sajnos az emberi faj remek táptalaj a gondolkodás nélküli élethez, így rengetegen katolikusok...nincs ezzel baj, boldogok a lelki szegények...

Ibn al-Haiszam 2012.01.09. 09:34:56

Én például nagyon szivesen elolvasnám az érvekkel alátámasztott ellenvéleményeket a tisztánlátás kedvéért, de az eddigi két fokhagymás böfögés nem igazán segített.

Ibn al-Haiszam 2012.01.09. 09:35:45

Bocs, "eddigi két" -» "első két"

bastian 2012.01.09. 09:36:01

Azért ne legyen valaki katolikus, mert a papoknak nem lehet felesége vagy mert nincs női pap? Micsoda hülyeség ez? Mégha azt mondanád, hogy ne legyen valaki katolikus pap, de ezért hívő se? A hívő nem a papban hisz Te barom és még csak nem is a katolikus egyházban, hanem Jézus Krisztusban. Kit érdekel a pap családi állapota?
Reméljük a folytatásban arról is hallunk, hogy miért ne legyen valaki zsidó vallású...

BruceTheHoon 2012.01.09. 09:38:48

"A női papság elutasítását alá lehet ugyan támasztani a Bibliával, de elég esetlegesnek tűnik, hogy az Ószövetség rengeteg szabálya közül éppen melyiket alkalmazzuk, és melyiket nem."

Újszövetségi tiltást is lehet találni, ha akarunk. Pál apostol pl. tiltja, hogy a nők férfiakat tanítsanak vagy hogy egyáltalán a templomban megszólaljanak, ezt is lehetne úgy csavarni, hogy nem lehetnek papok. Persze ettől egyik nagy felekezet sem zavartatja magát, apácák tanítanak lépten-nyomon minden nemű tanulót, protestánsoknál meg egyenesen létezik női lelkész, pedig ők aztán igazán nagyra tartják Pál apostolt.

"A homoszexualitást szintén az Ószövetség nevezi bűnnek, többek között a húsos és tejes ételek együttfogyasztásával együtt."

Ez legjobb tudomásom szerint nincs így. A Tízparancsolat két felsorolt verziója közül az egyikben szerepel az a parancs, hogy ne főzd meg a gödölyét anyja tejében, ezt tette a rabbinikus gondolkodás teljesen elkerülhetővé azáltal, hogy értelmezésben tiltotta meg a tejes és húsos ételek, de még az elkészítésükhöz használt edények teljes elkülönítését is. Tehát rabbinikus értelmezés, nem ószövetségi parancs.

De azért van ott elég, amiből meríteni lehet, ha abszurd szabályt akarunk idézni, pl. hogy nem vethetsz kétféle magot egy földdarabra (kukorica között tök? bab?), vagy azon, hogy nem viselhetsz kétféle anyagból készült ruhát (20% pamut, 80% poliészter), nem beszélve arról, hogy ha rövidlátó vagy, vagy sérültek a heréid, akkor nem mehetsz a Templomba (mármint templomba igen, de a Templomba nem).

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.09. 09:41:58

JÉZUS A TEMPLOMBAN

Nem lévén a kapun plomba
Jézus bemén a Templomba.
Falon plakát: „Adok-veszek!”
S hallatszanak biznisz neszek.

Elszabadul néhány gerle
S kegytárgyakat zajjal ver le.
Kecskekufár s birkabankár
Miatt lelki létben van kár.

Jézus fájón körbe tekint,
Látvány kelti benne e kínt.
Lendül korbács, borul asztal,
Hősünk senkit nem marasztal.

„Nem a Jeruzsálem Pláza
Ez, hanem az Atyám háza!”
Péter így szól: „Újabb fétis
Dőlt meg. Jó lesz ez a hét is!”

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/12/jezus-templomban.html
:)

hardenberg 2012.01.09. 09:43:31

Elmész te a picsába.

bastian 2012.01.09. 09:44:00

@IGe:

Te teljesen hülye vagy? Jézus élő személy volt, ezt nem vitatja senki a világon, még az ateista történészek sem, még a Koránban is utalnak rá. A vita csak azon megy egyesek között, hogy Isten fia volt-e vagy csak egy próféta.

na__most__akkor 2012.01.09. 09:48:34

Vannak itten szAnalmasok, demagOgok Es tudatlanok.
Ja, és szerencsEtlenek is.

Talán ismerni kellene
- a Bibliát
- az egyházatyákat
- a Vatikán hivatalos írásait/véleményét
- stb.

Nem győzöm csodálni a katolikusok elszántságát (de bármely egyház tagjaira igaz ez...) amikor bátran fellépnek a ki3@$20++ istentagadók ellen, de fogalmuk sincs a saját tanításaikról.

_UnderCover_ 2012.01.09. 09:48:35

@IGe: Mekkora egy gyökér vagy te barétom, a háromfelkiáltójeles kocsmai észosztó hozzászólásoddal együtt.

krampam 2012.01.09. 09:50:20

Ha valaki nem katolikus, ne okoskodjon felületes tudással(?).
Csak az egyik felvetéshez egy gondolat: a papi nőtlenség azért (is) fontos, mert így az illető nincs elkötelezve egy másik ember iránt, teljes életét az Úr szolgálatába tudja állítani. Nem azon kell agyalnia, hogy hú, mi lesz hó végén, tudok-e cipőt venni a gyereknek, miért zsörtölődik az asszony, stb... Értitek? Egy házas embernek óhatatlanul a családja kerül az első helyre. Értük él. Ez egy pap esetében, aki egy nagyobb közösség pásztora, s nem mellesleg az Úr szolgája, Jézus helyettese, stb, megengedhetetlen.

Pinka-Panka 2012.01.09. 09:50:21

Nagyon nem teszik az írás, noha nem vagyok katolikus.
A női papságról azt gondolom, hogy nagyon helyes, hogy nem szorgalmazzák -mivel a misézésen kívül számtalan dolog van, amit egy papnak tennie kell. (hittanórák tartása, több iskolában, programok szervezése, családlátogatások, temetés, keresztelő...stb)
Ezt egy férfi jobban bírja, ezt kéne már elfogadni, hogy a nők nem egyenlőek a férfiakkal, hanem különbözőek.
Az azonos neműek szerelméhez, ha nem is tehetnek róla, az egyház nem támogatja, mert az élet mellett kell döntenie, minden esetben. A normális, utódnemzésre érett különneműek életét kell támogatnia. A Bibliában számos helyen olvashatunk erről.

Az meg végképp nem tetszik, hogy beteg embernek hiszi a kedves poszt író a papokat. Nem is értem. Remek és nagyon jó katolikus papokat ismerek, akik nagy missziót végeznek áldozatos munkával. Hogy említsek közülük: Böjte Csaba, Kerényi Lajos, ...és sorolhatnám.
Ritka rendes emberek.
Jó lenne, ha minden hibája ellenére az egyháznak meglátnánk útmutatásait is és a nekünk szóló üzeneteket az ige által.
Nem hinném, hogy ilyen rossz, mert a templomok teve vannak és az iskolák, amit az egyház működtet - többszörös túljelentkezéssel bírnak.

Sajnálom a kiábrándult keresztény embert, aki csak a rosszat képes meglátni, szerintem túl kell nézni és meglátni a pozítivumait is az egyház tanításnak.

Flúgatlan 2012.01.09. 09:50:51

A homoszexualitásról az Újszövetség is ír elítélően: Római levél 1:26--27

"Ezért Isten gyalázatos szenvedélyeknek szolgáltatta ki őket. Mint ahogy asszonyaik felcserélték a természetes érintkezést a természetellenessel, ugyanúgy a férfiak is elhagyták a női nemmel való természetes érintkezést, és egymás iránt gerjedtek fel kívánságukban; férfiak férfiakkal fajtalankodtak, de el is veszik tévelygésük méltó jutalmát önmagukban."

Az Isten országáért vállat nőtlenséget az Újszövetség is ajánja. Nem teszi kötelezővé, de ajánlja. pl:

1Kor 7:7--
"Szeretném ugyanis, ha minden ember úgy volna, mint én magam is; viszont mindenkinek saját kegyelmi ajándéka van Istentől: kinek így, kinek amúgy.
A nem házasoknak és az özvegyeknek pedig ezt mondom: jó nekik, ha úgy maradnak, mint én is.
Ha azonban nem tudják magukat megtartóztatni, házasodjanak meg, mert jobb házasságban élni, mint égni.
A házasoknak pedig nem én parancsolom, hanem az Úr, hogy az asszony ne váljon el a férjétől.
...
Azt szeretném, hogy gond ne terheljen titeket. Aki nőtlen, az az Úr dolgaival törődik: hogyan legyen tetszésére az Úrnak.
Aki viszont megházasodott, az a világi dolgokkal törődik: hogyan legyen tetszésére a feleségének;
ezért élete megosztott. A nem férjes asszony és a hajadon az Úr dolgaival törődik, hogy szent legyen testében is, lelkében is, aki pedig férjhez ment, a világi dolgokkal törődik: hogyan legyen tetszésére a férjének."

Nem kötelező ugyan a papi nőtlenség a bibliai tanításban, de ajánlott és nem lelket megnyomorító, hanem isten szolgálatára felszabadító dolog. Ha én lennék a katolikus nagyfőnök, a kötelező papi nőtlenséget eltörölném, de nem azért, mert a nőtlenség a lelket megnyomorító dolog volna.

bastian 2012.01.09. 09:51:00

@IGe:

Így már minden világos. Akinek a Zeitgeist az alapműveltsége és a Vénusz projekt a jövője, akkor ez megmagyaráz mindent. Megnyugodtam :))

krampam 2012.01.09. 09:53:28

@IGe: "meg perforálatlan Mariska"

Ajánlom, vegyél vissza! A saját érdekedben.

Never 2012.01.09. 09:54:24

@LAVÓRVAGÁNY: Kíváncsi leszek, ha az életedben igazán nagy problémákkal találkozol, kihez fordulsz majd titokban, hajlani fél négykor, amikor még mindig nem tudsz elaludni, és rémisztő képek lebegnek a szemed előtt.

Nem kívánom senkinek, de nekem már volt ilyen - és volt kihez fordulnom, nem csak a szeretteim körében, de "feljebb" is. A segítség is jött, és hála Istennek, a gondok is megoldódtak (nem anyagi jellegűek...)

Az én tapasztalatom az, hogy az utasítja el a hitet (nota bene: nem vallást írok), akinek rossz a lelkiismerete és mélyen bent tudja, hogy amit tesz, az valamilyen szempontból nem helyes. Ilyenkor aztán könnyebb tagadni, mint változni.

BruceTheHoon 2012.01.09. 09:55:41

@krampam: "@IGe: "meg perforálatlan Mariska"

Ajánlom, vegyél vissza! A saját érdekedben."

Ezt a mariskázást én is ízléstelennek tartom, de mégis: mi lesz, ha IGe nem vesz vissza? Jösztök az inkvizícióval?

Tilikov (törölt) 2012.01.09. 09:57:42

@krampam:

A miniszterelnöknek is van családja, pedig ő egy még nagyobb közösséget szolgál. Miért lenne a család megengedhetetlen? A nős papok működése talán azt mutatja, hogy a családjuk miatt ők képtelenek ellátni a dolgukat? (ami ugyanaz mint a nőtlen papoké)

Never 2012.01.09. 09:59:25

@Pinka-Panka: Egyetértek, hogy nem kell minden problémát egyforma súllyal a serpenyőbe tenni. A női papsággal vannak problémák, nem csak gyakorlati, de elvi szinten is (pl. nem volt női apostol, nem volt női próféta, nem volt női egyház-"atya" - bár ezt lehetne a társadalom akkori szerkezetével is indokolni).

A papi nőtlenség kérdésében viszont a római katolikus egyház álláspontja nem csak meghaladott, hanem ellentétes a tanítással és egyébként pedig kétszínű. A "viri probati" rendszer ktiűnően működik a görögkatolikus egyházban, amely a pápa fennhatósága alá tartozik, csak éppen Róma nem szereti ezt reklámozni.

Képzeljétek csak, van olyan barátom, aki görögkatolikus pap, érvényes misét tarthat és szentségeket szolgáltathat ki egy római katolikus számára egy római katolikus templomban is, valamint felesége van és 4 gyereke... Nocsak.

Hozzáteszem, a görög katolikus egyházban Magyarországon nincs paphiány, nincsenek kiugrások, nincs hívői elvándorlás, többek között azért sem, mert hiteles emberek a papok, akik maguk is megmutatják, hogy lehet vizet inni vizet prédikálva.

Kuruttya 2012.01.09. 09:59:52

Mindenki tudja, hogy a katolikusok nagyon cikik, az egész egyház ahogy van egy középkori sötétségből megmaradt csökevény, nem kell ehhez blog poszt :D

Donorbusz 2012.01.09. 09:59:56

@IGe:

1. ha már mindenképpen az öngyilkosság fogalmát veszed elő, akkor -durheimi értelemben- altruista öngyilkosság. - Erkölcsileg nemes.

2. ajánlom figylmedbe a szemntháromság fogalmát: egy isten három személyben. Innentől lásd: 1.

3. Itt az eredendő bűnről van szó. Pont ez a lényeg: új szövetség köttetett, melyben már megjelenik a bűnbocsánat. A bűnösség innentől már nem "default", hanem sokkal inkább a bűnre való hajlandóságot jelenti (szabad akarat).

4. Számos történlemi bizonyíték alátámasztja, hogy Jézus élt, akkor és ott. Egyébként számít ez? Vagy a tanításokban rejlő igazság veszít az értékéből, ha kiderül, h Jézus mégsem létezett?

5. Ez nem cél. Csak egy hittétel, hogy egyszer bekövetkezik. Egyébként második eljövetelről van szó, nem pedig 2. feltámadásról. Nem az "őt imádók" üdvözülnek, hanem az igazak.

Egyébként annak amit leírtál semmi köze a katolicizmushoz, amivel a fenti poszt foglalkozik, hanem alapvetően a keresztény hittételeket támadod. Ráadásul iskolázatlan, primitív módon: irományodból süt a butaság és a tájékozatlanság. Gratulálok! :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 10:00:41

A papi nőtlenségnek ma is anyagi oka van, ugyanis protestáns egyházaknál a feleség is egyházi szolgálatot teljesít, többnyire, így az egyháznak gyakorlatilag őt és a pár gyerekét is el kell tartania. Na, ha ugyanez lenne a katolikus egyházban is, Vatikánnak kevesebb csurranna...

Never 2012.01.09. 10:01:13

@Tilikov: Lásd a fenti kommentemet - van ma is a pápa fennhatósága alatt olyan része az egyháznak - a görög katolikusok - ahol a pappá szentelés előtt megengedett a házasság, tehát házas embert pappá szentelnek minden gond nélkül.

Ehhez képest szemforgatás, ami a római oldalon megy.

krampam 2012.01.09. 10:01:36

@BruceTheHoon: "de mégis: mi lesz, ha IGe nem vesz vissza?"

Félreérted, én nem ítélek. Megteszi majd az Isten. Én csak sajnálom őt. Ez olyan, hogy nyilván Te sem szereted, ha anyukáddal "viccelődnek". Ha az én anyámról mondana valaki ilyeneket, szájon vágnám. Gondolkozz el.

Ginlia 2012.01.09. 10:02:23

@Pinka-Panka: "(hittanórák tartása, több iskolában, programok szervezése, családlátogatások, temetés, keresztelő...stb)" Világi vonalon hasonlót csinál egy pedagógus is, pedig ott aztán több a nő. Elég jól bírják.
"a nők nem egyenlőek a férfiakkal, hanem különbözőek. " De egyenlőek, csak különbözőek.

Never 2012.01.09. 10:02:47

@Zabalint: Ez beza nettó - hogy is mondjam - badarság. Minden általam ismert papfeleség dolgozik, mint az igásló, gyakran többet, mint a férjük. Ügyvéd, fogorvos, gyógyszerész, tanár - és emellett nevel 4-5-10 gyereket otthon, segédkezik az ünnepek szervezésében, és még a házvezetőnői teendőket is ellátja.

Ignorance is a bliss, ugye...

BruceTheHoon 2012.01.09. 10:02:55

@bastian: "@IGe:

Te teljesen hülye vagy? Jézus élő személy volt, ezt nem vitatja senki a világon, még az ateista történészek sem, még a Koránban is utalnak rá. A vita csak azon megy egyesek között, hogy Isten fia volt-e vagy csak egy próféta"

Tehát, még az Istent mesealaknak tartó ateisták is csak azon vitatkoznak, hogy Jézus Isten fia vagy Isten küldötte volt?

LAVÓRVAGÁNY 2012.01.09. 10:02:56

@Never:
Nem talált. Nincs rossz lelkiismeret, csupán úgy gondolom, hogy a saját életemért én vagyok felelős. És emiatt nincs szükségem arra, hogy mindenféle kapaszkodókat keresgéljek magamnak, mert úgy csinálom a dolgaimat, hogy tükörbe tudjak nézni mindenféle útmutató és segítség nélkül is. Talán ezt kéne nektek is tenni. Tudom, nagy segítség lehet, ha azt hiszed, hogy akármit teszel, úgyis van megbocsátás, ha kéred. Én meg inkább mindent elsőre próbálok megcsinálni annak fényében, hogy a felelősség az ENYÉM. Nem menekülök a nehézségek elől egy képzeletbeli baráthoz, hogy majd ő segít, ha nagyon kérem. Ébredj már fel ember, tényleg azt hiszed, hogyha imádkozol, miközben rákkal küzdesz egy kórházi ágyon, akkor majd isten elkergeti a betegséget, és minden jó lesz? Ugyanmár...
Gondolom akkor azt is elhiszed, hogy a Föld csak párezer éves, és dinoszauruszok sosem éltek rajta, mert a bibliában nincs szó tírekszekről. Ugye?

Never 2012.01.09. 10:10:04

@LAVÓRVAGÁNY: Hajjaj, ahogy nézem, valami érzékeny pontot kaptam el... Nem akarlak elkeseríteni, de a hitnek éppen az a lényege, hogy mindennel, amit valaha tettünk, el kell számolnunk, nincs ingyen ebéd.

Az pedig, hogy elismerem, hogy van nálam nagyobb hatalom ebben a világban, nem a lelki megnyugvásomhoz kell, hanem számomra evidens. "Hit". Ezen jókat lehet vitatkozni, de inkább az örökbecsű Internetes bon-mot-ra hivatkoznék: "Egy zuhanó repülőgépen nincsenek ateisták."

Aki pedig azzal áltatja magát, hogy mindent egyedül megold az életben, azzal majd beszélgetünk, amikor ő is, én is elmúltunk 60. Let's see...Én bizakodom, hogy az én megoldásom a helyes számomra, eddig egész jól bevált.

2012.01.09. 10:10:10

Szúz Mária Jézus anyja
Ez így magában röhejes, ha valaki szűz, nem lehet anya.lett. Maximum addig volt szűz, amígvalaki teherbe nem ejette. Egy hús vér ember.
Röviden ennyi

Az egész egy nagy bla-bla

A katolikus egyház meg egy nagy maffia.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 10:11:15

@Never:
Nem írtam, hogy minden esetben nem dolgozik. Tehát ebben mindkettőnknek lehet igaza. Ellenben a katolikus papnak nincsenek gyerekei sem, egy evangélikus lelkésznek lehetnek, és felesben a lelkésznek kell eltartania a gyerekeket, méghozzá a fizetéséből, amit az egyháztól kap. Katolikus pap mindenképpen olcsóbban jön ki az egyháznak.

Never 2012.01.09. 10:13:47

@Zabalint: A "katolikus"-t ketté kell választani. Római katolikus: igaz, de fenn kell ennek ellenére tartani egy nagy plébániát, mindenestül.

Görög katolikus: feleség, gyerekek (helyenként sok gyerek), önfenntartás, kevés egyházi hozzájárulás, dolgozó feleség.

A cölibátus mostanra szerintem csak elvi jelentőségű az egyházban, mint a 2. vatikáni zsinat kapcsán a szembemisézés és a latin nyelvű mise.

Never 2012.01.09. 10:14:34

@IGe:

"Jómagam inkább professzorokkal és egyetemi tanszékvezetőkkel szoktam társalogni. "

A stíluson sajnos nem mindig látszik.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 10:14:44

@krampam:
Én fordítva látom. Egy nőtlen pap szerintem nem látja át annyira az emberek problémáit, mint egy nős, aki maga is férj(vagy mint egy férjezett lelkész nő). Dettó igaz arra is, hogy egy férfi pap sem látja át a nők problémáit úgy, mint egy női lelkész. Másrészt az asszexualitás frusztrációkat is okozhat, álszent duma, hogy ezt a hit orvosolná teljes mértékben.

kewcheg 2012.01.09. 10:15:36

Minden hibája ellenére számoma az Egyház nem csak Jézus testét jelenti,hanem a kultúrát,a civilizációt is, azt, hogy csilivili autókon autópályán suhanhatunk, hogy nem halhat éhen egy gyerek sem,és úgy általában mindenki úgy éli az életét ahogy akarja.
Szerintem is helyes a papi nőtlenség,és nem tudom megítélni mindamellett azokat a papokat sem, akik nőt illetnek, mert hiszen ők is hús-vér emberek, és kegyetlen nehéz lemondani egy férfinak a nőről.Meg persze Jézusról sem szeretnének.
A nők szerepéről annyit,hogy sehol a világon nincs ennyire megbecsülve a nő, mint a zsidó-keresztény kultúrkör országaiban.Hanzelka és Zigmund a két cseh világutazó írja,hogy amikor Tátra autójukkal hátrahagyták a tisztán muzulmán É.-Afrikai országokat, ahol a nőket barbár módon elnyomták,és elérték fekete Afrikát,ahol a missziók jóvoltából már erős volt a kereszténység, azt látták, hogy a lányok iskolába járnak,sportolnak,teljes életet élnek az ottani viszonyokhoz képest persze.(kb. 1949)....

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 10:15:44

@krampam:
Amúgy meg köztudott tény, hogy az átlag falusi papnak van szeretője, és a falusiak tudják is kicsoda, de nem szólják meg érte, mert tudják, hogy ő is férfi...

krampam 2012.01.09. 10:16:13

@mzsuzsi: "Az egész egy nagy bla-bla

A katolikus egyház meg egy nagy maffia."

maffia?

Én ezekre mindig csak azt szoktam mondani, hogy nézd meg az első keresztényeket, kezdve az apostolokkal.

Kínhalál, üldöztetés, erőszak. Ez volt az osztályrészük. Hát, marha nagy biznisz...

BruceTheHoon 2012.01.09. 10:16:22

@IGe: félreértve érzem magam. Nekem válaszoltál, vagy keversz bastian-nal, ez itt a kérdés?

krampam 2012.01.09. 10:18:04

@Zabalint: ...persze, köztudott. Kösz a tényeket! ;)

Never 2012.01.09. 10:19:58

@IGe: A görög vallás politeista, ott nem volt egyetlen igaz isten Zeusz.

A politeizmus sok helyen létezik még ma is, az ottani lakosok feltételezhetően a szívükhöz legközelebb állóhoz imádkoznak vészhelyzetben.

Még az sem kötelező, hogy a hithez egy konkrét isten társuljon - lásd sintó hit, vagy a buddhizmus (bár ezekben nem vagyok annyira otthon, hogy kategorikus kijelentéseket merjek tenni).

Hozzáteszem, hogy Jézus meghalt és feltámadt, a zombi viszont nem hal meg, a különböző filmek és feldolgozások (Walking dead, Resident evil, I am legend, etc.) különböző mikroorganizmusok számlájára írják, hogy fennmarad egy agytörzsi-idegrendszeri működés, ami az alapvető létfenntartó funkciókra korlátozódik. Ennek folytán az alany fogalmilag nem halott, hanem csak korlátozott motorikus és kognitív funkciókra korlátozott.

Az eredeti "zombi" sem volt halott, hanem a voodoo vallás egyes papjai az agyat súlyosan károsító kábítószerekkel kezeltek egyes alanyokat, hogy azok rabszolgákként szolgálják őket.

Ha már tanszékvezetőkkel beszélget, akkor legyünk pontosak :))

mement 2012.01.09. 10:20:02

En csak azt nem ertem miert kell egy olyan szervezetett allamilag tamogatani, ahol a vezetok tudtaval folyik szexualis abuzus, tobb evtizede?

külvárosi 2012.01.09. 10:20:35

Mindennapi fröcsögésünk ad meg nekünk Uram..

Milyen hiábavaló és felesleges élet lehet az olyan, aminek csúcsa bármelyik felekezet gyalázásában teljesedik ki :D

mement 2012.01.09. 10:21:33

@külvárosi: Gyalazni csak azokat lehet akik indokot szolgaltatnak ra

Rui Blaaz 2012.01.09. 10:22:05

@BruceTheHoon: nem, nem ezen. Alapvetően az ateisták nem vitatkoznak Jézusról - hacsak valóban nem a tagadás a lételemük. Ortodox ateizmus, lol.
Én is ateistának tartom magam, de ezt nem vallásként élem meg, viszont a mindennapi katkó nyomulás taszít kurvára.
Meg az, hogy egy (pár) réges régi könyvecskéből meg akarják magyarázni az egész világmindenséget. Ignorance is a bliss, yeah... Persze, pl. a szalafizmus meg mondjuk a vahhábizmus rosszabb, mint az Erdő-Semlyén tengely - ahogy egy tepsi olajban megsülni is rosszabb, mint fejbe lövődni -, de ideje lenne már továbblépni és elvágni ezeket a "történelmi gyökereket".

IGénél viszont valami szemlátomást elpattant - vagy még nem ürült ki a szervezetéből a szombati afgán cucc.

Never 2012.01.09. 10:22:32

@külvárosi: Word, word. Teljesen egyetértek.

Ez sajnos manapság divat a "liberalizmus" jegyében - pedig ez aztán a legvadabb korlátoltság, aminek semmi köze a liberalizmushoz.

Emlékszünk: "szavazz a liberálisokra, vagy lelőjük a kutyádat" :))

BruceTheHoon 2012.01.09. 10:22:58

@krampam: "Félreérted, én nem ítélek. Megteszi majd az Isten. Én csak sajnálom őt"

OK, én tényleg úgy értettem, hogy valamiféle keresztény indíttatású lincselő tömeg nevében beszélsz.

"Ez olyan, hogy nyilván Te sem szereted, ha anyukáddal "viccelődnek". Ha az én anyámról mondana valaki ilyeneket, szájon vágnám. Gondolkozz el."

Miért? Mondtam én magamtól is, hogy ízléstelennek tartom a dolgot, másrészt meg anyám létező, velem kapcsolatban álló személy, Mária pedig egy vagy-létezett-vagy-nem, de ha létezett, akkor is kétezer évvel ezelőtt élt nő; mi köze a kettőnek egymáshoz?

mement 2012.01.09. 10:23:13

@Zabalint: `Szerintem is helyes a papi nőtlenség,és nem tudom megítélni mindamellett azokat a papokat sem, akik nőt illetnek, mert hiszen ők is hús-vér emberek, és kegyetlen nehéz lemondani egy férfinak a nőről.`

Hat meg ha azt is tudnad hogy a katolikus notlensegnek semmi koze semmiyen fenkolt elvi, moralis, vagy etikai kerdeshez, tisztan `csuf` gazdasagi megfontolas eredmenye, hogy a kis pap utodok ne hordjak szet az egyhaz vagyonat, hanem szaljon vissza az egyhazra (fekete kez)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 10:23:31

@Donorbusz:

4. Anno középiskolában megkérdeztem a hittan tanáromat, mely nem keresztény források bizonyítják, hogy Jézus létezett. Sorolta a történetírókat, pl. Tacitust. Utánajártam, kiderült hogy egy felsorolt sem volt, aki már Jézus életében írt volna, mind-mind valamivel később munkálkodtak, és az őskeresztények, meg amiket róluk mondtak, voltak a forrásaik.

Ettől függetlenül igazad van, ez hit szempontjából teljesen irreleváns. A hit nem arról szól, hogy bizonyítékokat keres a hívő, aki meg nem hisz, annak úgyis mindegy.

krampam 2012.01.09. 10:23:36

@IGe: "Könyvajánlat: Paul L. Williams: A leleplezett Vatikán"

Fikciós irodalom. Szenzációhajhászás, alaptalan vagdalkozás féligazságokra hivatkozva. Ilyenek szoktak ezek a könyvek lenni. Mellesleg a tisztelt szerző úr hogy lát bele a vatikán pénzügyeibe? Elég zárt az a -- általatok maffiának nevezett -- társaság.

Never 2012.01.09. 10:25:36

@Rui Blaaz: Szerintem a hit és az egyház mint fogalom nem keverendő.

Az én hitem nem a római katolikus egyház és még kevésbé annak egyes képviselői vagy ön- illetve közjelölt szószólói.

Pl. szilárd véleményem, hogy halomra kellene lőni mindenkit, aki pedofiliát elkövetett, támogatott, tűrt vagy takargatott. Vagy az talán nem is eléggé kegyetlen nekik. De mindegy, majd megkapják, ami nekik jár, ha nem itt, akkor majd máshol.

krampam 2012.01.09. 10:26:43

@BruceTheHoon: "másrészt meg anyám létező, velem kapcsolatban álló személy"

Én Jézus és Mária viszonylatában gondoltam. Tehát Jézus nyilván nem örül, amikor bántják az anyukáját. Mint ahogy én sem örülnék, erre írtam a szájonvágós dolgot. És gondolom, ha Jézus "vág szájon", annak komolyabb következményei vannak.

BruceTheHoon 2012.01.09. 10:26:44

@Donorbusz: "4. Számos történlemi bizonyíték alátámasztja, hogy Jézus élt, akkor és ott."

Ez egy kötelező körnek látszik lenni. Hívő benyögi ezt a dumát, kérdem, egyet mutasson a történelmi bizonyítékok közül, ekkor vagy azt mondja, hogy keressem meg kuglin, vagy felhoz egy csomó későbbi híradást keresztényekről, általában felhozza a Testimonium Flavianumot, aminél ignorálja a hamisítás bizonyítékait, utána lecsillapodik azzal, hogy a Biblia a leggyakoribb könyv a bolygón. Menjünk végig ezen az egészen az elejétől, vagy ugorjunk egyenesen valamelyik köztes lépésre?

mement 2012.01.09. 10:27:02

@IGe: Ez fasszsag. A kereszteny vallasban egyetlen entitas letezik, iranyzatonkent mas mas megitelesel kapcsolodnak egymashoz, de mind elismeri hogy egy gyokerbol szarmaznak le, (egylenyeguseg vs nem egylenyeguseg)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 10:27:18

@krampam:
Én ismerek ilyen papot, és én is, meg a helyiek is rendes embernek, jó papnak tartják amúgy, mert az is.

mement 2012.01.09. 10:28:46

@Zabalint: Nem nagyon latom at miert helyes tetteros ferfiak alaposztoneit megcsonkitani, az emberi let alapjat lekopni es megcsufolni, pusztan anyagi megfontolasok alapjan, ugy hogy ma mar lenne lehetoseg jogilag rendezni a kerdest.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 10:29:06

@BruceTheHoon:
Egyébként nem is igazi hívő, akinek erre van szüksége, hogy állítólagos vagy valós tényekkel bizonygasson. Aki bizonyítani akar, az a életével mutasson példát!

Never 2012.01.09. 10:29:42

@IGe: Téééééééééééények. Tényeket kérek, hivatkozásokat.

Az egy Isten három személy. A homouszion - homoiuszion vita már lezajlott (némi levágomafejedet-csetepaté keretében) az elmúlt évezred elején.

Zsigerből hülyézni azt, akivel nem értünk egyet, nem hiszem, hogy akadémiai szint. De még csak nem is PhD. Vagy egyetem. Vagy főiskola. Vagy gimnázium.

De van itt a sarkon túl egy jó kis kocsma, a Szomjas Krokodil. Ott ez standard szint, de a szakkifejezés (csak hogy könnyebb legyen, be lehet rakni makróba is:)

"Mi van? Mi van? Mi van? Anyáddaaaaa szórakozzááááá"

És ezután természetesen valamilyen fizikai inzultus kell, hogy következzen, ami Interneten nehezen kivitelezhető, ezért a dolog diszkrét bája csökken.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.09. 10:30:14

Vallásról vitatkozni nem lehet! Sem az egyházak terén, sem a politikában. Az emberi hit jobbára vak. Ha valaki megkérdőjelezi a hitet, az rögtön magára zúdítja a hívők rosszallását. Nem véletlen, hogy a kiszakadó szekták ellen harcolnak leginkább. Kell a gyors eltávolodás, megkülönböztető jegyek. Ezért ezt az írást nem rossznak, de jónak sem. ;)

euAgWzgmmtq7K 2012.01.09. 10:30:56

@krampam: "Ha az én anyámról mondana valaki ilyeneket, szájon vágnám. Gondolkozz el."

Ezt, mint jó keresztény? A "ha megütnek, tartsd oda a másik orcádat is" szellemében? Tipikus katolikus vagy, inkonzisztens, öntelt és álszent.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.01.09. 10:33:23

@bastian: hogy a picsába ne vitatná senki? Csapj már a homlokodra...

Never 2012.01.09. 10:33:44

@d.hardman: WOW. És ez a bölcsesség mind egy fejből?

Csodálatos. Boruljunk le és imádjuk.... Tömjént ide!!!!!

bgp 2012.01.09. 10:34:38

@BruceTheHoon: Ateisták ezen biztosan nem vitatkoznak. Per def: ateista = isten tagadó. Ha nincs isten, akkor nincs fia se, meg küldötte se.

euAgWzgmmtq7K 2012.01.09. 10:34:47

@Never: nem, köszi, azt a templomban kell. vagy nem figyeltél?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.01.09. 10:35:49

@Donorbusz: persze, számos történelmi tény... mondj hármat. Egyiknek se legyen semmi köze egyetlen keresztény egyházhoz sem.

Never 2012.01.09. 10:36:40

@IGe: Ezt úgy veszem, hogy az érvelésed kifogyott, már csak a sértések maradtak.

Ha van valami kreatív sértésed, akkor azt szívesen olvasom, de kímélj meg a profanitásoktól. Olvasd a Cyrano-t vagy Rejtőt, onnan lehet tanulni.

Never 2012.01.09. 10:37:18

@d.hardman: Ott hinni kell, de azt is csak az első sorban :)

sulcus (törölt) 2012.01.09. 10:39:07

Én nem tudom,de ha isten teremtett egy ádámot és egy évát,és ez igaz,akkor a tovább szaporodásuk csak úgy történhetett,hogy a egyetlen tiszta (génállományú gyermekük nemétől függően) vagy az anyjával,vagy az apjával létesített szexuális viszonyt a továbbszaporodás érdekében.
1.ez gusztustalan!
2.minden törvény szerint elitélendő!
3.az ebből utódként született F2 nemzedék genetikailag terhelt!
Na most ha ez az egyed esetleg a későbben született testvérével párosodik,ugyan olyan "vérfertőzést" hajt végre,
-ha ismét a szüleivel,hát az ugyan csak nem javít a helyzeten.
Innentől kezdve zavaros az egész annak aki gondolkodik.
Ha és amennyiben a bibliát vesszük etalonnak,mindenki a saját rokonát töcsköli és családon belül szaporodik.
Aztán kérdezhetünk olyanokat,hogy miért hagyta az emberek által elpusztítani isten a saját fiát,ekkora lúzer,vagy annyi hatalma sincs,hogy megvédje?!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.01.09. 10:39:53

@IGe: az ateizmus nem az abban való hit, hogy nincs isten, hanem az isten létezésben való hit hiánya. Mint ilyen nem lehet se zárt, se logikátlan, se gondolatrendszer, egyszerűen csak valaminek a hiánya.

LAVÓRVAGÁNY 2012.01.09. 10:41:21

@sulcus: Kimondtad a lényeget: aki gondolkodik.
A bibliát meg nem azoknak írták...

Бабаяга 2012.01.09. 10:41:26

Szerintem meg azért tart itt a katolicizmus népszerűsége, ahol tart, mert ilyen alacsony tudással bíró, hitét nem ismerő emberek írogatnak róla posztokat. Csak egy apróság: a katolikus egyházon belül is vannak nős papok. Azok közt is van teljesen agyament és a cölebsz papok közt is vannak teljesen normálisak, ép pszichével bíró emberek.
Fogamzásgátlás: a tabletták nagy rész abortívum az egyház szemében, mert tartalmaznak beágyazódásgátlót. Ezen egyszerű ok miatt nem is lehet egy lapon említeni az óvszerrel. Az óvszer másért rossz: nem valósul meg a teljes önátadás.
Inkább próbáld meg megismerni egyházad tanítását alaposan, törekedj megfelelő módon elfogadni a hitigazságokat, amelyek rangja között akad némi különbség, gondolkodj el rajtuk, aztán írjál posztokat.

BruceTheHoon 2012.01.09. 10:41:35

@Zabalint: "Egyébként nem is igazi hívő, akinek erre van szüksége, hogy állítólagos vagy valós tényekkel bizonygasson. Aki bizonyítani akar, az a életével mutasson példát! "

Az a gond ezekkel az emberekkel, hogy nem erkölcsi alapot látnak a kereszténységben, hanem egy erőszakkal kikényszerített szabályzatot, ahol is az erőszakos elem bizonytalan és fantasztikus, tök úgy hangzik, mintha mese volna, de nem az ... ugye nem az?

Mondjátok, feleim, tényleg félni kell a pokoltól ahhoz, hogy belássuk, a "ne aggodalmaskodj a holnap felől", a "ne ítélkezzél", meg egy sereg más mondás ugyanonnan valójában szenzációsan jó ötlet?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.01.09. 10:42:06

Csucsuka!

Én is sokáig azt hittem, hogy az egyházi vagyon megőrzésének szándéka miatt van katóéknál papi nőtlenség.
Ez nem teljesen van így.
Mert akkor a protestánsok is csődbe mennének.

A kató egyháznál a papi nőtlenség megkövetelése inkább azt jelenti, hogy nem akarják, hogy 2 lovat ülj meg egyszerre.

Erről mesélhetne neked sok tudós, művész, politikus, sportoló stb. Mármint, hogy milyen nehéz nagyot alkotni valamiben, közben meg családot is el- és fenntartani.

Amúgy én sem vagyok - a fentiek ellenére - a híve a cölibátusnak. Az ortodoxok szokása a jó szerintem: a mezei papok nősülhessenek, de főpap (apát, püspök stb.) csak szerzetes lehessen.

A homokosság kérdése is érdekes téma.
Én is azt mondom, hogy butaság a melegeket kizárni, ráadásul nincs is újszövetségi alapja ennek.

Ami a fogamzásgátlást illeti: nagyjából igazad van. Én minden módszert elfogadok, de az abortuszt csak akkor, ha egészségügyi oka van (beteg a gyermek, megerőszakolták a nőt stb.).

shushu2 2012.01.09. 10:42:50

Gondolom az összes Istantagadó és szánalmas keresztényező mindig az első sorban van amikor dec 24-25-26-án dolgozni kell és kijelenti a munkáltatójának is, hogy ő nem ért egyet az egyházzal így nem is tartja az ünnepeket és szeretne minden egyházi ünnepen dolgozni ...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 10:43:01

@TrueY:
Nem, a valóságban tényekről nem lehet vitatkozni, mert azok fixek, a szubjektív dolgokról, mint hit, zenei ízlés, politikai érzelmek, stb. lehet. (tények, amiket a vitázó felek mind elfogadnak annak)

Never 2012.01.09. 10:46:15

@IGe: Vajon honnan ez a düh? Vajon honnan ez a kisebbségi komplexus?

Isten megtestesült Jézusban. "Az Ige testté lett". Ez egy ún. (idegen szó következik, vigyázat!!!) misztérium.

Hogy mit jelent számomra a megtestesülés: rövid időre megtapasztalta, hogy milyen embernek lenni. Másnak ez jelenthet mást. Mivel ez hit, így nincs előírva semmi. (nem vallás, nem egyház)

A hitemet gyalázva vajon milyen előnyt, örömet, boldogságot remélsz magadnak?

Őszintén (irónia, cinizmus, szarkazmus nélkül) sajnállak. Keresd meg, hogy mit kellene az életeden javítani és tedd meg. Hit nélkül vagy hittel, nekem mindegy.

Бабаяга 2012.01.09. 10:46:18

@krampam: És a mai napig sok-sok vértanú születik, mert az üldözéseknek nincs vége. (Koptok, szírek stb.)

bgp 2012.01.09. 10:47:55

@Zabalint: Átlag középkori pápák se vetették meg pipihusit,

bgp 2012.01.09. 10:49:05

@IGe: Nem állítottam, hogy logikus. Olvasd újra, mit írtam.

BruceTheHoon 2012.01.09. 10:49:35

@bgp: "Ateisták ezen biztosan nem vitatkoznak. Per def: ateista = isten tagadó. Ha nincs isten, akkor nincs fia se, meg küldötte se."

Jóvanna, mondjad ezt Bastiannak, arról én nem tehetek, ha a posztjában, amire válaszoltam, így önellentmondott.

Pinka-Panka 2012.01.09. 10:50:05

@Never: Hozzáteszem, a görög katolikus egyházban Magyarországon nincs paphiány, nincsenek kiugrások, nincs hívői elvándorlás, többek között azért sem, mert hiteles emberek a papok, akik maguk is megmutatják, hogy lehet vizet inni vizet prédikálva.

Aláírom, hogy a cölibátussal én sem vagyok teljesen elégedett, de itt sem általánosítanék. református vagyok és a mi papjaink is élnek családban, mégsem mind hiteles,, ez még nem elég ahhoz, hogy hiteles legyen egy pap.
Ha megnézed Böjtét, mekkora munkát vállal, nehéz azt hinni, hogy van olyan nő, aki mellette, mint feleség bírná. A római katolikusok többen vannak és több a munka is. a mise is, és azután járó feladat is. Így van ez, a nagyobb gyülekezetnél is, nagyon kevesen tudnak "hiteles életet" élni, az ilyen lélekszámú közösségeknél, családban. De erre is van jó példa. Nem gondolom, hogy ez lenne a legnagyobb bűn.

Mindamellett az írásban azt véltem felfedezni, hogy milyen frappáns magyarázatokkal tudunk előállni - önmagunk hitetlenségének bizonyítására, sőt az ebből adódó hibák keresése MINDIG másokban.

Бабаяга 2012.01.09. 10:51:14

@IGe: Mert nálatok mindig a konkrét napon ünneplitek a születésnapot, soha nem toljátok el hétvégére. A karácsony is egy eltolt születésnap, mivel akkoriban még nem volt születési anyakönyvi kivonat.
Egyébként nem kötelező megünnepelni a karácsonyt, semmilyen egyházi ünnepet. Nyugodtan reptess sólymot, áldozz embert, kecskét, borulj le a tűz előtt, mert az is nagyon ősi és természetközeli.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 10:52:01

@LAVÓRVAGÁNY:

Azért gondold ezt jobban végig. Én magam sem szeretem sem a vallást, sem a katolikus egyházat, de biztosan tudom, hogy nálam okosabb emberek, a legjobb teológusok, képesek a logikus gondolkodásra. Azonban ehhez elfogadnak néhány hiten alapuló tézist, amely nincs bizonyítva, ettől marad hit a hit, a zárt rendszerben igenis képesek logikusan gondolkodni. A te érvelésed alapján a matematikusok is hülyék, mert elfogadják az alapfogalmakat, axiómákat. Szerintem a teológusok tévednek, de nem vagyok olyan ostoba, hogy kijelentsem, hogy ők hülyék lennének, mert ez nem igaz.

Бабаяга 2012.01.09. 10:52:34

@IGe: Nyugi, nyugi, nyugi! Ezt nem is én írtam, de te tényleg féktelenül őrjöngsz, ha már azt se látod, hogy ki mit írt! Pax te cum!

Donorbusz 2012.01.09. 10:52:51

@Before: négy lett, maradhat?

Cornelius Tacitus, római történész (szül.: 52-ben):
A keresztényekről ír: "Krisztust, akitől a név származik, Tibérius uralkodása alatt Pontius Pilátus kivégeztette..." (Annales XV,44)

Lucián, író, 2.századból:
"Jézus Krisztus egy Palesztínában megfeszített ember, aki az új misztikus dolgokat ebbe a világba bevezette..." Lucian 2/9 kötet

Sueton, római történetíró 120-ban:
"Mivel a zsidók az ő vezetőjük Chrestos alatt állandó nyugtalanságot keltettek, (Claudius) elűzte azért őket Rómából." (Sueton, Császárok élete, Claudius §16)

Plinius Secundus, Bithynia helytartója 112-ben, Trajan császárnak ír, tanácsot kér a keresztények ügyében:
"...bizonyos napon reggeltől öszegyülekeznek, Krisztust imádják istenként, váltakozva énekelnek és megesküsznek, nem valami törvényszegésre, hanem, hogy nem lopnak, nem rabolnak, nem paráználkodnak, nem szegik meg a szavukat..." (Levelek X.96) Plinius Secundus/423

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 10:54:28

@Kara kán:
"Mert akkor a protestánsok is csődbe mennének."

Az anyagi ok nem feltétlenül azonos azzal, hogy a csőd elkerülése a cél. Logikátlan ezen érvelésed.

krampam 2012.01.09. 10:55:10

@d.hardman: "Ezt, mint jó keresztény?"

Szeretem, amikor a kereszténységtől igen távol állók oktatnak ki kereszténységről másokat.
1. Ha Te nem akadnál ki, amikor bántják anyádat (vagy gyerekedet, stb), akkor ott nagy érzelmi gondok vannak.
2. "A "ha megütnek, tartsd oda a másik orcádat is" " Nem engem ütnek meg, s az elesettek és védtelenek védelmében fellépni pedig szent kötelességünk.
3. Egyébként meg senki nem mondta, hogy a keresztények tökéletesek. Sőt. De legalább igyekeznek azok lenni, mégha vajh kevéssé sikerül is. Én sem vagyok az. Indulatos vagyok, igen. De ezt belátom, s igyekszem tenni ellene.
Úgyhogy ne oktass ki, mert orrbaváglak!!! :D (ez csak vicc volt, persze...)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 10:55:13

@bgp:
A reneszánsz pápák voltak minden idők legnagyobb hedonistái...

Mrs.Columbo 2012.01.09. 10:55:47

@Never: Na na! Különbség van a hit és a vallás között.
Én azt tapasztalom, hogy aki nem jár egyházi közösségekbe, annak általában sokkal őszintébb a hite, mint azoknak, akiknek a többsége képmutatásból és presztíszkérdésből jár templomba és leginkább a társas érintkezési vágyát kiélni. Hidd el a néhány kötelező imát és éneket (amit a legtöbben egyébként nem is szoktak mormolni mise közben és van egy olyan gyanúm, hogy amikor a közös bűnbánati rész alatt csendben elmélkedni kellene, a legtöbben inkább arról gondolkodnak, hogy mi lesz az ebéd) szinte senki nem veszi komolyan.
A hívők nagy része pl. fel sem tudja idézni mise végén, hogy miről prédikált a pap vagy fogalmazzunk inkább úgy, hogy mi volt a mondanivalója..
Persze lehet, hogy ez rád mind nem igaz, és akkor tisztelet a kivételnek, de sajnos a többség ilyen.

Függetlenül a posztban felsorolt pontoktól: Jézus valószínűleg ma ugyanúgy fellázadna a katolikus egyház ellen, mint annak idején a zsidó vallási vezetők ellen. Egyszerűen azért, mert ez az egész, ami az elmúlt kb. 1800 évben a katolikus egyházban megy, baromira nem a szeretet nevében történik. - Már ami az "üzemeltetői" oldalt illeti. (Persze voltak pozitív tapasztalataim papok terén, de elenyésző arányban.) -

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 10:57:09

@Donorbusz:
Most akkor mondj egy olyan nem keresztény történetírót, aki már élt és munkálkodott, amikor Jézus élt, és fennmaradt tőle írás Jézus létezéséről!(még a mai modern világban is vitatjuk, mi történt pl. rendszerváltáskor, 56-ról ne is beszéljünk)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.09. 10:57:22

Számomra ott volt hiteltelen az egész, hogy
- keresztes háborúk
- erőszakos térítés (Amerika felfedezése)
- kapzsiság (őskereszténység vs. egyházi vagyon)
- politikai hatalomba való beavatkozás...

És az, hogy még mindig azt hiszik, főleg a politikai befolyásukról, hogy van nekik. Ugyanakkor felőlem nyugodtan megmondhatják a saját híveiknek, hogy mit merre, de aki nem hívő, annak... khm.
Mondom ezt úgy, hogy elvileg én is katolikus volnék.

kamikaze006 2012.01.09. 10:57:23

bazze, index, hhmmm.

Én állítom, NEM VAGYOK katolikus, de azért a következő két dolog gyomorforgató.

3. fogamzásgátlás: én igenis tiltanám az óvszert, igaz más szemszögből, de a lényeg ugyanaz. Aki több aktuson is túl van, az igen jól tudja, hogy a gumi elvesz az élvezet értékéből, ráadásul a védekezési hatásfoka 98,4%, míg egy pesszáriumé 99,2%! Aki a gumit feltalálta, az egy népnyomorító alak, legszívesebben arcul köpném.

4. homoszexualitás: az egyházat nem érdekli, hogy a Kerékgyártó utca 5 szám alatti paplan alatt mi történik. Az már inkább, és az egészséges ember egyetért velem, ha az utcán valaki a mai divatbuzisághoz "hasonló" viselkedést mutat. Még a rózsaszín ing az elmegy, de a viselkedésmodor, hogy hominak lenni szép dolog, miközben se társadalmi haszna nincs (gyerek nem születik belőle, úgy, mint mondjuk más emlősöknél), és még az AIDS terjedésében 80%-ért felelős. Valahogy ezzel nem tudok szolidaritást élvezni.

Egyébként nem tisztem védeni a katolicizmust, mert nekem is vannak fenntartásaim, a papi nőtlenség is igen ilyen. De azért nagyon kíváncsi lennék, hogy ugyanez a szerző vajon merészelné-e a bátorságot a júdaizmust-cionizmust ugyanilyen hévvel támadni? Vagy megijedne a ballibek (sic!) antiszemita rigmusától? vagy esetleg a szerző is "kiválasztott"? Emberek. A magyaroknak jelenleg a kiválaszottak ártanak, és nem a katolikusok és minden tisztességes ember, ha már tollat ragad a vallás ellen, azt ellenük és ne az államvallás ellen tegye.

Magyarnaba 2012.01.09. 10:57:28

Ateistaként a következőként látom:

Az egyház igen nehézkes szervezet, mégpedig azért, mert nagyon régi is. Esetünkben a szervezet szón van a hangsúly. Egy szervezetben alkuk és kompromisszumok vannak, amelyek sínen és egyben tartják az egészet. A szervezet pedig egy meghatározott lendülettel megy előre és ez a lendület sokszor zsákutcába is beviheti. Az egyház néhány ilyen zsákutcából már kitolatott, éppen ezen tulajdonságának köszönhető, hogy fennmaradt.

Véleményem szerint az egyház nem szabadítható meg a szerző által ősbűnnek nevezett előírások mindegyikétől, mégpedig azért nem, mert ez bár a modernizáció irányába történő előrelépés lenne, de még a társadalom egészében sincs meg a teljes támogatottság, nemhogy a hívek közösségében.

1. papi nőtlenség: Ha a cölibátust csak az eredeti célok keretében értelmezzük (vagyon összetartása, vérségi korrupció szűrése), akkor az még nem lehetne föloldható, mégpedig azért, mert a vagyon jelen esetben is jelen van az egyházban, még ha nem is tárgyiasult formában. Pl: a papi praxis egy gazdagabb dunántúli faluban nyilván értékesebb, mint az ateizmussal folyamatosan kacérkodó alföldi tanyavilágban. A vérségi kötödések kiszűrésére képes lehetne a helyi katolikus közösség, ha az egyházat a protestáns egyházak mintájára helyi szinten átszerveznénk, erre viszont a helyi közösségekben nincs igény. Megoldása sürgető lenne, mégpedig a paphiány miatt.

2. női papság: Azt hiszem ez főleg az idős hívők körében találna elutasításra. Talán egy középtávú átmenet után.

3. fogamzásgátlás: Talán a legnagyobb baklövése az egyháznak, ahol messze a hívők közössége után kullog. Kívülállóként föl nem mérhetem, hogy miért köti a lovat az egyház egy olyan kérdésben, ahol régen vereséget szenvedett.

4. Homoszexuálisok kérdése: véleményem szerint erre még a társadalom egésze sem nyitott, ennél fogva ezen kérdés még nem növekedett az előzőekhez hasonló ősbűnné, amely nagy tömegek szemében hiteltelenítené az egyházat.

krampam 2012.01.09. 10:58:08

@IGe: "hu.wikipedia.org/wiki/Later%C3%A1ni_egyezm%C3%A9ny"

ok, de ezzel mi a gondod?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.09. 10:58:25

@Mrs.Columbo: Olyan emberektől mit vársz, akik pl. egy képernyőn megjelenő szöveg elolvasására képtelenek :D

Never 2012.01.09. 10:58:52

@Mrs.Columbo: A papokkal nekem is van ilyen és olyan tapasztalatom is, de a pozitív eddig több, mint a negatív.

Jézus megteszi a magáét a hívőkért, az egyház pedig az, ami - egy világi szervezet, emberekből. Sokat dühöngök én is rajta, de aztán azt mondom, hogy nekem csak a plébánosunk a lényeg, ő pedig normális és rendes. És neki hullik a haja a püspökség hülyeségeitől, nem nekem.

A hit, vallás, egyház szavakat valóban helyenként egy lapon sem lehet említeni.

kamikaze006 2012.01.09. 10:59:45

meg persze a neofeminizmus ellen is KŐKEMÉNYEN védekezni kell. Nemzetünk, családfenntartóink lassan már nincsenek, és ez ha Kínában élnék nem lenne baj, de a mostani lakosság népessége FOGY, és ilyen káros eszmékre NINCS SZÜKSÉG!

Never 2012.01.09. 11:01:28

@IGe: Köszönöm a visszajelzést. Case dismissed.

(Tessék ide képzelni tetszőleges alpári viszont-sértegetést, ilyenekkel nem szoktam foglalkozni, a kicsit bonyolultabbak pedig eddig nem találtak fogadó félre...)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 11:02:42

@kamikaze006:
"homoszexualitás: az egyházat nem érdekli, hogy a Kerékgyártó utca 5 szám alatti paplan alatt mi történik."

Dehogynem. Halálos bűnnek tekinti.

DurvaPisti 2012.01.09. 11:03:09

Az egész katolikus egyház egy nagy vicc! Egyetemben a Pápai Tévedhetetlenségről szóló Zsinati határozattal, az összes szoknyás férfival, akik titokban járanak a "tilosban", jó esetben.
De ne álljunk meg itt! az egész kereszténység egy badarság, sőt Az összes olyan elképzelés (vallás), amely szerint egy felsöbb Tudat irányítja a világot, akihez fohászkodni kel... :D Gondoljatok már bele!
Jónak és humanistának lehet lenni a buta maszlag nélkül is a XXI. században!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.09. 11:03:27

@Zabalint: "Nem, a valóságban tényekről nem lehet vitatkozni, mert azok fixek, a szubjektív dolgokról, mint hit, zenei ízlés, politikai érzelmek, stb. lehet. (tények, amiket a vitázó felek mind elfogadnak annak) "
Hát itt van a kutya elesve! Pont az a kérdés, hogy a másik fél elfogadja-e ténynek, amit Te annak gondolsz! Gondolj csak a 70000 éves magyar írott történelemre, vagy a 9* csavarodó DNS-re. Ez most tény, vagy tényoid? :)
A kereszténység (és más vallások) nevében embertömegek mészárolták le egymást. Persze ez is felfogható a vitatkozás egy extrém válfajának. :)

sulcus (törölt) 2012.01.09. 11:04:09

Ki írta a bibliát?
Ha ember írta,a "teremtés" előtt kellet élnie.(?)
Ha isten,akkor előre megírta a "forgatókönyvet"?
Akkor viszont benne kell lennie a jövőnek is,ezt hol olvashatjuk?

Lasombra 2012.01.09. 11:05:08

betartván a netes fórumozás egyik alapvető szabályát, miszerint hívő emberrel soha ne próbálj meg vitatkozni a vallásáról, (se érvekkel, se logikával, se tényekkel), csak egy bon mot-val borzolnám a kedélyeket.

A vallásos emberek sem hisznek sok száz istenben. Én ateistaként mindössze egy istennel tovább megyek.

kamikaze006 2012.01.09. 11:06:05

@IGe: és maga hallott már a szkíta kereszténységről? A szkíta keresztények ugyanúgy ellenállnak az ateista köpenybe bújtatott szabadkőművesek ellen, míg az Egyház már évtizedek óta behódolt.

Mrs.Columbo 2012.01.09. 11:06:21

@Never: Akkor nagy szerencséd van. Nálunk olyan volt a pap, hogy egy idő után senki nem akart ministrálni, mert még a templomban is állandóan lehetett hallani, hogy ordibál velük. Többször feljelentették, de nem történt semmi. :p
Aztán érkezett egy másik pap, őt pedig száműzték valami észak-keleti faluba, mert kiderült, hogy barátnője van, felfüggeszteni viszont nem függesztették fel. - Ez utóbbit azért írom, mert micsoda képmutatás már, hogy felfüggeszteni nem függesztik fel, de azért száműzik 300 km-rel arrébb, egy kb. 500 fős faluba..

Elstron 2012.01.09. 11:06:42

@Never: Mi van akkor, ha én pl. egyszerűen képtelen vagyok a hitre, mert materialista vagyok? A hit nem választás kérdése, sokkal inkább "adomány". A szó nem transzcendentális értelmében.

Egyébként: "Összefüggés fedezhető fel az ateizmus és a tudományos jártasság, intelligencia között."

kewcheg 2012.01.09. 11:06:48

A Jézus ellen kétezer év óta intézett támadások ereje, illetve az Őt elhallgatni, jelentéktelenné tenni törekvő eszmék, okoskodások emberi ésszel szinte felfoghatatlan energiája is egy nagyon fontos bizonyíték arra , hogy itt járt,és tette amit tett.Ha már más nem is, ez el kellene hogy gondolkoztasson minden épeszű embert, vagyis hogyha valamit ,valakit nagyon támad vagy éppen jelentéktelenít a világ, annak mi állhat a hátterében? (szerintem egy létező személy)

Бабаяга 2012.01.09. 11:06:50

@IGe: Áldozzál husikát a vasorrú bábának! Ja, és pereld be az egyházat a boldogasszony név bitorlásáért!

BruceTheHoon 2012.01.09. 11:09:03

@Donorbusz: "Cornelius Tacitus, római történész ...
Lucián, író, 2.századból:...
Sueton, római történetíró 120-ban:...
Plinius Secundus, Bithynia helytartója 112-ben, ..."

Ezek mind második századbeli írások. (Tacitus 116-ban írta az Annalest, nem érdemes csúsztatással próbálkozva a születési dátumát megadni.) Gondolkozz el azon, miért számítanak épp ezek, és nem mondjuk egy 16 századi szerzetes mondása (vagy akár Ussher püspök világtörténelme)? Egyik sem kortárs, nem szemtanú, ami még nem lenne akkora baj, de egyik sem ismerteti a forrásait és bizonyítékait. Egyforma súlyuk van; szerinted mekkora?

Másfelől: a keresztrefeszítés körüli speciális jelenségekkel mi van? Az élőhalottak Jeruzsálem körül? A sötétség? A templom függönyének leszakadása? Miért nem ír ezekről Philo vagy Josephus Flavius?

BruceTheHoon 2012.01.09. 11:10:00

@kewcheg: "A Jézus ellen kétezer év óta intézett támadások ereje, illetve az Őt elhallgatni, jelentéktelenné tenni törekvő eszmék, okoskodások emberi ésszel szinte felfoghatatlan energiája is egy nagyon fontos bizonyíték arra , hogy itt járt,és tette amit tett.Ha már más nem is, ez el kellene hogy gondolkoztasson minden épeszű embert, vagyis hogyha valamit ,valakit nagyon támad vagy éppen jelentéktelenít a világ, annak mi állhat a hátterében? (szerintem egy létező személy)"

Nem úgy van, hanem a követőinek a baromságai táplálják az ellenérzést kétezer éve, ez pedig valóban egy kimeríthetetlen energiaforrás.

Never 2012.01.09. 11:10:13

@Elstron: Engem az legkevésbé sem zavar. Mindenki abban hisz vagy nem hisz, amiben akar vagy tud - csak azt nem szeretem, ha valaki meg akarja nekem mondani, hogy amiben hiszek, az hülyeség.

Tőlem hihet valaki Mohamedben, Buddhában, Xenuban, bármiben vagy bárkiben - vagy senkiben. Az a lényeg, hogy ne írjon olyanokat, mint kedves fórumtrollunk, miszerint engem ki akar gyógyítani a hitemből. Mint valami vakbuzgó vahhabista, csak valaki beadta a Word-nek az agyában, hogy cserélje az Allah szót ateizmus-ra.

A nép fia 2012.01.09. 11:10:54

@sulcus: @LAVÓRVAGÁNY: A Biblia szerint Ádám és Éva voltak az első emberek, de nem az EGYETLEN! :-) Érdemes olvasni a Teremtés könyvét, és figyelni....

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 11:10:59

@TrueY:
Vita szempontjából tényleg attól tény a tény, hogy a vitázó felek mind elfogadják annak. Ha valaki nem, az már nem tartja ténynek. Vannak bizonyított tények is, nyilván ha 2 matematikus vitatkozik, akkor erről nem fognak vitatkozni, hanem legfeljebb sejtésekről. De ott is az a lényeg, hogy mindketten elfogadják ténynek.

A vita kultúrája meg másik téma, a legalacsonyabb szint az, ha gyilkolnak miatta, ha csak személyeskednek egy blogon, az már ehhez képes egy magas színvonal, ha tiszteletben tartják egymás véleményét, az a legfelsőbb szint.

kamikaze006 2012.01.09. 11:11:25

@Elstron: valóban fellelhető. A hívők agya egy részlegben aktív, a kőkemény ateistáké pedig, hát passzív. :)))

Egyébként aki darwini evolúciózik. Az a szabadkőműves hamisítás, hogy a hős ateisták jöttek és "felhomályosították" a buta hívőket, valahogy ellentmond annak, hogy Darwin mikor írta a Fajok eredetét még bőven hívő volt (még ha már az agnosztikus beütése meg is volt), hiszn 42-ben félretette, nem merte piacra dobni, 52-ben megbékélt és 59-ben adta ki. A másik karizmatikus alak se volt éppen ateista. Mendel nyakán is millió egy képen ott lóg a kereszt.

Valakinyolc 2012.01.09. 11:13:12

Az miért van hogy a mellveregető ateisták csak a kereszténységet támadják mindig? Komolyan kérdezem. Az iszlámról miért nem esik szó? Ugyanis a világ nagyobb fegyveres konfliktusai mind-mind olyan területen vannak ahol a muszlimok élnek többségben. Vagy ez smafu?
Mert könnyű a keresztényeket inzultálni, tudjuk ugyebár, hogy van "keresztény türelem", de probáljátok meg ugyanezt egy muszlimnak, hogy Mohhamed csak egy kamu, és az egész vallásuk ártalmas. Ott helyben megölne, szó szerint. Félreértés ne essék, nem vagyok hívő, sem ateizmus ellenes, viszont ez a kettősség irritáló. Pont mint a rasszizmusnál, egy jól bejáratott szó, de hol hallunk olyat, hogy a fehérek ellen követnek el rasszista cselekedeteket? Sehol.

gamegabor (törölt) 2012.01.09. 11:13:53

Egy blog arról, hogy miért legyél katolikus. Keresztény hírek egy szabadgondolkodó szemével:
istenveled.blog.hu/
A poszt "Miért ne legyél katolikus?" címe kétségkívül hatásos és címlapgyanús, de egyben bántó is. Így is eléggé padlón van az egyház.
Plusz katolikusnak lenni is egy vélemény, amelyhez joga van mindenkinek.

LAVÓRVAGÁNY 2012.01.09. 11:15:41

@Zabalint: És mi értelme egy zárt rendszeren belül logikusan gondolkodni, ha a szabályok tiltják, hogy bármin akárcsak elgondolkodj, ami a szabályok szerint nem igaz?
Nem azt mondtam, hogy buta emberek. Csak azt, hogy bele sem gondolnak, hogy talán nem feltétlen van mindenben igazuk. Egy matematikus (a Te példád szerint) használja a szabályokat, amiket kell neki. De mivel az ő rendszere nem tilt, így aztán kipróbál új képleteket is, hátha azok jobbak. (így fejlődik a tudomány) Van különbség.

BruceTheHoon 2012.01.09. 11:16:13

@Never: "Az a lényeg, hogy ne írjon olyanokat, mint kedves fórumtrollunk, miszerint engem ki akar gyógyítani a hitemből."

Nekem eleget kellett hallgatnom, hogy "zuhanó repülőn nincsenek ateisták", meg "hogyan lehetne valaki erkölcsös istenhit nélkül?", meg "biztos te is hiszel Istenben, csak tagadod itt előttünk". Ezeken az ateistát elvtelen, gyáva, erkölcstelen és hazug féregnek feltüntető mondásokon napirendre kellene térni, de a vallásosságot nem lehet betegségnek nevezni?

Pinka-Panka 2012.01.09. 11:17:33

Valakinyolc 2012.01.09. 11:13:12
Az miért van hogy a mellveregető ateisták csak a kereszténységet támadják mindig? Komolyan kérdezem

Én tudom a választ, pont most kellett bedobni - ismerős régi dolgok ezek. remélem már Te is tudod a választ.

J.W. Booth 2012.01.09. 11:17:52

3 ok:

1. nincs még egy vallás, amelynek a nevében annyi embert gyilkoltak meg, mint a katolikus

2. nincs még egy vallás, amelynek a nevében annyi más kultúrát próbáltak meg eltörölni a Föld színéről, vagy töröltek el, mint a katolikus

3. nincs még egy vallás, amelynek különböző rangú papja annyi köztörvényes bűncselekményt követtek el (az egyház által jórészt megbocsátva és elpalástolva), mint a katolikus

ezekkel nehéz azonosulni.

A hit szép és fontos dolog, tisztelem azokat, akik igazán tudnak hinni bármilyen vallásban, de hait belül van és nem a külsőségekben.
Az erőszak és a bűnözés nem megbocsátható, nem vállalható.

kamikaze006 2012.01.09. 11:18:54

@vilagnezet.blog.hu: aha, monogenezis hívő maga. Ejnye-ejnye, mintha a Biblia is ezt állítaná.

LAVÓRVAGÁNY 2012.01.09. 11:19:10

@A nép fia: Elolvastam, figyeltem. Már gyerek fejjel is röhejes volt. Azóta is elolvastam vagy 4-szer, hátha valami kimaradt. Továbbra is csak röhögök, ha idézgetnek belőle :D Egyszerűen nem értem, hogy miért pont ezt a mesét hitték el sokmillióan, és nem mondjuk a hófehérkét...jobban jártunk volna, nem lenne ennyi háború a történelemben.

Never 2012.01.09. 11:20:24

@BruceTheHoon: Válasszuk szét, ami nem tartozik össze.

1. "zuhanó repülőn nincsenek ateisták": ez egy poén, de van alapja. Aki nagyon kemény élethelyzetbe kerül, sokszor tapasztal meg Isten-élményt. Nem törvényszerű, de gyakori.

2. "hogyan lehetne valaki erkölcsös istenhit nélkül?": könnyen. Tartsa be a 3. - 10. parancsolatig. Vagy tartsa magát a kategorikus iperatívuszhoz. Vagy legyen egy normális neveltetése.

3. "biztos te is hiszel Istenben, csak tagadod itt előttünk" - hülyeség. Miért tagadná valaki a hitét? Mostanság már nem jár érte sem börtön, sem üldöztetés. Sőt, sok manapság a divat-katolikus.

Never 2012.01.09. 11:21:10

@vilagnezet.blog.hu: Köszönöm, hogy beillesztette az általam kért alpári sértegetést.

BruceTheHoon 2012.01.09. 11:22:14

@Valakinyolc: "Az miért van hogy a mellveregető ateisták csak a kereszténységet támadják mindig? Komolyan kérdezem. Az iszlámról miért nem esik szó? Ugyanis a világ nagyobb fegyveres konfliktusai mind-mind olyan területen vannak ahol a muszlimok élnek többségben. Vagy ez smafu?"

Fatwa-irigység? rationalwiki.org/wiki/Fatwa_envy

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 11:23:44

@LAVÓRVAGÁNY:
A matematikus alkothat saját axiómákat, de akkor abban a rendszerben más szabályok lesznek.

Amúgy meg igazad van, de csak elvben, mert azon pontjai a hitnek, amelyekre épül, egy részükre(pl. Isten hite) az ellenkezője sem bizonyítható, nyilván kevés az esélye, hogy pont az ő verziójuk legyen igaz a sok millió vallásból, és egyéb lehetőségek közül. De ők ezt a verziót képviselik, és kész. Én egyetértek veled, hogy szűk látókörűek, de nem is ezzel vitatkoztam, hanem azzal, hogy buták lennének.

Amúgy jó példa, hogy haverom vallásos nagypapájával vitatkozott azon, hogy a sátánisták miben hisznek. Hiába hivatkozott haverom forrásokra a LaVey-i sátánizmusról, ami egy ateista sátánizmus(= nem hisznek természetfölöttiben, sátán=tagadás), a nagypapája nem nézte meg a forrásokat, csak hajtogatta, hogy bizony a sátánisták Luciferben hisznek. Pedig haverom még arra is érvelt, hogy bizony ha igaz, amit a Biblia ír, akkor Lucifernek semmi hatalma, tehát logikátlan hinni benne, így ha igaz a Biblia, az igazi Sátán arról győzi meg a híveit, hogy se ő, se Isten nem létezik, hiszen akkor juthatnak kárhozatra.

Valakinyolc 2012.01.09. 11:24:49

@BruceTheHoon: Funkcionális analfabetizmus? Nem vagyok vallásos, még egyszer leírom. Mint külső szemlélő, írtam le a gondolataimat.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 11:25:12

@Pinka-Panka:
Például azért, mert ebben nőttek fel, ezt a vallást kapták szüleiktől, ezt ismerték meg annyira, hogy kritizálni tudják.

Never 2012.01.09. 11:25:24

@vilagnezet.blog.hu: Érdekes olvasmány:

konyv.uw.hu/einstein_a_vallasrol.htm

Innen lehet tetszőleges pro és kontra érveket találni arról, hogy Einstein hogyan is gondolkodott a felsőbb hatalomról. Trolloknak kötelező olvasmány, csak éppen nem szabad két egymás utánit egyszerre kopi-pésztelni, mert az megzavarhatja a gondolkodási folyamatokat a gyengébben felvértezett agyakban...

kamikaze006 2012.01.09. 11:25:44

@vilagnezet.blog.hu: "Nem attól kerülsz bajba amit nem tudsz, hanem attól amit biztosan tudsz de nem úgy van." (Mark Twain)
Maga olyat állított, amire képlékeny bizonyítékok vannak. A humanoida faj Afrikából való származása instabil talpakon áll, az meg dettó nagy merészség kijelenteni, hogy a magyarság onnan eredeztethető.

kewcheg 2012.01.09. 11:26:53

@ColT: Minden hibájuk ellenére én a keresztes háborúk résztvevőit tisztelem és csodálom.Csakúgy mint pl. Pizarrót.(tudom hogy ezt ma mondani ellentétes a mainstreammel)
Ezelőtt kb.900 éve emberek,lovagok,katonák elhatározták hogy nem tűrik tovább azt, hogy az iszlám nevében a Palesztinába menő keresztényeket inzultálják, megöljék, de sőt magának a Mesternek az emlékét is gyalázzák./az iszlámot mi is első kézből megtapasztalhattuk 150 évig, de ha a tv elé ülsz, láthatod hogy ott aztán nem sok minden változott ezer éve/Ezek a férfiak vállaltak mindent , hogy a korabeli viszonyok mellett elmenjenek a világ végére/ Persze ,mint minden emberi vállalkozásban,itt is jelen voltak a "setét oldal" képvidelői is./Csak ma divat úgy beállíani, hogy szegény szaracénok voltak az álozatok.Persze,meg Jumurdsák is áldozat volt,amiért 6-8 éves magyar kisfiúkat rabolt el, és hajtott az embervásárba.
A konkvisztádorokról is kb.ez a véleményem, minden hibáik ellenére azért csak elvitték az Evangéliumot olyan országokba, ahol áldozati embereket téptek szét ,és olyan sötét,feneketlen irgalmatlan uralom alatt éltek, amihez fogható ma talán kimdzsongun rendszere lehet./vajon mi lett volna D.Amerikából nélkülük?/

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2012.01.09. 11:27:28

@kamikaze006:

Ami nem úgy van, azt könnyű megcáfolni. tedd te is azt.

istenteszt.blog.hu/

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 11:27:29

@Pinka-Panka:
De jellemzően aki ateista, és kritizálja a kereszténységet, annak hasonló a véleménye az iszlámról és a zsidó vallásról is, csak éppen azzal felesleges foglalkozni ott, ahol ezek elenyésző kisebbséget alkotnak.
Csokonainak ismered a Konstancinápoly című versét? Azt várod, hogy akiknek valami nem tetszik a katolikus egyházban, ma is mással kelljen hogy példálózzanak?

Pistabácsi 2012.01.09. 11:27:57

"Katolikus vagyok, a saját választásomból. Ahhoz szoktam, és a barátaim is ahhoz szoktak, hogy a dolgokat meg kell magyarázni. Márpedig első nekifutásra könnyebbnek látszik megmagyarázni, miért ne legyen az ember katolikus."

Ez után az indítás után én azért vártam egy magyarázatot, hogy te még is miért vagy katolikus.

kamikaze006 2012.01.09. 11:28:46

@vilagnezet.blog.hu: a judeo alapú Károlyi fordítás szerint így van. csak a cionista sovinizmus (talmudi eszme) rohadt messze áll a szkíta kereszténységtől.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 11:28:56

@vilagnezet.blog.hu:
Semmi értelme rugózni a sátán és isten elnevezéseken, mivel ez csak a magyarban van így.

LAVÓRVAGÁNY 2012.01.09. 11:29:44

@Zabalint: Jogos ez a sátánistás :D
Vannak rendkívül művelt vallásos ismerőseim, barátaim is. És nagyon jókat szoktunk beszélgetni egyegy sörözés alkalmával, de amint elér a téma egy neki kényelmetlen helyre, mondjuk csillagászat vagy neadjisten evolúció (jujjj, istenkáromlás), rögtön mi vagyunk a tudatlanok, ő meg mindent tud, mert ez nem létezik, baromság, darwinista majmok vagyunk (nem viccelek). Még ha érzi is, hogy nem biztos, hogy igaza van, el sem gondolkodik rajta, hogy min lehetne elgondolkodni. És ezt hívom én butaságnak, a konok csőlátást.

Donorbusz 2012.01.09. 11:30:02

@BruceTheHoon: itt most két dolgot mosol össze:

- én azt állítottam, h Jézus egy létező személy volt. Egy valós figura, aki tanított, és akinek követői voltak. Ha logikusan belegondolunk, nagyon valószínű, h Jézus létezett, hiszen nem a földből nőtt ki az az ókeresztény kisegyház, amely a mai keresztény egyházak elődje volt. (a megadott források egy gyors guglizás eredményei, magam nem vagyok történész, így ha esetleg hibás vmelyik adat, az nem szándékos csúsztatás).

- az hogy milyen csodatételek, megmagyarázhatatlan események történtek meg Jézussal, már egy teljesen más kérdés.

A kortárs, szemtanú "dokumentumok" egy része bekerült a Bibliába, mint Evangélium (Máté, János, Márk)

Never 2012.01.09. 11:30:17

@vilagnezet.blog.hu:
en.wikipedia.org/wiki/Insult

Tudom, hogy a Wikipedia-t idézni nem éppen tudományos csúcs, de a definícióban szó sincs túlzásról. A szándék a lényeg, ami szerint lealacsonyítónak és támadónak kell lennie. Ez itt megvalósul.

Felhívom a figyelmet az utolsó bekezdésre:

Sociologists suggest that insults are often an indicator of flawed reasoning about the character or motivation of others.

tehát

"Szociológusok véleménye szerint a sértés gyakran mások személyiségével vagy motiváciőjával kapcsolatos hibás érvelés jele."

külvárosi 2012.01.09. 11:30:52

@mement:

Nem fogsz találni egyetlen gyülőlködőt sem, és utáljon az bármilyen közösséget hinduktól a dakota indiánokig, aki nem érzné jogosnak és megalapozottnak az ő ellenszenvét.
Ezt a magatartást liberális kötnösbe bujtatni nagyobb tévedés mint amit egyház valaha tévedhetett!
Ha valaki igy tesz, akkor az a liberalizmus gyalázása is, nem csak a kipécézett csoporté. Fájdalmas látni ezt, tökéletes fonákja ez ás az ehhez hasonló blogok a széljobbon felfesezhatő agymenéseknek.
És ahogy tartja a nóta, kiforditom beforditom még is bunda a bunda :)

Legyen béke, szeressük egymást és a csajokat, és hagyjunk mindenkit kedve szerint élni, hinni, vagy nem hinni. Nekem ez a hitem. Én ezt várom el, és ezt adom.

Anti Anyag (törölt) 2012.01.09. 11:31:52

Ezzel nem nagyon mondtál semmit, legfeljebb azt, hogy te miért nem vagy katolikus.

Valójában a legtöbb mindennapi helyzetben sokkal több a lelki konfliktus, pld. LMP tagként találkozol a natúr és kíméletlen cigánybűnözéssel onnantól kezdve, hogy rájössz, csak tőlük kell félned ebben a tekintetben, vagy akár azzal, hogy bizonyos liberális értékek felvállalásával együtt jár Heller, Gyurcsány, az összes komolyabb másodosztálybéli volt kommunista és a többi olyan, ki ekkor melléd kerül.

Nyilván nem mondod, hogy miért nem érdemes liberálisnak lenni.

Nem érdekből (divatból) kell lenni katolikusnak és onnantól fogod tudni kezelni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 11:32:04

@kewcheg:
Szóval akkor szerinted Isten nevében ölni az nem akkora bűn, mint más vallás nevében, ugye?

Donorbusz 2012.01.09. 11:32:34

@sulcus: sztem olvasd el, és választ kapsz a kérdéseidre... :)

jo20000 2012.01.09. 11:34:35

Szép cikk, köszönet érte.

Never 2012.01.09. 11:34:53

@vilagnezet.blog.hu: Igen, ez is ott van.

és persze olyanok is, mint:

Nem tudok elképzelni egy személyes Istent, aki közvetlenül befolyásolná az egyének cselekedeteit... Vallásosságom a végtelenül felsőbbrendű szellem alázatos csodálata. E szellem a kis dolgokban nyilvánul meg, hogy megérthessük valóságát.

vagy

Én Spinoza Istenében hiszek, aki minden létező harmóniában megnyilvánul, és nem abban az Istenben, aki az emberek cselekedeteivel és végzetével törődik

vagy

Én egy mélységesen vallásos hitetlen vagyok; ez egy új vallásféle.

vagy

Minden determinált... olyan erők által, amelyeket nem tudunk irányítani. Elrendeltetett a bogárnak, akárcsak a csillagnak. Emberek, növények vagy kozmikus por - mindannyian rejtélyes dallamra táncolunk, a távolban egy láthatatlan dudás adja meg a hangot.

vagy

Egy ember morális értéke nem a vallásos hitével mérhető, hanem azzal, hogy milyen érzelmi impulzusokat kapott élete során a természettől.

Tehát egy értelmes ember gondolatai az életről. Véleményként nem mindegyik a sajátom, de mindegyiket tisztelem.

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2012.01.09. 11:35:56

Én meg pont ezekért lettem az.
Probléma bárkinek?
Nincs?
Akkor jó.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 11:35:58

@LAVÓRVAGÁNY:
Amúgy a sátánizmus másik irányzatát, akik tényleg a természetfölötti gonoszban hisznek, akik állatokat is áldoznak(a Church of Satan, az ateista sátánizmus eleve nagy bűnnek tartja az állatok bántalmazását, önvédelem és táplálkozás kivételével) eleve a kereszténység találta ki, később persze voltak akik ez alapján ezt csinálták, de anno az eretnekek üldözésekor fogták rá egyesekre.

agyameldobom42 2012.01.09. 11:36:07

Szerzo nyissa fel veletlenszeru oldalon az oszovetseget, hamar talal jobb peldat a ma mar nem szo szerint betartott szabalyokra (az allat husat mintha sajat tejevel nem szabadna enni, es amit "allat"nak forditottak, az a szo eredetileg jelentett madarat is, vagy csak negylabut? Mozes szarvaira eskuszom, a forditasok neha pontatlanok.)

www.humanistsofutah.org/2002/WhyCantIOwnACanadian_10-02.html

Erdemben a posthoz:

Sok katolikus baratom/ismerosom van, keves kivetellel mind lelki nyomorekok. A kivetelek kisiskolas korukban jottek ossze, es azota is boldogan elnek, ami tok jo, de nem sikerulhet mindenkinek.

A katolikus "erkolcs" mogott ma szerencsere mar nincsen eleg hatalom a mas vallasuak irtasara, a tudomany megallitasara es a sotet kozepkor egyeb vivmanyaira. Maradt a gyerekek paraztatasa a pokollal.

Never 2012.01.09. 11:36:29

@külvárosi: Teljesen egyetértek. Szép fogalmazás.

mement 2012.01.09. 11:39:46

@külvárosi: `Legyen béke, szeressük egymást és a csajokat, és hagyjunk mindenkit kedve szerint élni, hinni, vagy nem hinni. Nekem ez a hitem. Én ezt várom el, és ezt adom. `

Hasonlot vallok en is., de ettol a felfogastol (foleg az elni es elni hagyni mentalitastol) a kereszteny egyhazak igencsak tavol allnak.

kewcheg 2012.01.09. 11:42:50

@Zabalint: ember, állítólag ma már lelőheted azt, aki éjjel,ellenséges szándékkal bemegy a házadba.

Akkor: ellenséges szándékkal odamentek egyébként iszlám vallású személyek , és megölték az ott lévő keresztényeket, továbbá vígan levizeltek olyan emlékekeket, amelyek a keresztényeknek kedvesek voltak.
Namost itt mi volt a helyes álláspont? Avagy ma az Egyesült Államok mit tenne, ha rendszeresen amerikai állampolgárokat ölnének meg pl. Szíriában?

tomwar 2012.01.09. 11:44:17

@krampam: Rendben, elfogadom. Egy no miert nem lehet pap, ha ugyanazokat a fogadalmakat teszi?

mement 2012.01.09. 11:44:39

@kewcheg:` Ezelőtt kb.900 éve emberek,lovagok,katonák elhatározták hogy nem tűrik tovább azt, hogy az iszlám nevében a Palesztinába menő keresztényeket inzultálják, megöljék, de sőt magának a Mesternek az emlékét is gyalázzák.`

Hat persze, egyenesen a Joistenke mondta az europai nemesek jovendobeli (foldnelkuli) orokoseinek: `menjetek meszaroljatok 4000 kilometerrel arreb kozel keleti embereket. felnetek nem kell, jo lesz az verukben megmartoznotok.`

Azert az onhazugsagnak es onaltatasnak is kene hogy legyen egy hatara....

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 11:46:12

@kewcheg:
Mint ha valami konkvisztádorokról is írtál volna. De világos, a Dél-Amerikai őslakosok is odamentek, irtották a keresztényeket...

Donorbusz 2012.01.09. 11:50:34

A poszthoz még annyit tennék hozzá, h várom a folytatást: hátha előkerülnek azok a vívmányok, amelyeket a katolikus egyház hozott:

- latin nyelvű írásbeliség egész Európában
- tanító és betegápoló szerzetesrendek
- jótékonysági intézmények, szegénygondozás
- művészet támogatása

mement 2012.01.09. 11:55:27

@Donorbusz: ` latin nyelvű írásbeliség egész Európában
- tanító és betegápoló szerzetesrendek
- jótékonysági intézmények, szegénygondozás
- művészet támogatása`

Jo meglatas, a keresztenyseg kozos kulturalis gyokereket adott europanak, dehogy a muvesztek tamogatasat en nem eroltetnem, tekintve hogy nagyon szurt volt az a felulet amit az egyhaz elfogadott istennek tetszo (tamogatando) dolognak. A helyzet ugyanez a tudomanyok es gondolatok teren.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2012.01.09. 11:55:56

kutatas bizonyitja hogy az istenhivok primitivek

Most szólok hozzá! (törölt) 2012.01.09. 11:56:51

A teringettét neki! Kérdésem a blog íróhoz.
Ha a mai kormány ortodox zsidó vallást támogatná, akkor is írnád ezt a hülyeséget, ami nemhogy hazugság, hanem aljasság.
Nem tudjátok ár, hogy mivel ábrándítsátok ki a hívőket a mostani hatalomból. Van egy jó hírem számodra, vesztesek vagytok, ezzel a zsigeri gyűlölettel sosem fogtok nyerni.Ti mondtátok: "jobban gyűlölünk mi benneteket, mint ti minket".
Emlékeztek? Innen fúj a szél barátaim, de a vihart lecsendesíti a szeretet, amit ti hírből sem ismertek.
Az emberi hülyeségnek tényleg nincs határa, de a butaságnak sem.
Atyám, bocsáss meg nékik, nem tudják mit cselekednek!

kewcheg 2012.01.09. 11:58:11

@mement: és lőn, hogy azok a közel keleti emberek oly igen jámborak valának, hogy senkit nem bántottak vala, sőt igen igen szerették a keresztényeket.....) gyakorlatilag úgy szerették, hogy csúzlivak etették....
Meg a magyarok is úgy húzták magukra az ottomán birodalmat, hogy elmentek hozzájuk és meghúztak vagy kétezer tucat derék terek menyecskét...

Martian (törölt) 2012.01.09. 11:58:32

@Flúgatlan: "mert a nőtlenség a lelket megnyomorító dolog volna."

Ha minden szent elhatározás ellenére is áll a farka, inkább az asszonyt tolja, mint a ministránsfiú zsenge ánuszát.

Most szólok hozzá! (törölt) 2012.01.09. 11:58:40

A teringettét neki! Kérdésem a blog íróhoz.
Ha a mai kormány ortodox zsidó vallást támogatná, akkor is írnád ezt a hülyeséget, ami nemhogy hazugság, hanem aljasság.
Nem tudjátok ár, hogy mivel ábrándítsátok ki a hívőket a mostani hatalomból. Van egy jó hírem számodra, vesztesek vagytok, ezzel a zsigeri gyűlölettel sosem fogtok nyerni.Ti mondtátok: "jobban gyűlölünk mi benneteket, mint ti minket".
Emlékeztek? Innen fúj a szél barátaim, de a vihart lecsendesíti a szeretet, amit ti hírből sem ismertek.
Az emberi hülyeségnek tényleg nincs határa, de a butaságnak sem.
Atyám, bocsáss meg nékik, nem tudják mit cselekednek!

mement 2012.01.09. 12:02:38

@kewcheg: Arrol van szo, hogy a keresztes hadjaratoknak semmi koze a vallashoz, egy krizis helyzet eloli kimenekves volt, az europai nemesek foldehsege inspiralta, a kereszteny kultulkor meg osszefogta. Szartak magasrol a jambor keresztenyekre es meg jamborabb muszlimokra es zsidokra, akik mindig is nagy lelkesen, kreativan oldokoltek egymast a regioban.

Martian (törölt) 2012.01.09. 12:05:16

@mement: "a keresztenyseg kozos kulturalis gyokereket adott europanak"

A kultúra meglehetősen belterjes és korlátozott volt... a keresztes háborúk idején a legtöbb európai király a saját nevét se tudta leírni, ugyanakkor az arab uralkodók görög filozófusok műveiről beszélgettek.

Az európai kultúrát éppen az arab közvetítés, a reneszánsz, a polgárosodás alapozta meg... az egyház tűzzel-vassal üldözött minden olyan kulturális megnyilvánulást, amely nem a dogmákat követte (ld. A rózsa neve c. könyvet vagy filmet).

kewcheg 2012.01.09. 12:06:42

@mement: mindegy mi volt,vagy nem volt,ma elferdítve tanítják az egészet. De hát mit várjunk, mikor Párizsban lassan több mecset lesz mint templom...:( ami nem sikerült fegyverrel,az sikerült......
vagy Te hány katolikus templomról tudsz mondjuk Szaúd Arábiában?

spinat 2012.01.09. 12:12:29

az a szép amikor valaki elkezdi magyarázni a szentháromságot. Onnantól hátradölök és mosolygok. Onnantól bukta a dolog :)

Azt már a 3 éves fiam is tudja, hogy a három az nem egy és az egy az nem három. És akkor a szentekröl még nem is beszéltünk.

Kotkodus 2012.01.09. 12:16:13

érdekes poszt, érdekes felvetett kérdésekkel...

először is leszögezem, minden tiszteletem a jézus tanításait betartóké!

remélem a folytatásban szóba kerül azért, hogy jézus (és az általa hírdetett szeretet) nevében öltek és kínoztak meg a legtöbb embert a világtörténelem során. remélem szóba kerül, hogy az egyház mennyi pedofil ügyet hallgatott el, hogy védje saját "becsületét". hogy mennyit loptak, csaltak, hazudtak az évszázadok alatt, illetve hogy a romkat egyház mennyit segített a menekülő náciknak... végül, remélem arról is fog szólni a folytatás, hogy minden ígéretük és fogatkozásuk ellenére, mennyire aktívan politizálnak a mai napig egyes egyházak...

szóval aki vasárnap a templomba jár és utána az isteni feloldozás biztos tudatában hazamegy és folytatja a szomszéd, a zsidó, a cigány, a buzi, a kopasz, a törpe, stb. gyűlöletét az nem jézus tanításait követi, legfeljebb a saját "tiszteletreméltó" egyházáét...

anyósom alapvetően rendes jogkövető ember. rendszeresen jár tempolmba is (romkat) és egyszer megkérdeztem, hogy ha a szoclibek "megütötték", akkor miért nem tartja oda a másik orcáját, mint ahogy a tanítás ezt elvárná. a válasz az volt, hogy a szoclibekre ez a szabály nem érvényes... akinek nem inge, ne vegye magára!

Avatar 2012.01.09. 12:17:06

@bastian: "A hívő nem a papban hisz Te barom és még csak nem is a katolikus egyházban, hanem Jézus Krisztusban."

Amikor nekiállsz kiosztani az észt, nem ártana megnézni, hogy van-e neked abból, amit osztani készülsz. A katolikus olyannyira hisz az Egyházban, hogy a hitvallása része, valamint az Atyában és a Szentlélekben is hisz még Jézus Krisztus mellett.
www.katolikus.hu/kek/kek00184.html

Persze, ha csak amolyan "maga módján vallásos" hívőről beszélsz, az aztán hihet bárhogyan.

@Before: "az ateizmus nem az abban való hit, hogy nincs isten, hanem az isten létezésben való hit hiánya."

Definíciós vitátok van. A te értelmezésedben az ateizmusba tartozik az erős és gyenge ateizmus is, melyek között a különbségtétel az, hogy az erősen ateista meggyőződéssel vallja, hogy nem létezik/-nek I/isten, míg a gyenge ateista azt mondja, hogy nem hiszi, de nem tartja kizártnak.
IGe szóhasználatában viszont az ateizmus csak az erős ateizmust jelenti, a gyenge ateizmus pedig agnoszticizmus néven fut.
math.freeblog.hu/archives/2007/09/13/Ateizmus_agnoszticizmus__etimologia_fogalmi_osszefuggesek_es_egy_kis_tortenet/

[megmondoember] 2012.01.09. 12:23:32

"A katolikus egyház elriasztó intézmény, álláspontja néhány kérdésben olyannyira kártékony, hogy elég könnyű megérteni az antiklerikális indulatokat. A papi nőtlenség, a női papság, a fogamzásgátlás és a homoszexualitás az a négy téma, amit nyugodtan nevezhetnék az egyház halálos bűneinek is, hiszen az ezekben elfoglalt álláspontja nem csak saját népszerűségét ássa alá, de emberi életeket nyomorít meg."
Ez a lényege az egésznek. Az egyház olyan döntéseket és gyakorlatot tart fenn, ami a világ normálisan gondolkodó, valóban - és nem csak szavakban és formálisan - a keresztény értékeket követő feléből óriási indulatukat vált ki, azon keresztül, hogy ezek a szabályok rendkívüli mennyiségű szenvedést okoznak világszerte, ami pusztán önmagáért létezik, de elkerülhető lenne. Ez az indulat ellenszenvet vált ki a nem hívőkből ill. nem katolikusokból, ami viszont a katolikusokat arra kényszeríti, hogy jobban zárják soraikat, jobban összetartsanak. Tehát az egyház a külső ellenszenv mesterséges fenntartásával éri el azt, hogy saját hívői elszigeteljék magukat, még inkább magukba és egymásba zárkózzanak, még inkább csipőből elutasítsanak minden kívülről jövő információt, érvet, stb.

A taktika egyébként zseniális - a Szovjetunió, Kína, Észak-Korea és Kuba is pontosan ugyanezen taktika mentén tartotta és tartja jelenleg is szellemi és gazdasági visszamaradottságban lakosságát, ahol utóbbiak gyakorlatilag aktívan, közvetlenül fizikai kényszer nélkül is részt vesznek ennek fenntartásában. Pontosan úgy, ahogy a katolikus egyház hívei is teszik, és ahogy ők is szellemi nyomorban (és sok helyen fizikaiban is, pl. Afrika) tartják magukat és társaikat.

Martian (törölt) 2012.01.09. 12:25:15

@spinat: ja, politeista katolicizmus. :)

mement 2012.01.09. 12:26:52

@Martian: a kelet majdhogynem hagyomanyosan gazdagabb, muveltebb, fejletebb volt tudomanyok es gazdasag teren. Mar a romai birodalom kette szakadas elott is.

[megmondoember] 2012.01.09. 12:28:17

@Avatar: "Definíciós vitátok van. A te értelmezésedben az ateizmusba tartozik az erős és gyenge ateizmus is, melyek között a különbségtétel az, hogy az erősen ateista meggyőződéssel vallja, hogy nem létezik/-nek I/isten, míg a gyenge ateista azt mondja, hogy nem hiszi, de nem tartja kizártnak."
Ezeket nem erős és gyenge ateistának, hanem ateistának meg agnosztikusnak hívják. Ateista az aki kifejzetten tagadja bármiféle isten létét - agnosztikus pedig azt, hogy ennek a kérdésnek eldöntésére az ember nem képes (amiben benne van az is, hogy lehet hogy van, de az is, hogy lehet hogy nincs). Ha valaki jobban hisz abban, hogy van, de nem veszi biztosra, az agnosztikus teista, míg aki inkább arra hajlik, hogy nincs, de elismeri, hogy létezése nem zárható ki teljesen, az az agnosztikus ateista.

mement 2012.01.09. 12:28:35

@Martian: veletlen leentereztem.
Ami lemaradt
a keresztenyseg osszefogo erejet kifejezetten nem osszehasonlitani akartam vagy minositeni. Nekunk ez jutott, ebben a formaban, es ha nem lett volna a tortenelmunk es jelenunk egeszen maskepp festene.

hörgőszelep (törölt) 2012.01.09. 12:30:43

Az egyik legnagyobb gondom a vallásokkal, hogy csupán "hinni" lehet és "tudni" ( bizonyítva persze !) semmit. Ráadásul az összes jó- és rosszcselekedetet ( igen, így, egybe írva) meg lehet tenni mindenféle istenben való hit nékül is.

Mrs.Columbo 2012.01.09. 12:31:01

@Elstron: Olyan nincs, hogy képtelen vagy a hitre, mert ha materialista vagy, és nem hinnél az anyagi világban, tehát pl. abban, hogy holnap felkel a nap, akkor minimum valamilyen mentális zavarban szenvednél, mert minden este rettegnél, hogy mi van ha holnap mégsem kel fel a nap. Szerintem hit nélkül (és itt nem csak az Istenbe vetett hitre gondolok) elfogadni sem lehet semmit. Leegyszerűsítve ami másnak az Isten, az neked a tudomány.

fidzsi 2012.01.09. 12:31:29

@Elstron: Kedves kommtársam! Az általad leírt idézőjeles állítás, ha egyben a véleményed is, sajnos nem áll. A tudományos életben, most és a közelmúltban is számtalan híresség vallotta és vallja magát hívőnek. Pl. Gábor Dénes mélyen hívő volt, de több Nobel díjas tudós, csak úgy kiragadva Dyson, - ha jól emlékszem- Heisenberg,etc. , hogy csak a reáliák nagyjait említsem, a "hit rabjai". Ha itt valami törvényszerűség félét mondhatok, akkor egy ún. kétpúpú haranggörbe ábrázolja az "eloszlást". Nevezetesen az alacsony műveltségi-tudás szinten a hit domináns. A műveltségi színt növekedtével, a jelenségek, események valós okainak megismerésével, akár népszerűsített formában is, kiszorítja a hitet. A műveltségi-tudás szint további növekedésével érdekes módon megint nő a hívők száma. Talán azért, mert ezen a nagyon magas "Nobel díjas" szinten, már jobban lehet látni, hogy mennyi mindent nem tud/hat/unk. Itt már van mire szerénynek lenni. Ezzel együtt, természetesen nem áll az meg, hogy ez utóbbi szinten nincsenek ateisták, sőt. Csak ott hibádzik a fenti idézet, hogy a hit és az "intelligencia", ill. a kiemelkedő tudás kizárják egymást. Megkülönböztetett tisztelettel, fidzsi,droid.

mement 2012.01.09. 12:32:39

@spinat: Az hogy a 3 eves fiad nem fogekony meg az absztrakciora es szimbolizmusra az rendben van, de hogy te ezt felnott fejjel nem erted, az gaz, az hogy erre buszke vagy az meg ciki.

Pistabácsi 2012.01.09. 12:32:48

@sulcus: Olvass bele a Bibliába, és a kérdésedre választ találsz. Éva elküldi a fiait Káint és Ábelt feleséget keresni. Azt is elmondja nekik, hova menjenek ( na nem a picsába, azt Brian mondta :D), mert ott találnak más istenben hívő népeket, és azok közül válasszanak asszonyt. Szó szerinti idézetben nem vagyok otthon guglizni meg nincs kedvem. :D

Cang 2012.01.09. 12:33:43

Kolbenheyer kolléga,

A katolikusoknál szép dolog egy hívőtől, fikázni a saját egyházát?
Hol a megértés, a türelem, az elfogadás, az alázat, a szolgálat, a szeret, a hűség?
Lehet szidni bármit, de az már egy másik vallás, ahol Te vagy az isten.

Akvyr 2012.01.09. 12:36:34

Ha egy tudatlan embert a képzelt barátjának tanításai (legyen az bármelyik vallás) terelnek szociálisan elfogadható útra, és nem a józan esze, akkor legyen. A vallás sok rosszat hozott a világba, de azért érdeme is van bőven, és szerintem mindenki abban és úgy hisz, ahogy akar. Viszont, 1) ne erőszakolja rám a fiktív karaktereit az utcán, 2) ne kapjon semmilyen állami támogatást.
Ha valóban szükség van rá, akkor a piac fenntartja. Jelenleg egy nagy lufi az egész, fogyatkoznak a hívők, és nő a támogatás. A vatikán pedig bort iszik és vizet prédikál, színarany trónon üldögélve osztja az igét a szegényektől.

doominogame · http://www.doominogame.com 2012.01.09. 12:37:58

A vallásnak semmilyen állami támogatást. Éljen meg a saját lábán, adományaiból. Mire fizessek én az adómmal egy papot, amikor a lábam sem teszem be templomba soha? Igazságtalanság.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.09. 12:39:32

"A papi nőtlenség nem biblikus előírás, a protestáns és a görögkeleti egyházak nem is ragaszkodnak hozzá."

Sőt! A keleti katolikusoknál sincs papi nőtlenség.

Dekatlon 2012.01.09. 12:42:39

A hívő emberek (az okosak is) az agyuknak nem azzal a felével reagálnak, amelyik gondolkodik ilyen kérdésekben. MRI vizsgálatok igazolják.
Eldöntik, hogy aki mondja, az hiteles személy-e (pl. pap), ha nem, akkor azt hallják: bla-bla-bla. Ha meg hiteles személy, akkor a zsiráfról elhiszik, hogy gázlómadár. Itt a gond. Ez így neked kívülről nem fog menni. A katolikus egyházat, mint intézményt kritizálhatod, de az intézmény fennmaradása a hívőkön múlik, akiken pedig a számukra hiteles személyek rendszere gyakorol befolyást.
Az eddigi reformokat/egyházszakadásokat is mind-mind papok idézték elő.

2012.01.09. 12:45:11

@[megmondoember]:

'Pontosan úgy, ahogy a katolikus egyház hívei is teszik, és ahogy ők is szellemi nyomorban (és sok helyen fizikaiban is, pl. Afrika) tartják magukat és társaikat.'

Akkor ezek szerint a katolikusok szellemi és fizikai nyomorban élnek, és mindezt maguknak köszönhetik.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.09. 12:46:21

@IGe:

Már mondtam neked. Mielőtt kritizálsz valamit ismerkedj meg vele.

Dekatlon 2012.01.09. 12:46:33

@www.doominogame.com: Mi bajod ezzel? Az adódból simán támogatnak olyanokat, akiket életedben nem láttál és nem is fogsz.
Ha egy szervezet széles tömegek fölött képes erős befolyást gyakorolni, annak a szervezetnek a politika keresi a kegyét, ha nincs erről letiltva. Itt nincs letiltva. Szopacs. De nagyon is logikus viselkedés.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.09. 12:49:12

@IGe:

A ZeitGeist című náci-komcsi propagandafilmre hivatkozni forráskén... hát, "kicsit" nevetséges...

Dekatlon 2012.01.09. 12:49:36

@IGe: ne is beszéljünk arról, hogy az egész sztori vagy egy nemi erőszakkal indult, ha Mária nem volt benne. Vagy minimum házasságtöréssel, ha benne volt. ;)

charlie sheen 2012.01.09. 12:50:22

@kamikaze006:
3. fogamzásgátlás: én igenis tiltanám az óvszert, igaz más szemszögből, de a lényeg ugyanaz. Aki több aktuson is túl van, az igen jól tudja, hogy a gumi elvesz az élvezet értékéből, ráadásul a védekezési hatásfoka 98,4%, míg egy pesszáriumé 99,2%! Aki a gumit feltalálta, az egy népnyomorító alak, legszívesebben arcul köpném.

Szerintem bízd mindenki saját belátására, hogy használ-e óvszert vagy nem. Ez a betiltósdi egyrészt értelmetlen, másrészt röhejes.

4. homoszexualitás: az egyházat nem érdekli, hogy a Kerékgyártó utca 5 szám alatti paplan alatt mi történik. Az már inkább, és az egészséges ember egyetért velem, ha az utcán valaki a mai divatbuzisághoz "hasonló" viselkedést mutat. Még a rózsaszín ing az elmegy, de a viselkedésmodor, hogy hominak lenni szép dolog, miközben se társadalmi haszna nincs (gyerek nem születik belőle, úgy, mint mondjuk más emlősöknél), és még az AIDS terjedésében 80%-ért felelős. Valahogy ezzel nem tudok szolidaritást élvezni.

Én személy szerint nem vagyok homokos, de a szólás-vélemény-megnyilvánulás szabadságában hiszek. Vagyis ha valaki egy buzirózsaszín ingben közlekedik a városban, vagy felvonul, stb... az engem nem zavar, mivel nem kötelező nézni. Ugyanúgy az sem zavarna, ha a szarházy-budaházy árpádsávos alsógatyában masírozna a Hősök terén. Ezt toleranciának hívják.

Vad.Korte (törölt) 2012.01.09. 12:50:35

Van még egy-két dolog, amivel a Kat. Eh. át van itatva, és szintén elég ember- és életellenesek. Mondom én, aki katolikus középiskolába jártam, és nemrég tértem le. Most csak azokat sorolom fel, ami eszembe jut:
1. Folyamatos bűntudat. Az ember alapból bűnös, bűnösként születik, és Jézus érdemei, na meg az egyház szolgálata által bocsájt meg neki az Isten. De persze ez az állapot nem tart soká, mert amilyen esendőek vagyunk, úgyis hamar bűnbe esünk megint.
Ezzel szervesen összefügg a folyamatos lelkiisemer-furdalás gerjesztése, hogy ha így teszel, vagy nem teszel úgy, ellenkezel az Istennel, az Ő egyházával, és akkor jön az irgum-burgum.
2. Az Eh. tanítását elfogadni, hinni és megvallani. Vagyis ne legyen saját gondolatod, ötleted, hited, az Eh. megmondja, miről mit gondolj, mit higgy. Ez gyakran nem korlátozódik hittudományi kérdésekre, hanem hétköznapi dolgokra is, mint hogy kire szavazzak.

spinat 2012.01.09. 12:56:15

@mement: ja, az fel sem merülhet, hogy az egész csak egy absztakt és szimbolista hülyeség, amivle a jónépet hülyítik?

Thresher 2012.01.09. 12:56:20

Tisztelni kell mások vallási hovatartozását...

-...de ha én Póembernek csinálok egy templomot, akkor hülye vagyok, mert ez nem isten.
-Ha csinálok egy templomot Zeusznak, hülye vagyok, mert az lejárt szavatosságú.
-Ha csinálok egy templomot Allahnak, akkor hülye vagyok, mert az erőszakot támogatom.
-Ha zsinagógát építek, akkor szimplán basszodjak meg.
-De ha keresztény templomot csinálok, lehetőleg katolikusat, akkor a minden rendben.

A lényeg, hogy tiszteljük egymás vallását!

Pistabácsi 2012.01.09. 12:57:26

@sulcus: Emberek írták isteni sugallatra. A teremtés előtt meg nem írhatta senki, mert eleve a teremtésről is múlt időben ír a "szerző".

Kalmár 2012.01.09. 13:01:09

Szomorú, hogy valakinek fontos, hogy egy ilyen semmitmondó cikkel belerúgjon a vallásos emberekbe. Elemzésnek szégyentelenül gyatra, hiszen számítóan és aljasul egyoldalú. A Katolikus egyház számtalan jócselekdetét, hasznát szó nélkül hagyva, köpköd.
Kiváncsi vagyok, hogy a folytatásban előszedi e esetleg más vallások hibáit. Vajon szóba kerül, hogy egy zsidó nővel nem foghatok kezet mert tisztátalan gój vagyok? Előfordult velem...ha nem társasággal vagyok szájbavágom a felsőbbrendű kis köcsögöt, aki elémugrált. Nácik.
Esetleg a Korán női egyenjogúsági deficite szóba kerül? Persze, hogy egyik sem.
A Katolikusokat, lehet és divat szidni.

Gyáva haszontalan firkálmány.

D(r). our 2012.01.09. 13:01:31

@Thresher:
Kimaradt a bálványt ne imádj.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.09. 13:04:12

@Thresher:

Szeretnél eloszlatni egy gyakori magyar félreértést.

Az iszlám istene nem Allah. "Allah" nem tulajdonnév. Az iszlám istene ugyanaz az Isten, mint a kereszténysége vagy a zsidósága, csak értelmezésbeli különbségek vannak. Az "Allah" szó annyit tesz arabul, mint "Isten". A keresztény arabok is Allahhoz imádkoznak, mert Istenhez imádkodnak.

Tessék elmenni a 95 %-ban katolikus Máltára. A máltai nyelv az arab legközelebbi rokona. Tessék megnézni máltai katolikus templomot, na ott is hallatszik gyakran az Allah szó, máltaiul "Alla".

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.09. 13:05:58

@Thresher:

Nem, jól írtad: Póember. Ősi itáliai etruszk istenség. Az etruszk hitvilágban Póember egyik lábával a Pó egyik partján, másikkal a másikon ált. Innen a neve.

:-)

2012.01.09. 13:07:03

@max val, a bircaman:

Nem Neked volt régebben Alaszka kontúrja az avatarod?

Vad.Korte (törölt) 2012.01.09. 13:07:24

Jut eszembe: a posztíró szerint az összes szexuális jellegű tiltás mögött a nők másodrangba helyezése áll. Ez szerintem sántít, már csak azért is, mert a maszturbálást se támogatják. A férfiakét se...

Sokkal inkább arról van szó, hogy a szex(ualitás) olyan erős ösztön az emberekben, hogy simán felülír mindent, amiről itt hallunk. Hiteles emberek hiteles tanítását, az egyház ölelő karját, meg ilyeneket. Minden korban voltak, vannak és lesznek, akik minden egyházi és világi törvény ellenére szabad szexuális életet éltek, élnek. Legalább egyszer. Ezt az ösztönt, erőt próbálja a Kat. Eh. kordában tartani azáltal, hogy tilt és megtorol szinte mindent. A mai napig érvényben van az az elv, hogy nőtlen/hajadon életmód értékesebb a házasnál, s hogy a házasság egyetlen létjogosultsága, hogy a különben zabolátlan szexualitást valamelyest kordában tartsa. Szó sem esik szeretetről, szerelemről...

Dekatlon 2012.01.09. 13:07:32

@Kalmár: tehát minden érved az, hogy nem foglalkozik más egyházakkal, amikor deklaráltan ezzel akar.
Illetve nem ír az erényeiről, amikor deklaráltan a hátrányairól akar.
Hát ez így picit kevés, de te tudod.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.09. 13:07:43

@khamul:

Az OMM kontúrja. Most is azt használom a Nol Blogon.

Thresher 2012.01.09. 13:07:48

@max val, a bircaman: Tudom hogy tudod, hogy tudtam mire gondolok...

Kalmár 2012.01.09. 13:08:52

@www.doominogame.com: "A vallásnak semmilyen állami támogatást. Éljen meg a saját lábán, adományaiból. Mire fizessek én az adómmal egy papot, amikor a lábam sem teszem be templomba soha? Igazságtalanság. "

Szép gondolat.
De ne állj meg.
- A sportra semmi támogatást én lusta vagyok.
Vizilabda, foci, jégkorong, kuka. Éljenek meg a jegybevételből....
- A betegek gyógyítására semmi pénzt én jól vagyok. Egyébként is megérdemli, ha cigizik, kövér stb.
- A mozgássérültek előjogait lehúzni, nem fér a X5-ösöm a pláza parkólóba. Nem vagyok rokkant, leszarom.
- Az oktatásra semmi pénzt. Én keresek eleget bodzázásból, nem érdekel a bölcsészkar.
-Rendőrségre se költsenek, dobjon össze polgárőrséget a lakosság, ha kell nekik. Én fekete öves vagyok, nem félek senkitől......

Ha egy kicsit gondolkodnál te is tudnád, hogy számtalan jótékonysági és egyébb családsegítő tevékenysége van az egyházaknak. Őket is megilleti a támogatás, nem csak Thorgellét...

Vad.Korte (törölt) 2012.01.09. 13:10:49

@Kalmár: Attól, hogy más vallásnak is vannak vadhajtásai, a Kat. Eh-éi bizony megmaradnak. Alapvetően iszlám országokban az emberek nyilván azoknak a vallásoknak és egyházaknak a hibáival foglalkoznak. Itt a keresztény Európa egyik országában, ahol a katolikusok alkotják a legnagyobb felekezetet, mi ezzel foglalkozunk.

Ez a védekezés meg, hogy mások is rosszak, olyan óvodás módszer. A Ricsi is csúnyát mondott, a Feri meg dobálja a homokot!

2012.01.09. 13:11:19

@max val, a bircaman:

Elnézést, jobban meg kellett volna néznem.

Fx 2012.01.09. 13:12:00

Ebben a posztban azért van némi félreértés:
1, A papi nőtlenségről érdemes lenne értelmes papokat megkérdezni, mielőtt elkészül egy ilyen cikk. Meglehetősen értelmes indokai vannak, hogy máig nem szűnt meg. (persze még megszűnhet)
2, A női papság meglep a többi között, mert szerintem kicsi a jelentősége, kevesen ítélik el emiatt az egyházat
3, A fogamzásgátlás kérdésköre az egyházon belül sem egységes (pl. óvszer). Ami biztos, hogy az abortusztabletták (vagyis amik nem gátolják meg a fogamzást, hanem megölik a "magzatot" ilyen-olyan módon) bűnnek tekintendők, de magzatgyilkosságra hivatkozva.
4, A homoszexualitást az egyház nem tartja bűnnek. Ez félreértés. Betegségnek tartja (hogy igaz-e vagy sem, más napra tartozik, nehéz igazolni azt is, hogy igen és azt is hogy nem). Az viszont bűn, ha tudod, hogy beteg vagy és nem teszel ellene. Az is bűn, ha valaki tüdőgyulladással kifekszik a hóba.

z 2012.01.09. 13:12:16

@kamikaze006:

1. Gumit azért használ az ember, mert az mindig lehet nála. Ha kapcsolatban él, akkor sem biztos, hogy tudja, mikor lesz legközelebb akció. A pesszáriumot fel kell íratni és akkor már egyszerűbb tablettát szedni, mint egy kényelmetlen gumidarabbal vacakolni.
Gumit csak vesz az ember, zsebre teszi, aztán ha kell, kell, ha nem, nem. Főleg ezért kártékony az egyház hozzáállása, mert alkalmi partnereknél ez a legegyértelműbb védekezési módszer, az AIDS pedig leginkább nem párkapcsolatokban terjed.

2. A homoszexualitást azzal elítélni, hogy "nincs társadalmi haszna", hülyeség. Nézd meg a méheket: ott sem csinál mindenki gyereket, de haszna attól még van. A Lakota indiánoknál az (azonos nemű) özvegyek társai lettek, segítették őket a gyereknevelésben. Az ottománok egyenesen herélték azokat, akik a háremükre felügyeltek.
Pont ezért visszás ez: a pap nem csinál gyereket, mégis azt hirdeti, hogy neki óriási társadalmi haszna van. A homoszexuálist meg pont ezen az alapon ítélik el, hogy aki nem csinál gyereket, nem él családban, az haszontalan. Pedig ahogy a pap, valószínű ő is dolgozik, ami mi más lenne, mint haszon. Egyébként az "emlősökről" annyit, hogy ha mi is úgy élnénk, mint sok emlős, neked is csak akkor lenne gyereked, ha erősebb vagy, mint a szomszéd. Mégse lennél a falkában/csapatban "haszontalan."

3. A római katolikus vallás Magyarországon nem államvallás. Ha az lenne, a reformátusokat, evangélikusokat, baptistákat, zsidókat, buddhistákat, muzulmánokat és krisnásokat már mind lefejezték volna.
Szaúd-Arábiában a muzulmán hit az államvallás, ott ezt meg is teszik.
A zsidókat meg szabad szidni pl. a saját blogodon, de itt most nagyon nem ez a téma, azabaj.

Kalmár 2012.01.09. 13:13:23

@Dekatlon: Valóban ez a cikk, így egy kicsit(sőt) kevés. Egyetértünk.
Így csak egy jó nagy paraszt köpés, a teljesség igénye nélkül. Nem való címlapra.

Ha egy autó tesztje arról szólna, hogy kicsi a lábtér, és a hátsó üléshez nincs szivargyújtó, az jól megalapozna egy olyan sommás véleményt, hogy ezért NE vegyél ilyet.

Ha ítéletet mond, tegye a tények lehető legszélesebbkörű ismertetésével, ez így egy primitív firkálmány.

arod75 2012.01.09. 13:15:58

Azért szánalmas, hogy 1-2 hozzászólót leszámítva teljesen óvodás szinten vitatkoztok a témáról. Nem az volt a kérdés, hogy mit hiszel és hülye vagyok-e. Hanem inkább h a róm.kat. egyház még a középkorban él.
Nekem csak akkor gáz, amikor az államon keresztül az én torkomon is ezt akarják lenyomni.
De főleg a hívőket sajnálom, akik folyton maguknak is magyarázzák a magyarázhatatlan (nem a katekizmusra gondolok, hanem a szervezetre).
@Бабаяга: a fogamzásgátló tabletták már rég eljutottak oda, hogy a peteérést gátolják és nem a beágyazódást. olvass utána.

charlie sheen 2012.01.09. 13:17:10

@z: Kiváló hozzászólás! Grat.

Dekatlon 2012.01.09. 13:17:18

@Kalmár: nem a cikk kevés, te szózsönglőr, hanem az ellenérved. :)
Mi a töcsért írjon más egyházakról, ha erről akar? Jajj mááár.

pruitt igoe 2012.01.09. 13:17:45

@Kalmár: ha jól látom, az enyém a 250-edik komment - na ezért volt érdemes kirakni a posztot a címlapra, úgy látszik, vitát gerjeszt.

Pistabácsi 2012.01.09. 13:18:01

@vilagnezet.blog.hu: Istennek a magyar nyelvben nevezik, a zsidók JHV-nek írták. A Sátánt nem tudom honnan ered. :) De ezek szerintem csak szavak, és az emberi jellem kettősségére utal, mint a jing meg a jang. :) Azonkívül a Sátánt Isten teremtette, és angyal volt, aki föllázadt ellene, de bebukta, nem ő nyert. Mivel az ember szabad akaratot kapott Istentől Sáti csak azzal tud próbálkozni, hogy megpróbálja az embert Isten ellen hergelni. Isten meg ebbe nem szól bele, mert ránk bízta a döntést.
Mondjuk az előttem sem világos, hogy, ha az angyaloknak nincs szabad akaratuk, akkor hogy lázadhattak fel ellene Sátánék.

Vad.Korte (törölt) 2012.01.09. 13:18:43

@Kalmár: A poszt nem jelentéktelen dolgokról szól, mint a szivargyújtó. Inkább arról, hogy bár az autó megy, de csak a soférnek van benne ülés, a csomagtartóba cska egy Biblia fér be, és nincs tető, mondván, ha az Úr úgy akarja, úgysem ázunk meg.

Dekatlon 2012.01.09. 13:21:36

@Pistabácsi: A sátán azt jelenti vádló. De szokás Belzebúbnak is hívni, Baál-Zebub, Baál isten. Egy korábban tisztelt isten. Mókás szokása volt az egyházaknak korábbi konkurens isteneket megtenni főgonosznak. Igy könyebben üdözhették a megmaradt híveiket.

Fx 2012.01.09. 13:21:52

@Vad.Korte
"1. Folyamatos bűntudat."
Ez nem tudom, melyik egyház. Nem a katolikus az biztos. Ha folyamatos bűntudatod van, akkor vagy valamit rosszul értelmezel, vagy folyamatosan embereket gyilkolsz, lopsz, kirúgod öreg nénik lábát stb. Akkor jogos a folyamatos bűntudat.
"2. Eh. megmondja, miről mit gondolj, mit higgy."
Ez szintén valami másik egyház lehet. Valóban van olyan dolog, amit mindenképpen el kell fogadnod, ha katolikus vagy. De, hogy ne gondolkozz, olyan nincs. Sőt. Minél inkább képes vagy gondolkozásra, annál inkább bűn, ha nem használod az agyad. Az másik kérdés, hogy vannak az országban olyan emberek, akiknek az a legjobb, ha a prédikációt szóról szóra veszik. De az is kizárólag egyházi és hitbéli témákban. Mindenesetre ők nem kommentelnek ide...

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2012.01.09. 13:21:59

Ezért jó, hogy az index kirakja az ilyeneket címlapra. Most aztán hideget-meleget kap a posztoló olyan emberektől, akik életükben nem voltak templomban, hogy ezt mégis hogy gondolja...

béla a görög (törölt) 2012.01.09. 13:22:11

ha azt nézem, hogy XXI. század van, demokrácia van és a lakosság fele nő - nos akkor egy "pöttyet" lelkibeteg felfogásnak tűnik a nőkhöz való hozzáállás...
Részemről a katolikus egyháznak is joga van hülyének lenni és joga van elveszteni a híveit. Biztos akad olyan egyház amelyik képes megbirkózni a mai kor kihívásaival az általad felvetett pontokat illetően. Verseny van a lelkekért :)

===
Reklám: Légy ATEISTA! Egy csomó gonddal kevesebb! :)
===

Thresher 2012.01.09. 13:23:25

Mellesleg pont a vallás a magyarázata hogy miért nem vagyok vallásos.

Nem tudom ki hogy van vele, de nekem kicsit demagóg érv hogy a vallás jó és hasznos, miközben (szinte) minden vallás kirekeszti a másik vallásban hívőket.

Erre próbáltam fentebb rátapintani, fogadjam el a vallás, Isten és a hit dolgait, de legyek eszemnél hogy melyiket választom. Ez olyan, hogy a fogmosás jó és hasznos, de csak akkor ha Colgate fogkrémet használok.

fidzsi 2012.01.09. 13:24:04

@Kalmár: Kedves kommtársam! Mint echte biboldó megnyugtatlak, hogy nyugodtan kezet foghatsz zsidó nővel, hacsak nem valami totál ortodox volt. Azoknál még én se gyüvök be. Különben is a többségük finoman szólva nem egy legényálom. Az is lehet, hogy a férj féltékeny, vagy a csaj szimplán hülye volt. Máskülönben megérdemled, ha ilyen társaságban előfordulsz. Spec én kerülöm, mert nagyon absztinensek, az pedig káros az emésztésemre. Csak, hogy felvidítsalak, vannak normális, nem csak ünnepekkor, borívó biboldók is. Ott mindenkivel kezet foghatsz, sőt-mármint a csajoknál-. Ami egyébként a hittel kapcsolatos véleményeket illeti, azt tartom, hogy egy faintos héber/jidddis(?)/ szóval éljek, megadom mindenkinek a kóvedet. Ezt a szép szót Moldovánál olvastam, még az antivilágban. A szó, tiszteletet jelent, amúgy.
Megkülönböztetett tisztelettel,fidzsi,droid.

z 2012.01.09. 13:24:41

@krampam:
Én katolikus iskolákba jártam, 11 évig, katolikusnak is kereszteltek, tanultam a kereszténységről gimitől az egyetem végéig, érettségiztem hittanból meg minden. De ez akkor is hülyeség.
Egyrészt a többi felekezetben megoldják a papok, hogy családban éljenek, mégis ellássák a feladatukat. Akkor ők sikertelenek?
Másrészt, mint a legtöbb embernek, a papoknak is van családja, gondoskodnak az idős szüleikről, kisebb testvéreikről stb.
Plusz ott vannak a szerzetesek., akik a család helyett egy másik családot találnak a rendben. Az is felemészt annyi időt, meg energiát, mintha családjuk lenne: a beteget ápolják, ha bajuk van, beszélgetnek a másikkal, a rendfőnök dolga, hogy előteremtse a pénzt a rendház költségeire (régebben ugye dolgoztak is, pont ezért), mégis, mellette misézik, gyóntat, keresztel, amit akarsz.

Ez, amit ők mondanak, csak egy kenetteljes szöveg, amire bárki hivatkozhat. A pap a nyájáról gondoskodik, egy tanárnak meg pl. egy ugyanakkora csapat gyereket kell a jó út felé terelgetni, mégse mondja senki, hogy nem fér bele, hogy legyen akár egy családja is.
Ez az egész az egyházi vagyon egyben tartásáról szólt mindig is, ezt mindenki tudja jól.

Dekatlon 2012.01.09. 13:26:36

@béla a görög: az csak hiszed....
Az ateisták max. kiröhögnek egy vallásost. De nekivadult vallásosok gyakran legyilkolják az ateistákat.
Sőt! Jobban utálják őket, mint a más vallásúakat.

DurvaPisti 2012.01.09. 13:28:19

@Dekatlon:
Ez sajnos gyakran igaz.
Sajnos az emberek buták. Pedig a legtöbb vallás a türelemre tanít. :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 13:28:58

@Kalmár:
"Ha egy kicsit gondolkodnál te is tudnád, hogy számtalan jótékonysági és egyébb családsegítő tevékenysége van az egyházaknak. Őket is megilleti a támogatás, nem csak Thorgellét... "

Azokra igen, de a hitéleti tevékenységet milyen alapon támogatja az állam? Az oktatási tevékenységnél meg miért kapja az egyházi iskola meg a 100%-os állami támogatást, ha egyszer maga az egyház érdekelt abban, hogy ezekben kötelezően hittant oktasson? Akkor miért nem finanszírozza az egyház legalább egy részét a normatívának?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 13:31:21

@Kalmár:
A másik, hogy a cikk nem szidta a katolikusokat, a szervezetet szidta. Ellenben te észre sem veszed, hogy gyűlölködsz azok ellen, akik kritizálni merték a kedvenc szervezetedet. Ez alapján te nem hívő, hanem egyházbarát vagy.

Vad.Korte (törölt) 2012.01.09. 13:37:12

@Fx:
1. Akkor mi tényleg nem ugyanabba az egyházba járunk, jártunk. MIntha nálunk minden mise azzal kezdődne, hogy "én igen nagy vétkem...", mintha nálunk mindig arról lett volna szó, hogy az ember egy kis bűnös féreg, már "bűnben született". Legközelebb számold össze mondjuk egy hónap alatt, misén, bibliaórán, és egyéb egyházi rendezvényeke hányszor esik szó arró, hogy az ember bűnös, és hányszor arról, hogy Isten az embert saját képére és hasonlatosságára teremtette.
2. Biztos csak nálunk dörögte a pap rendszeresen, hogy kire szavazzunk, kire ne, ki a rossz ember, milyen filmet, könyvet, műsort, előadást NE nézzünk, hallgassunk, mert az egyháznak erről mi a véleménye.

Ha nagy ritkán felüti a feját egy olyan pap, aki modernül és emberközelien tud erről beszélni, odagyűlnek a népek -- amíg arrébb nem teszik azt a papot, valahová jó messzire.

Dekatlon 2012.01.09. 13:38:06

@DurvaPisti: viszont érthető. Egy ateisának egy vallásos egy fura dilis ember, ennyi. Egy vallásosnak egy ateista, a puszta létével megkérdőjelezése mindannak, amire feltette az életét, ami miatt lemondott örömökről, ami miatt fárasztó, nevetséges vagy unalmas szertartásokat végez, ami miatt elfogad maga fölötti tekintélynek papokat, ami miatt fél, ami miatt bűntudat gyötri. Ami miatt esetleg maga is kétkedni kezd, ami miatt bűnbe esik. Az ilyen bosszantó kísértéseket persze hogy el akarja pusztítani.

Jimbo75 2012.01.09. 13:39:17

Szerencsémre már a szüleim sem voltak vallásosak, így engem sem így neveltek. Amikor magamtól elkezdtem olvasni a Bibliát, akkor meg rájöttem, hogy Andersen elbújhat mellettük, a világ valaha volt legnagyobb hazugságát sikerült összehoznia katolikus vallásnak. Így aztán érthető, hogy nem lettem katolikus:)))

Vad.Korte (törölt) 2012.01.09. 13:43:29

@Jimbo75: A Bibliát nem a katolikus egyház "hozta össze". S ha figylemsen olvasod, talán értelmet is találsz benne. Mert a Kat. Eh. és a Biblia azért nem teljesen ugyanaz ám...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.09. 13:52:23

Egy érdekes adalék a papi nőtlenségről:
A Bibliában világosan meg van fogalmazva (Pál írja Timóteusnak ill. Titusznak), hogy püspök (presbiter, vén) CSAK AZ LEHET, akinek van hívő felesége és hívő gyermekei, hogy a családja megfelelő lelki vezetésével bizonyítsa, hogy érett arra, hogy egy gyülekezetet is vezethessen.
Tehát: a pápa (aki a Bibliában ugyan sehol sem szerepel) nem lehetne Róma (se más város) püspöke, hiszen se felesége, se gyermeke nincs.
Másik: a Biblia világos tanítása, hogy aki keresztény (azaz felnőttként saját döntéséből megtért és teljes alámerítkezéssel megkeresztelkedett - azaz szó sincs csecsemő keresztelőről!!!), az egyben pap is. Ilyen formán a keresztény nők egyben női papok. A keresztény férfiak szintén papok és senkinek sincs megtiltva a házasság! :)))
(ui.: Ja, a homoszexualitás pedig nem csak az Ószövetség szerint bűn. Ha valaki elolvassa a Róma levél 1. fejezetét, maga is rájön erre.)
A katolicizmussal nekem az a legfőbb bajom, hogy élesen szemben áll a Biblia legtöbb tanításával. Nem véletlen, hogy a középkorban szó szerint tűzzel-vassal üldözték azokat, akik a Bibliát nemzeti nyelvekre fordítva el akarták juttatni az emberekhez. Szerencsére nem sikerült nekik, mert Isten hatalmasabb náluk. :)
Ha valakit esetleg érdekel egy Bibliát valóban követő egyház (ami törvényeink szerint immár "csak" egyesület - azaz valóban a keskeny úton halad :), annak ezt a címet javaslom:
www.krisztusegyhaza.hu
Aki pedig mindezért a fejemet akarja venni, az ide lőjön:
fradyendre.blogspot.com/
:)

Pistabácsi 2012.01.09. 13:52:52

@Jimbo75: Próbáld úgy olvasni, mint történeteket, amikből tanulság vonható le. Én úgy gondolom, hogy eleve ez lehetett a célja, mint más kultúrákban pl nálunk a népmeséknek.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.01.09. 13:54:05

@Pistabácsi: Gondolom úgy érezte, könnyebb a hibáit felróni, mert abból kevesebb van. Vagy ez valami fordított meggyőzés. :)

Mondjuk ez érzelmi kérdés, szerintem nincs rajta mit megmagyarázni. A vallás nem racionalizmus kérdése.

Dekatlon 2012.01.09. 13:56:04

@vilagnezet.blog.hu: háde a házasságtörés az bűn, vazze! Vagy a főnöknek lehet? :)

Fx 2012.01.09. 13:56:12

@Vad.Korte:
1, A lelkiismeretvizsgálat nem egyezik meg az állandó bűntudattal. Igan, vannak az embernek bűnei, amit szépen rendszeresen - érdemes naponta egyszer - átgondol, hogy legyen visszacsatolás (ha már mások nem szólna emiatt rá), akkor emiatt bűntudatod is lehet. Sőt akkor is, ha éppen elkövettél egy bűnt. De NEM folyamatosan. A folyamatos bűntudat önmagában bűn, mert nem építed fel rendesen a lelkiismeretedet :)
2, Én eléggé rendszeresen járok templomba, és nem mindig egy helyre. Nem tűnt fel, hogy agitálnának filmekre, pártokra stb. Persze biztos van ilyen hely is. Egyébként meg vannak hülye papok is, mint ahogy hülye nem papok is. Harmadrészt pedig a prédikáció arra való, hogy elgondolkozz, nem arra, hogy amit a pap mond az szent. Van olyan vallás is, de a katolikus nem ilyen...

Jó pap valóban kevés van, mint jó tanár, jó cégvezető stb :S Ez már csak egy ilyen világ ;)

Fx 2012.01.09. 13:59:40

Ja és a jó papokat azért rakják el, mert ha kiépítettek egy jó kis közösséget, akkor az még elvegetál egy darabig (max lsz..ják az új papot és nélküle él a közösség hitéletet), és az új helyen nagyobb szükség van rájuk.

fidzsi 2012.01.09. 14:05:16

@vilagnezet.blog.hu: Kedves kommtársam!Attól tartok, valamit elnéztél irományomban. Nem azt állítom, hogy egy valamiben járatos ember másban nem lehet járatlan. Azt állítom, hogy minden szakmában, tudományágban a legmagasabb szintűek között is van hívő. A hit és a tudás két különböző dolog, nem összemérhetők, összehasonlíthatóak. Ami spec az őrültséget illeti, vannak őrűlt ateisták és tudósok is -pl. Nietsche elég zakkant volt, és megrögzött ateista.- Az,hogy a világ "fogható" ill. elvontabb-pl a pszihé,etc.-dolgainak megismeréséhez nem kell hit, az evidens, logikus. Az viszont, hogy a hit, vagy nem hit különböző intellektuális szintet jelent- az előbbi egy fajta kóros állapotot jelentene- ez, úgy gondolom , a Te hited, amit tisztelettel tudomásul veszek. Gáborka, Heisi, ..."más dolgokban" mutatott hülyeségét illetően pedig büszkeséget érzek, hogy legalábbis ilyen módon is megismerhettelek. Nem éltem hiába. Megkülönböztetett tisztelettel,fidzsi, droid.

Dekatlon 2012.01.09. 14:05:22

@max val, a bircaman: olvasd is, amiben hiszel. A kereszténység kommunista. Bőven igazolható. Más kérdés, hogy ez miért akkora baj?
A másik téma sajnos nem ilyen egyszerűen eldönthető.

Pistabácsi 2012.01.09. 14:05:37

@Member: Nyugodtan rója fel, mert vannak. Ha nem lennének azt gondolnám sumákolás van benne. Az egyházakat az emberek alkották, és mint minden amit emberek találtak ki tartalmaznak hibákat. De, azzal nyit egy történetet, hogy: tagja vagyok egy közösségnek saját választásomból. Majd a második mondatban marra utal, hogy ezeket a döntéseket meg kell magyarázi. Aztán saját döntése ellen hoz fel érveket. Nekem az hiányzik a sztoriból, hogy ezeknek a negatívumoknak tudatában is ezt a közösséget választotta. De miért? Ez így félkész.

kamikaze006 2012.01.09. 14:10:47

@z: a homoszexualitásról, mint társadalmi haszon, olyanról, mutass nekem bármi olyan culét, amivel egy semleges nézőpontú embert meg tudsz győzni. Milyen hasznot hozhat? És ne hozd fel a szolidaritást, mert kevés. Ennyi erővel mikor ott ülsz a wc-n hasonlat jut eszembe . Alattad a kupac , és te is jócskán olyan vagy a tegnap esti bablevestől (), egyszer csak ránézel a WCpapír tartóra. Nincs papír ()! Ugyan az fordul elő, mint 1 hete, 2 hete, 3 hete, .... 10 hete (). Az ok egyszerű! Nem vettél, mikor láttad, hogy már csak néhány alkalomra elegendő van. Pénzed lett volna, ha veszel végre a csarnokban egyet a), meg egyébként is sörözni jársz a haverokkal naponta , úgy hogy ez nem mentség. A boltok nyitva voltak, úgy hogy ez sem mentség. Az asszony ígérte, hogy vesz, de neki egy ideje még a kérdéseit sem mered elhinni ...
Tudod ilyenkor mi van??? SZARBAN VAGY, vagy beismered, vagy nem! Te vagy a hibás!!! És itt a lényeg: attól, hogy a felelősséget vállalod, és szaros hátsóval mész végig az udvaron a szomszédok előtt , még nem mondják, hogy "mekkora jó arc a pali... fel meri vállalni, és milyen büszkeséggel teszi mindezt!!!". Hanem rád néznek, és röhögnek egy jót, mert tudják, hogy a "kinek a padja lesz a legtisztább, ha ráül"

Ergo ha egy homoszex. egyént vizsgálunk, természetesen lehetnek erényei, hogy dolgos, szorgalmas, sportol, társaságba jár. De az, aki büszke rá, MÉGIS MIÉRT TESZI? Miért nem arra büszke, hogy valamiben tehetséges, Fel tudod mutatni bármi olyat, ami úgy kollektíve bárkire nézve is legalább semleges?
Elárulom, nem. És ezért a homipropagandának keresztbe kell tenni, ahol csak lehet.

kamikaze006 2012.01.09. 14:13:46

@vilagnezet.blog.hu: a kereszténység előbb volt, mint a kommunizmus. A "szabadság, testvériség" eszmét a komcsik lopták és nem fordítva.
Jézus lekomcsizása meg azért már túltesz sok mindenen. Kevesebb elánnal ha lehetne.

aha, persze 2012.01.09. 14:15:10

"Fülkeforradalom van! Mi tudósítunk."

Igen, ez aztán a tudósítás!

kamikaze006 2012.01.09. 14:17:28

@charlie sheen: "nem kötelező nézni."
De az orrod alá dörgöli és számon kér, hogy miért nem vagy szolidáris. És teljesen megvannak lepve, hogy nem ők vannak a középpontban. Hát ilyet, az atyai pofon megtenné ilyenkor a hatását.

umad? 2012.01.09. 14:17:55

@vilagnezet.blog.hu: Ez a te és még néhány ember véleménye. Másoknak pedig (szerencsére) nem ez. A kérdésem tehát az, hogy te mint ateista miért érzed szükségét az elveid terjesztésének?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.01.09. 14:19:45

@Pistabácsi: Ebben igazad van, nem is kicsit. A vallásban megfér az ellentmondás. :D Én önként lettem agnosztikus, senki sem kényszerített. :)

kamikaze006 2012.01.09. 14:20:25

@vilagnezet.blog.hu: kik lopkodták össze? Egy linket kérnék.

fidzsi 2012.01.09. 14:22:00

@vilagnezet.blog.hu: Tisztelt Világnézet kommtársam! Az antagónia lassan épül közénk. Természettudósokat csak régi tanulmányaim mián hoztam fel. Nem a világ dolgainak magyarázatáról van szó. Ami az agykutatási témát illeti, javallott egy kis óvatosság. Nem sokára megtalálják a humánum gócát. És akkor nem lesz több Hitler. Magyarán, kérlek ne menj át "mechanikus materialistába". Az még tán a vallásosságnál is "rosszabb". Ráadásul van egy kis bukolikus kapcsolat az ilyen helyek keresése és bizonyos veszélyes dolgok között. Illő tisztelettel. fidzsi,droid.
P.S. most eetünök, mert dógom van. Később többet, szebbet. Üdv.f.,d.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.09. 14:22:10

JÉZUS AZ ...

… űr,
Kiben Mindenségünk elfér.
… ér,
Kiből ömlik tisztító vér.
… ár,
Akit megfizettek értünk.
… ír,
Akit angolként is értünk.
… őr,
Aki békés álmunk szüli.
… Úr,
de csak, hogyha Egyedüli!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2010/01/jezus-az.html

Dekatlon 2012.01.09. 14:25:22

@vilagnezet.blog.hu:
Hátizééé:
"Emberbaráti kötelességünk nekünk istentudó szabadgondolkozóknak segíteni istenhitbe és ateizmus betegségben szenvedő embertársainkon. Felvilágosító írásokkal. "

vs.

"Buta vagy tanulj. Ingyen én nem tanítalak. Fizess be egy iskolára."

Akkor most melyik?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 14:25:59

@Fx:
Én gyerekkoromban gyakran jártam misére, és ez az erős bűntudatra biztatás nagyon megmaradt, a politikát akkor még nem ismertem. Mikor életemben először önszántamból mentem el misére, már majdnem felnőttként, akkor a következő dolgokat szidta a pap egy misén belül, egyébként abban a városban köztiszteletben áll:

- valamelyik kereskedelmi rádiót(talán sláger?)
- a kommunistákat
- az ateistákat
- az mszp-t
- azokat, akik nem mentek el szavazni

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.09. 14:26:26

BETLEHEM

Betlehem. Karácsony éjjel.
Kialvatlan, tehát veres
Szemmel pislog szerteszéjjel
Házaspár, ki szállást keres.

Népszámlálás, augusztuszi
Zajlik s minden telve vagyon.
Asszony arcot fáradt puszi
Érinti s ő hálás nagyon.

Szülni istállóba térnek,
Mellettük egy üres jászol.
E pontján időnek-térnek
Isten örül, sátán gyászol.

Megérkeznek jó pásztorok,
Iránytűjük angyal ujja,
S vidám dalt zúg sok száz torok
Valahogy így: „Halleluja!”

Jön néhány bölcs napkeleti,
Ajándékoz s zeng az ének.
Egy juh szemét rájuk veti…
S ma így mesél kicsinyének:

„Sok éve már... kis család jött
Istállónkba szülni, gidám...
S milyen volt a kis újszülött?
Olyan... örökéletvidám!”

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/12/betlehem.html
:)

kamikaze006 2012.01.09. 14:26:29

@vilagnezet.blog.hu: LOL :DDD Egy linket kérnék csak, ingyenes? :D

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 14:28:36

@kamikaze006:
A balkezességnek mi a haszna? A homoszexuális ember nem tehet a vonzalmáról, egyetlen amit elvárhatnál tőle, az aszkéta életmód, de gondolom akkor te is ilyet élsz.

kamikaze006 2012.01.09. 14:30:32

@vilagnezet.blog.hu: hegeli dialektika mentén gondolkodunk? De az olyan, mint a matekban a Rendőr-elv. Algebrában nem alkalmazhatjuk.

Pistabácsi 2012.01.09. 14:30:47

@Member: Én dettó ezért vagyok ateista. Katolikus családba születtem, voltam első áldozó, bérmálkoztam is. Olvastam a Bibliát, gondolkoztam is rajta. Azt tapasztaltam, hogy sok hívő keresztény vagy nem is olvasta, vagy nem próbálta értelmezni az abban levő történeteket. De ez sajnos igaz sok ateistára is, aki határozott vallástagadó. Én pl hiszek az ősrobbanásban, pedig nem volt ott senki, hogy lássa, és bizonyítsa.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.09. 14:33:51

@Dekatlon:

Miért baj? Mert a kommunista eszme gonosz, emberellenes.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.09. 14:37:07

Az ateista tudós elmegy haverja, a keresztény tudós irodájába. Ott meglát egy világító földgömböt az asztalon, megkérdezi:
- Nagyon szép az új földgömböd, honnan van?
- Ja, a földgömb? Igen. Sajnos nem tudom honnan van, már itt találtam ma reggel az asztalon, valószínűleg magától jött létre.
- Ne viccelj, hogyan jöhetett létre magától egy földgömb?
- Mi a gond? Ha te abban hiszel, hogy a egész világmindenség magától jött létre, akkor miért nehéz elhinned, hogy egy, a világmindenségnél milliószor egyszerűbb dolog, egy egyszerű tárgy, ez a földgömb nem jöhetett volna létre magától?

Pistabácsi 2012.01.09. 14:39:01

@vilagnezet.blog.hu: Az a tudós, aki képes az új információk, és bizonyítékok ismeretében felülemelkedni korábban tévedhetetlennek hitt elméletein, sokkal hitelesebb számomra, mint aki kategórikusan ragaszkodik a dogmáihoz. Mert tévedni emberi dolog, de azt be nem ismerni butaság. De ez csak az én véleményem.

kamikaze006 2012.01.09. 14:41:09

@max val, a bircaman: jó de ennyi erővel miért csak az embernek van építőtudata? A bálnának miért nem adta a Teremtő? Miért csak a saját fajunkkal kivételez?

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.09. 14:41:32

Tudom, hogy nagyon sztereotíp, és meggyőződésem, hogy már sokan megtették előttem (mégha éppen a nácikok részéről is), de érdemes a poszt kapcsán elvégezni a jó öreg nigger/zsidó tesztet. Magyarán a kritizált csoport helyére illesszük be mondjuk a zsidókat, és állapítsuk meg, hogy a mondandónk antiszemita-e (ugyanígy négerrel is elvégezhető a művelet).
Az antiszemitizmus meghatározásánál nem akarok igazságtalan lenni, ezért a szerző egy volt és jelenlegi szerzőtársának meghatározását használom:
sardobalo.blog.hu/2010/09/24/hogyan_kritizaljam_izraelt_hogy_ne_legyek_antiszemita
Mivel ez alapján megállapítható, hogy a poszt általános kijelentéseket tesz a kritizált csoportról (pl. a katolikus egyház elriasztó intézmény --> az izraeli állam egy elriasztó intézmény), ezért levonhatjuk a logikus következtetést, hogy a poszt a szerzők saját deiníciója szerint is megbélyegző, kirekesztő, és általában elítélendő.

Ismervén természetesen Kolbenheyer írásait, tudom, hogy valóban lesz egy önkorrekció a következő posztban, és ezt inkább egy provokációnak szánta az egyoldalú bemutatással. Gondolom a "Miért legyél katolikus?" lesz a címe a következőnek. Már várom! Az persze más kérdés, hogy vagy az index nem fogja kitenni, vagy az eddig bőszen egyetértők fogják a szerzőt lebüdösfideszbérencezni.

Ugyanakkor szeretném kifejezni abéli örömömet, hogy innen még nem bannolt HAM, ez a poszt pedig hatalmas megelégedésemre szolgál, hiszen pont HAM szerintem ostoba definícióját engedi a visszájára fordítani.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 14:42:38

@Pistabácsi:
Én meg nem hiszek az ősrobbanás elméletben, de ateista vagyok. Csupán valószínűsítem, hogy úgy lehetett, de lehet hogy később majd más elmélet kerül elő. Ezek az elméletek legalább keresik a valóságot, és nem dogmatikusak, egy természettudós vált, ha rájön, hogy tévedett, egy vallásos viszont tévedhetetlennek hiszi magát. Mondjuk én magamat a "gyenge ateista" kategóriába sorolom, nem zárom ki egy(vagy akár több, vagy akár külön Felügyelő Isten és Teremtő Isten, vagy akármilyen más verzió) Teremtő létezését, azonban nem feltételezek róla semmit.

Siphersh 2012.01.09. 14:43:42

@max val, a bircaman: Ezzel azt akarod mondani, hogy a keresztények idióták?

Dekatlon 2012.01.09. 14:44:52

@max val, a bircaman: a komunista "eszme" az nem gonosz, és mesze nem emberellenes, a megvalósítása, na aaaaaz igen!
Az eszme: "mindenki képességei szerint, mindenkinek szükségletei szerint".
Az elvi alapok mások, de a felvázolt elérendő ideális állapot nagyon hasonló.

sparhelt 2012.01.09. 14:48:51

@Vad.Korte: Ennek azért utána kellene nézni! Nem hiteles forrás, de irányadónak jó:
hu.wikipedia.org/wiki/Deuterokanonikus_k%C3%B6nyvek

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 14:51:03

@[Lombroso]:
Tudod, erre van az a mondás, hogy "én nigger vagyok, én mondhatom". Azon kívül, hogy a cikk egy szervezetet kritizált, tehát alaptalan a felvetésed, ezt a mondást javaslom ide is, hiszen a szerző saját állítása szerint katolikus.

Egyébként más vallások kontextusában nem értelmezhető a dolog, már sokan kérdezték, hogy miért pont a keresztény, miért pont a katolikus. Az a nagy helyzet, hogy a cikkíró, és a kommentelők többsége is feltehetőleg katolikus keresztelést kapott, így ennek az egyháznak a tagja, ezért is kritizálja ezt elsősorban, és nem a buddhistákat vagy a zsidókat.

Siphersh 2012.01.09. 14:54:04

@max val, a bircaman: A kommunista eszme nem gonosz és nem emberellenes.

A monoteista eszme gonosz és emberellenes. A politikai abszolutizmus kozmológiai metaforája és a spirituális indíttatások álnok kihasználása hatalmi célok érdekében.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 14:56:01

@max val, a bircaman:
Le tudnám vezetni, a kereszténység a gyakorlatban miért is emberellenes, de nagyságrendekkel durvábban, mint a legsötétebb kommunizmus, mert lelkileg az, és nem testileg.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.09. 15:01:10

Én orosz középiskolába jártam, még a szovjet időkben, ott is érettségiztem.

Amikor rövid novellákból hirdettek pályázatot, beneveztem Hihetetlen történetek című írásomat, mely az örkényi egypercesek hatása halatt írodott, 20 minirészt tartalmazó, összesen 2 oldalos mű volt.

Nagy botrány lett belőle, különösen ebből a minirészből:

"Isten azt mondta: legyen anyag, majd pedig - de csakis utána! - eszme. S így lett."

Hivatott a iskola igazgatóhelyettese, a párttitkára és a filozófia tanár, s nagyon megszidtak, hogy miért űztem gúnyt Marx és Lenin elvtársak eszméiből.

Ez a zavaros Brezsnyev és Gorbacsov közti andropovi-csernyenkói időkben történt.

Aztán - amikor én már nem jártam oda - az igazgatóhelyettesből igazgató lett, a párttitkár meg eredeti szakmájában folytatta, testnevelés tanárként. A filozófiatanár meg maradt ugyanaz. Néztem az iskolai képeket, s mit látok: az igazgató dolgozószobájában az asztalán az én időmben megszokott Lenin-kép nyomtalanul eltűnt, helyén Szűz Mária ikon, az ex-párttitkár meg keresztet hord a nyakában. A filozófiatanár meg gondolom ostorozza a marxista tévtanokat. Ki gondolta volna mindezt? A Lenin-banda 100 templomból átlag 99-et lerombolt, az egyházat lefejezte. Majd Sztálin kicsit enyhített a nyomáson, de cserébe teletömte az egyházi vezetést KGB-ügynökökke. Majd Sztálin után Hruscsov visszatért a lenini normákhoz, ismét erősített a "babonák" elleni harcon. Csak Gorbacsov szűntette meg az állami ateista propagandát. Minden arra mutatott, a kereszténység ki lesz irtva. S manapság mi van? Putyinék minden egyházi ünnepen templomba járnak, s a kommunista ellenzék is elfelejtette a materializmust, manapság a kommunisták is Isten áldását kérik a választási kampányukhoz.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 15:01:21

@én is rettegek:
Hihetetlenül ostoba komment egy álkereszténytől(igazi keresztény nem lehet antiszemita).

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.09. 15:01:55

@Siphersh:

De, a kommunista eszme ember- és emberiségellenes.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.09. 15:03:10

@kamikaze006:

A bálnának nincs lelke. Az állatoknak legfeljebb korlátozott tudatuk van. Az ember viszont egyszerre anyagi és szellemi lény.

kamikaze006 2012.01.09. 15:04:56

@max val, a bircaman: de miért csak 1 fajnak adott "korlátlan" tudatot? Miért kell magát hatalmasnak feltüntetnie, ha évmilliókig próbálkozott több faj megteremtésén?

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.09. 15:05:02

@Zabalint: A hivatkozott poszt külön kitér az antiszemita zsidók kategóriájára, így nekem már nem is kell érdemben reagálnom. Ástak maguknak egy gödröt, majd egy lendületes ugrással belevetették magukat. Epic.
Niggerezni meg ne niggerezz, az avatarom alapján én az vagyok, és sértésnek veszem.

Kár a katolikusokat ért támadásokat (és most tekintsünk el a poszttól, mert ismerem már annyira Kolbenheyer munkáját, hogy tudjam, lesz még ennek folytatása, illetve ismerjem vallási meggyőződését) naak betudni, hogy azok mind belső kritikák. Ezzel legutóbb a vincent blogon próbálkoztak, az is nagyon komolyan vehető volt.
Köszönhetően a társadalomba ivódott marxista történelemszemléletnek, illetve az az előtt domináló kurucos, protestáns önképnek, az emberek egy nagy része a katolikus egyházban látja az eredendő bűnt, a gonoszt és minden ördögit, ami ellen a történelem során felkeltek. Ennek köszönhető, hogy a középkort úgy oktatják, mint a 40 IQ-s zombik tengődése, akik alig várták, hogy végre jól megvilágosodhassanak. (Utal erre a megvilágosodás jakobinus - ergo katkóellenes - terminológiája is, hamár.) Szabadságharcainkban mindig a protestáns magyarok küzdöttek az elnyomó katolikus fritzek ellen. Igen, még akkor is, amikor kényelmesen megvitatták a problémáikat a csata előtt magyarul. Esetleg nektek a rekatolizáció folyamatát nem ellenreformációként tanították? Szerintem eléggé sokat elárul, hogy az egyik egyház hitújító tevékenységét máig úgy emlegetjük, mint a másik egyház ellen irányuló tevékenységet.
De kutyából nem lesz szalonna, nem várom el, hogy az oly' népszerű kuruc-protestáns "nemzeti" vonal megváltozzon, sőt, még azt sem, hogy megpróbáld átértékelni azt, amit az iskolában hallottál.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.09. 15:05:10

@Dekatlon:

A kommunista eszme megvalósítása mindenben az eszmét követte. A baj nem a megvalósítással volt, hanem az eszmével. Az alapeszme gonosz, sötét.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.09. 15:06:05

@Zabalint:

A kereszténység nem emberellenes, hanem emberpárti.

kissss 2012.01.09. 15:06:32

@Zabalint:

Ki mondta neked te buta sznob, hogy keresztény vagyok?
Ha tudni akarod, én is zsidó vagyok.
Ezzel együtt megvetem ezeket a buta, gyűlölködő zsidókat, mint amilyen a poszt írója is például.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.09. 15:07:56

@kamikaze006:

Csak az ember hasonlatos Istenhez, csak neki van lelke és szabad akarata.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.09. 15:08:05

Születésem után a megkérdezésem nélkül katolikusnak kereszteltek. Szerencsére a családunk nem volt vallásos, ezért senki sem kérte, hogy higgyek Istenben.
Ahogy nőttem, a körülöttem lévő világban és a történelmi tanulmányaimban azt láttam, hogy a katolicizmus egy képmutató vallás, minek én nem szeretnék a részese lenni.
Ateista voltam és szívből utáltam a kereszténynek mondott vallást. Ezzel párhuzamosan viszont nagyon szerettem a Jézusról szóló filmeket (Názáreti Jézus, Krisztus utolsó megkísértése, Ben Hur...) és azt éreztem, hogy tök jó ez a Jézus, csak kár, hogy nem létezett. A Ben Hur könyv olvasásakor pedig vágytam arra, hogy magam is olyan tiszta és őszinte ember legyek, mint azok, akik akkoriban voltak keresztények.
Már mérnökként dolgoztam, amikor elhívtak egy műegyetemi Biblia körre. Vonakodva mentem el, de tetszett, amit ott láttam. Olyan embereket, mint a Ben Hurban voltak. Azt éreztem, hogy sajnálom, hogy nem tudok hinni, mert szívesen tartoznék közéjük. Pár hónappal később elmentem egy Istentiszteletükre és elkezdtem tanulmányozni a Bibliát. Nagyon tetszett benne, hogy Jézus ugyanolyan hozzáállással viseltetett a vallási képmutatás iránt, mint amit én is éreztem. Másfél hónap után eldöntöttem, hogy mivel Jézus annyira szeretett, hogy a kereszten az életét adta értem, én is viszonozom ezt és a követője (tanítvány = keresztény) leszek. 1994 március 27-én teljes alámerítkezéssel megkeresztelkedtem a bűneim bocsánatára és azóta is Jézust igyekszem követni a remek kis biblikus közösségünkben ( www.krisztusegyhaza.hu ). Klassz dolog azt az értelmes életet élni, amire Isten megteremtett!
Gyertek és kövessétek a példámat!
Szeretettel:
Szepy :)
(Szepessy Gábor alias Frady Endre)
férj, apuka és "lelkészmérnök"
fradyendre.blogspot.com/
:)

kamikaze006 2012.01.09. 15:10:54

@max val, a bircaman: és miért csak miért mi vagyunk az elsők a hasonlatosságban? Szegény szúnyogok... :((

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.09. 15:12:55

@Frady Endre:

Én csak 30 éves koromban jutottam el a kereszténységhez. Ateista családban nőttem fel.

Sokáig kerestem, szektákban tévelyegtem egy ideig, de végül sikerül 30 éves koromra eljutni Istenhez.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.09. 15:14:08

@kamikaze006:

Isten így akarta. A szúnyogok is fontosak egyébként, felesleges előlények nem léteznek. S hidd el, a szúnyog boldog, hogy szúnyog lehet.

egerészölyv 2012.01.09. 15:14:40

"A papi nőtlenség, a női papság, a fogamzásgátlás és a homoszexualitás" közül az elsőt természetesen leszámítva a maradék három a ZSIDÓ VALLÁSBAN ÉS INTÉZMÉNYEIBEN sokkal határozottabban elutasított, mint a katolikusban. Mi az, skacok, ott ezek nem halálos bűnök? Zsidók lehetünk? Juj, de szerettek lehajolni a szappanyér'.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 15:15:44

@max val, a bircaman:
Ez egy átlag hazai egyházi iskolában is így van manapság. Anyám mesélte, hogy mikor középiskolás volt, egyszer helyettesítette a tanárukat egy kollégája. Ők mielőtt bejött, hangoskodtak, erre az a tanár leszidta őket és egész órán a szocialista erkölcsről tartott nekik előadást. Poén, hogy anyámék ezt feljegyezték, mert volt egy osztálynaplójuk(nem az amiben a jegyek vannak), és sok éves osztálytalálkozón is elővették. Öcsém és bátyám abba a katolikus gimnáziumba jártak, ahol ez a tanár később igazgató lett, a szigorából és a képmutatásából nem veszített, csak ekkor már a katolikus erkölcsről tartott előadást. De nagyon sok hasonló embert ismerek, az én osztályfőnököm evangélikus gimnáziumban is hasonló volt(ő is katolikus volt amúgy).

Dekatlon 2012.01.09. 15:16:47

A bátor ember ateista.
Az okos ember ateista, de tagadja.
Az ügyes ember meg papnap áll.

kamikaze006 2012.01.09. 15:16:52

@max val, a bircaman: elhiszem hogy boldog, főleg mikor lecsapom! :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.09. 15:19:43

@max val, a bircaman: Én akkor voltam 28 és 1/3 éves. :)
Lassan 18 éve, hogy ide tartozom. Te hova jársz?
:)

Dekatlon 2012.01.09. 15:20:08

@max val, a bircaman: de cuki! 30, pont mint Jézus...
Kerestél valamit. Mind keressük. Elárulom: nincs ott. Néztem.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 15:21:28

@[Lombroso]:
Én például meg vagyok keresztelve, bérmálkoztam is. A vallásomat nem gyakorlom, de ezt a vallást nem is én választottam. A katolikus egyház ugyanakkor elvárja tőlem, hogy ha katolikus esküvőt kötök, akkor a gyerekeimet kereszteltessem meg. Innentől kezdve ha kritizálom őket, az belső kritikának tekinthető, függetlenül attól, hogy nem vagyok gyakorlatilag vallásos, mert a katolikus vallást nem csak hogy nem választottam, de ha meg akarnék maradni a vallásban, akkor nem adhatom meg gyerekeimnek sem a szabad választás lehetőségét.

@max val, a bircaman:
És mitől is emberpárti? Attól, hogy hamis bűntudatot próbál kelteni az emberekben(eredendő bűn)? Vagy attól, hogy a szexualitást minden korban próbálta elfojtani a gyerekekben? Vagy attól, hogy a cél mindig szentesítette az eszközt? A jézusi tanokkal ne gyere, mert ha a kommunizmusnál is a megvalósítást nézed, akkor a kereszténységnél is azt nézd!

@én is rettegek:
Honnan tudod, hogy a posztíró zsidó?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.01.09. 15:23:16

@Pistabácsi: Én azért lettem agnosztikus, mert ezeket a kérdéseket magasról letojom, már azzal sem tudok kibékülni, hogy egyesek egy 2000 éves könyv kiforgatásával magyarázzák meg pl., hogy az antiszemitizmus és a felebaráti szeretet összefér (Komlóssi Ferenc), míg egy 10 éves könyvet globalizáció témájában már Adam Smith-t leszámítva nem ajánlanak hivatkozásra.

Én azon filóztam el, hogy Kr. 0 és 32 között nem volt újság, nem volt tévé, az emberek többsége analfabéta volt, akkor végülis nem lett volna nehéz egy szélhámosnak embereket beszervezni, hogy ő vakot gyógyít, sántát jártat és holtat támaszt. Ráadásul az emberek nem hiszem, hogy sokat utaztak volna, a gyüttment meg azt mond amit akar. Szóval nagy sunyiságot sejtek ebben.

Farkantoán Chatpartner 2012.01.09. 15:23:57

@brumeszkosz: csak az? Hallottál a pedofil rabbik botránysorozatáról?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 15:24:32

@max val, a bircaman:
Miért lenne a szúnyog boldog, hogy szúnyog lehet? Egyáltalán honnan veszed, hogy a szúnyog ismer olyat, hogy boldogság. Egyáltalán honnan veszed, hogy tudatában van a létének? Egyébként a racionális válasz ezekre nem, mert nincs olyan fejlett az idegrendszere, hogy ezeket felfogja.

Farkantoán Chatpartner 2012.01.09. 15:28:10

@Member: hallottál a csodarabbikról? Pl. a híres olaszliszkairól. Lemberg hemzsegett tőlük.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 15:28:22

@Member:
És ehhez tedd hozzá, hogy nem tudnak felmutatni olyan történetírót, aki tényleg Jézus kortársa(a 10, 20, 150 évvel később születtek már nem azok, de igazából az sem aki tök máshol született Jézus halála előtt 5 évvel, és csak 30 éves kora után írt!), és nem keresztény volt, de írt Jézusról.

Amúgy mostanában azon gondolkodtam el, mennyire alakult volna másként a világ, ha a Mithras kultusz terjedt volna el(egy időben hasonlóan erős volt, mint a kereszténység). Mindenesetre a kor leghumánusabb vallásai közé tartozott akkoriban a kereszténység.

yatumux 2012.01.09. 15:28:23

T. közösség. Felhívom a figyelmeteket, hogy Senki nemi identitásába, bőrszínére, vallására nem szalonképes nyilvánosan megjegyzést tenni sem általánosan véleményt mondani a melegekről, fehérekről, feketékről, katolikus vallásról avagy az izraelita vallásról.

Tehát kedves blog író. Ez az írás mércén aluli avagy szalonképtelen.

Egy ateista

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.09. 15:30:11

@Frady Endre:

Én egész más irányzat vagyok. Én ortodox lettem 1997-ben.

sulcus (törölt) 2012.01.09. 15:32:32

@A nép fia: És kik voltak a többiek?
Meddig teremtette az isten,és hányat?
de legfőképpen miért hagyta abba?
megunta,elfogyott az anyag,erő,stb...
Figyelek!

Farkantoán Chatpartner 2012.01.09. 15:35:25

@max val, a bircaman: akkor biztos tudod, hogy a zsidó vallás nem csípi a homoszexualitást, a női papságot és a fogamzásgátlást.

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.09. 15:35:27

@Zabalint:

"Én például meg vagyok keresztelve, bérmálkoztam is. A vallásomat nem gyakorlom, de ezt a vallást nem is én választottam. A katolikus egyház ugyanakkor elvárja tőlem, hogy ha katolikus esküvőt kötök, akkor a gyerekeimet kereszteltessem meg. Innentől kezdve ha kritizálom őket, az belső kritikának tekinthető, függetlenül attól, hogy nem vagyok gyakorlatilag vallásos, mert a katolikus vallást nem csak hogy nem választottam, de ha meg akarnék maradni a vallásban, akkor nem adhatom meg gyerekeimnek sem a szabad választás lehetőségét."

Segítek egy kicsit: attól még, hogy megkereszteltek, nem vagy katolikus, annak ugyanis immanens része többek között a hit. Az viszont nálad - a fentiek alapján - nincs. Ne aggódj, nem vagy egyedül, hanem egy eléggé tág csoport lelkes és öntudatos tagja vagy. Ha valaha is hittél volna, akkor eretneknek hívhatnánk, de mivel ez nem valószínű, ezért maradjunk csak az ateistánál. Azt meg remélem nem kell magyarázni, hogy a fenti két csoport nem része az egyháznak.

Azt meg nem értem, hogy minek akarsz templomi esküvőt. Én sem fogom az enyémet a Munkáspárt központjában vagy Recsken tartani.

sulcus (törölt) 2012.01.09. 15:39:16

@Donorbusz: Elolvastam,nem,hogy választ kaptam volna a kérdéseimre,hanem,egyre jobban kezdtem kételkedni és egyre több kérdés merül fel az emberben ennyi logikátlan össze-visszaság láttán!

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.01.09. 15:41:39

@Zabalint: A humánus alapelvekkel nincsen problémám, viszont értelmezésük nagy része teljesen relatív és kiforgatott, megélhetési egyházfők imádkoznak a szegényekért az állami pénzen fenntartott rezidenciájukban, ez pedig groteszk.

@Farkantoán Chatpartner: Hehe, zsidó Háry János? :D

yatumux 2012.01.09. 15:42:16

Ha egyikőtök is egy picit kultúrlényként akar viselkedni akkor kérem offoljátok ezt a témát.

T. közösség. Felhívom a figyelmeteket, hogy Senki nemi identitásába, bőrszínére, vallására nem szalonképes nyilvánosan megjegyzést tenni sem általánosan véleményt mondani a melegekről, fehérekről, feketékről, katolikus vallásról avagy az izraelita vallásról.

Tehát kedves blog író. Ez az írás mércén aluli avagy szalonképtelen.

Egy ateista

kefasfakez 2012.01.09. 15:44:44

Miért kötelező a cölibátus a római katolikus papság számára, miközben nemcsak a protestáns lelkészek, de még a görög katolikus papok is nősülhetnek?

Dr. Barsi Balázs OFM:

A cölibátus alapja a mi Urunk, Jézus Krisztus példája és rendelése. A megtestesült Ige teljesen vállalta az emberi létet, azonban nem nősült meg, hanem szüzességben élt, mert földi életét teljesen az Atyához fűződő kapcsolata határozta meg. S ő nyilatkoztatta ki, hogy Istennek bizonyos személyekre vonatkozólag az az akarata, hogy ugyanezzel a kizárólagossággal kötődjenek hozzá, mert számukra ebben valósul meg a mennyek országa, ez az Istennel való személyes egyesülés egyetlen lehetősége. A cölibátus mint gyakorlat pedig az apostoli korra nyúlik vissza, az ősegyház nős papjai ugyanis a szenteléssel egyidejűleg feleségükkel megegyezve abbahagyták a házaséletet, s a továbbiakban úgy éltek együtt, mint testvérek. Egyébként a görögöknél és ortodoxoknál sem nősülhetnek a papok, viszont pappá szentelnek nős férfiakat is. E gyakorlat alapja a nagy keleti egyházszakadás utáni (vagyis nem egyetemes) trullói zsinat határozata, mely az egyszer nősült férfiak pappá szentelésének ősi hagyományát úgy értelmezte, hogy a felszentelt nős férfiak papi szolgálatuk mellett folytathatják házaséletüket. (A mai általános szokás nem is ez, hiszen a görög papokat közvetlenül az esküvőjük után szentelik fel, vagyis éppen akkor kezdik el házaséletüket, amikor elődeik abbahagyták!) Egyébként az, hogy a görögöknél pap lehet házasember, püspök viszont csak nőtlen férfi lehet, nyilvánvalóan utal az Úr Jézus tanítására és az ebből kialakuló eredeti szokásra.
A Római Egyházban ezzel szemben később az vált gyakorlattá, hogy eleve a nőtlen férfiak közül választják ki a leendő papokat, akik azután a cölibátust a mennyek országáért vállalják. Lehet ezt a gyakorlatot bírálni, lehet különböző pszichológiai, szociológiai és egyéb érveket felhozni ellene, azt azonban nem szabad megkérdőjelezni, hogy a cölibátus eredete elsősorban teológiai, mert isteni elrendelésből fakad, és a teljes önátadás életformájává alakulva az életszentség kiváló útja. A görög papok családi életükkel példát adnak a szent házasságra, a római papok életformájukkal viszont arról az eljövendő életről tanúskodnak, ahol „már nem nősülnek és nem mennek férjhez, hanem élnek, mint Isten angyalai a mennyben”.
Persze az ember gyarló, és a pap is követ el bűnöket, akár a hatodik parancs ellen is, de Boldog John Henry Newman bíboros érve ma is áll: a házasságban élő protestáns lelkipásztorok ugyanolyan és legalább annyi bűnt elkövettek a hatodik parancs ellen, mint a katolikus papok. Vagyis nem a cölibátus ezeknek a bűnöknek az oka, hanem az áteredő bűntől megsebzett emberi természet rosszra való hajlama, és nem is a cölibátus eltörlése a megoldás, hanem Isten akaratának, hívó szavának hűséges követése.
A cölibátussal kapcsolatban tehát ne azt keressük, hogy szerintünk mi a jobb azoknak a katolikus férfiaknak, akik papságra készülnek, hanem hogy mi Krisztus akarata rájuk vonatkozóan, ahogy azt az Egyház kezdettől fogva felfogta és megértette. "

kefasfakez 2012.01.09. 15:45:49

Mi a nők hivatása az Egyházban? Miért nem lehetnek a nők papok?

Dr. Barsi Balázs OFM

Fontos látnunk, hogy az Egyháznak ebben a törvényében nem nőellenességről, a férfijogú társadalom valamiféle csökevényéről van szó, hanem Istentől adott feladatokról és hivatásokról. Kezdettől fogva a férfi dolga a szentély őrzése és szolgálata, míg a nő mint anya maga az élet szentélye. Sőt amióta Isten angyala meglátogatta Názáretben a Szent Szüzet, és tudtára adta, hogy Isten egyszülött Fiát fogja méhében hordozni, kimondhatjuk, hogy az anyaméh Isten utolsó és legkiváltságosabb szentélye lett a földön. Ezért a nő hivatása, a testi-lelki anyaság legalábbis egyenrangú a papi hivatással, amely viszont a férfiak osztályrésze.

Fontoljuk meg azt is, hogy az Egyház anya, s nemcsak azért, mert öléből a keresztség szentségében mindig új nemzedék születik, hanem mert méhében, a szentélyben hordozza Jézust. Ennek a misztériumnak részese és Máriához hasonul minden anya, aki magzatát kilenc hónapon át méhében hordozza és megszüli, minden szerzetesnő és gyermektelen asszony, aki lelki anyaként a rábízottakban Krisztust szolgálja és érte szenved, s minden pap, aki a konszekráció által újból és újból a világnak adja a szentségi Krisztust.

A nők a szeretet ingyenességének tanúi, az ember teremtésében Isten társai, a megtestesülés lehetőségének átérzői. A nő hatalmas méltósága és kiváltsága, hogy saját testéből táplálhatja a kis újszülöttet, majd pedig odateheti az ételt a család asztalára. Ez nem alacsonyrendű munka, hanem az élet szolgálata, királynői feladat, hiszen az Úr Jézus ezt mondja: „Én vagyok az élet kenyere.” Nem kevésbé fontos az anya szerepe a gyermekek vallási fejlődésében.
Mindig a nők az elsők, akik befogadják Isten titkait, és általuk árad szét a tevékeny szeretet jó illata a családban és az Egyházban is, törékenységük nagy odaadásában, az anyaság vagy a szüzesség életet pazarló ingyenességében.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.09. 15:46:34

@Farkantoán Chatpartner:

Irányzatfüggő.

Egyes reformzsidó közösségekben vannak női rabbik is. Ortodox zsidóknál és konzervatív zsidóknál persze nincs.

Hasonló a homokosság iránti hozzáállás is. A hagyományosabb irányzatoknál sem közösítik ki a homokost, de megkövetelik tőle a nemi kapcsolattól való tartózkodást.

sulcus (törölt) 2012.01.09. 15:48:43

@Pistabácsi: Kedves pista bácsi,ha ez téged megnyugtat,beleolvastam,de úgy sem találom logikusnak.
Persze tudom a logika és a gondolkodás,nem a vallás része.
Azt csak a csúnya kommenisták találták ki,hogy megzavarják a népeket.
Csak azt nem tom,hogy árpád apánk és pogány népe hol találkozott a kommenista nézetekkel?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.09. 15:50:43

@kefasfakez: Mint korábban említettem, a Biblia szerint a püspökség feltétele a hívő feleség és a hívő gyerekek. A papok cölibátusa Biblia ellenes és Jézus parancsolatának durva megszegése. A pápa nem lehetne Róma püspöke, mert erre való rátermettségét nem igazolta a saját családjának példamutató lelki nevelésével.
Érdemes tanulmányozni a Bibliát. ;-)

sulcus (törölt) 2012.01.09. 15:53:06

@Pistabácsi: Hát ez az....
Ha már tudtak írni olvasni,hogy nem tudták a nevüket leírni?
Szóval akkor mégsem isten teremtette az embert hanem fordítva történt?!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.09. 15:53:32

@kefasfakez: A Bibliában nincs különválasztott papság és hívő birkanép. Aki keresztéyn, az egyben pap is, azaz ha egy nő kereszténnyé válik (saját döntése alapján megtér és megkeresztelkedik teljes alámerítkezéssel), akkor egyben női pappá is válik.
Sokat lehet ám tanulni a Bibliából! ;-)
Ha valakit érdekel egy olyan gyülekezet, amelyik kivételesen komolyan veszi a Bibliát, az sok szeretettel meg van invitálva ide: www.krisztusegyhaza.hu
:)

kefasfakez 2012.01.09. 15:54:55

"a püspökség feltétele a hívő feleség és a hívő gyerekek" Ezt hol parancsolta Jézus?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 15:55:55

@[Lombroso]:
Tévedsz, olyan 10 éves koromig hittem, hogy van Isten, imádkoztam is, meg rendszeresen templomba jártam. És ami fontos, komolyan is vettem a tanításokat, nem csak felszínesen, mert azt gondoltam Isten mindenütt lát. Most mint mondtam, én nem tudom, hogy van-e Isten, mert se pro, se kontra nincs rá bizonyíték. De szerintem sokan vannak ezzel így mások is. Viszont mai szememmel nézve ez nem más, mint a gyermeki naivitás kihasználása. A vallásról felnőtt emberként kellene mindenkinek döntenie.

Az egyházi esküvő? Hagyomány. Én már nem fogom elvárni a gyerekeimtől, de tőlem még elvárják. De ha nem várnák el, és lenne rá lehetőségem, akkor is felvetődne az ötlet, hiszen a polgári szertartás csak egy jogi szerződés, nem több. Lelki szempontból meg a házasság szentségét fontosnak tartom, csak éppen ez mint szimbólum él a fejemben, csak nem kapcsolódik a Teremtőhöz. Nekem Isten ott van a fejemben, de tudom, hogy ő nem Isten, vagy csak az én Istenem, és köze nincs a világ teremtéséhez. Na ő előtte fogom kötni a házasságomat.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2012.01.09. 15:56:18

Aki a katolicizmusról akar hiteles képet kapni, az alábbi két művet ajánlom figyelmébe:
* mek.oszk.hu/05300/05394/
* mek.oszk.hu/07800/07883/

Női papság? Csak megkeresztelkedett férfi lehet pap. Ez a ma oly hevesen támadott igazság azon alapszik, hogy a pap Krisztus képviselője. Krisztus azonban férfi volt, és apostolainak is csak férfiakat tett meg. Nagyon egyszerű ezt csak az akkori idők szokásával magyarázni, hiszen Krisztus éppenséggel nem tartotta magát ezekhez a szokásokhoz. Ellenkezőleg, olyannyira nem tisztelte őket és viselkedése akkora felháborodást váltott ki, hogy keresztre feszítették!

Annak oka, hogy nő miért nem lehet pap, tehát nem a szokásokban, hanem ennél mélyebben, a nemek természetében gyökeredzik. A férfi-nő viszonyban ugyanis Istennek a teremtéséhez való viszonya tükröződik vissza. A férfi mint nemző és alkotó, Isten képmása, ezzel szemben a nő mint fogadó és szülő, a teremtés képe. Ezért a férfi a család feje, és ezért követeli Szent Pál az efezusiakhoz írott levelében a férfiaktól, hogy úgy szeressék asszonyaikat, ahogyan Krisztus Egyházát szereti, és a nőktől, hogy úgy szolgálják férjeiket, mint az Egyház Krisztust. Ebből semmiképpen nem következik a nők alacsonyabb rendűsége! Bár a férfi Isten képmása, de azért ő is, csakúgy, mint a nő, Isten teremtménye.
A két nem egymással egyenrangú, de a teremtés rendjében nagyon is különböző feladatokat kell ellátniuk. A köztük levő különbség nem csak a különböző testi felépítésből ered, hanem sokkal mélyebbről származik. A nő természeténél fogva nem alkalmas arra, hogy az emberek között Krisztus helyetteseként szerepeljen, és ezért nem véletlen, hogy Krisztus férfi volt, és helyettesei csak férfiak lehetnek.
Ezt a tanítást a legvilágosabban a Szentírással lehet alátámasztani. Szent Pál ugyanis ezt írja a korintusiakhoz: „Mint a szentek minden egyházában, az asszonyok hallgassanak az összejöveteleken. Nincs megengedve, hogy beszéljenek, hanem engedelmeskedjenek, amint a törvény is mondja. Ha valamit tudni akarnak, kérdezzék meg otthon férjüket, mert asszonyhoz nem illik, hogy beszéljen az összejöveteleken. Vajon tőletek eredt Isten igéje, vagy egyedül hozzátok jutott el? Aki prófétának vagy lelki adományban részesnek tartja magát, vegye tudomásul, hogy amit írok, az az Úr akarata.” (1 Kor 14,33-37) Szent Pál tehát azt mondja, hogy azt, hogy asszony a templomban ne beszéljen, és semmilyen vezető vagy tanító feladatot ne lásson el, a törvény írja elő, mely törvény az egész Egyházban érvényes, és már az Ószövetségben is létezett, s melyet Krisztus is megparancsolt, mivel senki nem állíthatja magáról, hogy próféta vagy lelki adomány részese, ha nem ismeri el, hogy ez „az Úr akarata”.
Éppen ezért az Egyháznak nincs is hatalma, hogy a nők pappá szentelését engedélyezze. Ez mindenképpen érvénytelen lenne, még akkor is, ha egy pápa engedélyt adna rá. II. János Pál pápa 1994. május 22-én kelt „Ordinatio Sacerdotalis” kezdetű apostoli körlevelében örvendetes módon félreérthetetlenül megerősítette ezt a tanítást, ami persze számos teológus és püspök számára nem jelenti az erről szóló értelmetlen viták befejezését.
Az is mutatja, hogy ezen elv helyességéről való meggyőződés mily mélyen bennünk gyökeredzik, hogy az Egyház történelmének eddigi szakaszában soha nem akadt senki, aki komolyan harcolt volna a nők pappá szenteléséért. A női papság hosszú ideig még a protestantizmusban is ismeretlen volt, és maguk a protestánsok is csak nemrég döntöttek egy női püspök megválasztásáról. A női papságért folyó követelés mélyebb oka nyilvánvalóan a papságról manapság alkotott hamis elképzelésben keresendő: ha a pap nem más, mint egy közösségi ünnep elöljárója, vagy privát problémák megvitatója, akkor valóban nem látható be, miért ne tudnák nők is az ilyen szerepet betölteni.
A témáról bővebben: depositum.hu/noipap.html

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2012.01.09. 15:56:50

Lássuk a homoszexualitás kérdését? Először is nem árt leszögezni, hogy a keresztény álláspont differenciáltabb a kérdésben, mint vádlói beállítják. Természetesen nem az a kereszténység válasza, hogy erőszakolja magára a heteroszexuális életvitelt. De az is tény, hogy a homoszexuális hajlam nem mindenkiben van egyforma erősséggel jelen. Szerintem a legtöbbjüknél egyfajta lappangó hajlamról van szó, amely csak bizonyos külső behatás hoz elő. Ez persze több tényezőből áll: a társadalmi bátorítás, sőt sikknek, különlegesnek, divatosnak beállítása, aztán persze nyilván ott vannak az egyéni élmények, párkapcsolati kudarcélmények, stb. A lényeg az, hogy bár csakugyan vannak olyanok, akik akkor is homoszexuálisok lennének, ha akasztás járna érte, úgy gondolom a 90%-a nem ilyen, ők megmenthetőek lennének. Akiknek a homoszexuális hajlamuk nagyon mélyen gyökeredzik, az Egyház azokat sem mondjuk megkövezni kívánja, hanem önmegtartóztatásra bíztatja, a többi hívőt pedig megértő segítségre buzdítja velük kapcsolatban. Tudom, hogy az önmegtartóztás gondolata skandallumnak számít a mai uralkodó közfelfogás szerint, hiszen az azt mondja, hogy minden hajlamot ki KELL élni. A homoszexuális hajlamot önmagában az Egyház nem tekinti bűnnek, hiszen ez egy olyan adottság, amiről az egyén nem tehet. A tudatosan megélt homoszexuális életvitelt tekinti önmagában helytelennek. Ez persze nem kötelező. Hogy miért tekinti a kereszténység önmagában bűnösnek a homoszexualitást? Ennek nyilván van egy tekintélyi vetülete, miszerint az isteni kinyilatkoztatás így tanítja, de hangsúlyozom, hogy NEM CSAK ez. Vannak ez ügyben erős természetjogi, erkölcstani érvek is, amelyek nem a Biblia tekintélyén alapulnak. Ezeket persze nem könnyű elmagyarázni, de ha érdekelne adok néhány linket számodra:
* betiltva.com/files/tudos-takacs_homoszexualitas_erkolcs_merlegen.php
* www.ppek.hu/k527.htm
* depositum.hu/homoszexualitas.html

Az pedig éppenséggel huzugság, hogy a homoszexuális gyakorlatok csak valami elavult ószövetségi szabály volna. Először is ezt az Újszövetség is megerősíti, keresd csak ki:
Róm 1,27 – A homoszexualitás ocsmányság, eltévelyedés, és természetellenes.
1Kor 6,9 – „férfiakkal paráználkodó férfiak… nem részesülnek Isten országában”.

Néhány homoszexuális aktivista azzal érvel, hogy az Ószövetségből származó erkölcsi parancsolatokat elvethetjük ugyanúgy, mint ahogy néhány rituális követelményt is, mint pl. a sertéshús evésének tilalmát vagy a gyermekek körülmetélését, amelyek ma már nem kötelezőek. Az Ószövetségben jól megkülönböztethetőek olyan parancsolatok, amelyek a különböző rítusokat (körülmetélés, templomi szolgálat, étkezés, öltözködés, stb.) vagy az akkori jogrendszer egyes elemeit (jóbel-év, büntetésformák, elsőszülöttség, sógorházasság, stb.) szabályozzák, azoktól, amelyek kifejezetten erkölcsi törvények (Tízparancsolat, a felebarát iránti kötelességek, szexuális viselkedés, stb.). Ezek közül az ószövetségi rituális és jogi parancsok valóban nem egyértelműen általános érvényűek, viszont az erkölcsi parancsok mindenképpen azok maradtak. Isten különböző rituálékat adhat különböző időknek és kultúráknak, különböző jogrendszer épülhet ki különböző társadalmak vagy nemzetek számára, de Isten erkölcsi parancsai örök érvényűek és minden kultúrában, minden ember számára kötelezőek, és a Katolikus Egyház kezdettől fogva mindig is vallotta és megtartatta ezeket.

A homoszexualitás kérdését nem tekinthetjük rituális vagy jogi kérdésnek, hanem egyértelműen erkölcsi megítélés alá tartozik, ezért az Ószövetségben erre vonatkozóan meghatározott parancsai ma is érvényesek, és azt a tényt, hogy a homoszexualitás erkölcsileg súlyosan rossz magatartás az is megerősíti, hogy az Újszövetség szintén határozottan elutasítja az ilyen viselkedést.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.09. 15:57:40

@kefasfakez: Olvasd el Pál Timóteushoz és Tituszhoz írt leveleit! Ott meg lehet nézni, hogyan lehet valaki püspök (vén, vagy presbiter - ami ugyanazt jelenti).
Mielőtt felhoznád, Pál Isten szavait mondja, azaz a levelek parancsai ugyanolyan érvényűek, mint az evangéliumoké. ;-)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 15:58:46

@[Lombroso]:
Egyébként a felnőttkori vallásválasztásról még annyit, hogy ismerek olyan katolikus embert, aki tényleg tartja magát a törvényhez, na ő 17 éves korában önként keresztelkedett. Tőle nem olvashatnánk olyan kommenteket, amelyben az ateistákat támadja.

Fx 2012.01.09. 16:00:13

@Zabalint:
Egész biztos van ilyen. De egy mintavételből nem igazán lehet az egészre következtetni.

Van egy nagy probléma. Ez pedig a Média hatalmi törekvései. Ez mondjuk eddig természetes - mi mást akarna. A médiának nagyon kevés ellensége van, ezek egyike az egyházak: minél nagyobb, annál rosszabb. A média fél attól, hogyha ő valamit belever az emberek fejéb, azt a következő misén a papok kiráncigálhatják. Ezért a médiának elemi érdeke, hogy a legnagyobb egyházat (Mo-on a katolikus) minél sötétebb színben tüntesse fel. Akinek semmi köze az egyházhoz, az kb. ebből építkezik. Még jó, hogy elképzelése sincs arról, hogy mit is jelent az egyház. A nagyobbik baj az, hogy a katolikusok közül is nagyon sokan a médiából tanulják, hogy mi az egyház. Ami sajnos megint érthető, mert míg egy országos médiához elegendő pár nagyon jól képzett "manipulátor", az egyházban minden papnak kellene tudni védekezni ez ellen, ami triviálisan nem valósul meg. Szóval a katolikusok és nem-katolikusok zömének gondolataiban az a kép él, amit a média beállít, vagyis kb. egy XVIII. századi egyház kép, ami valóban hagyott némi kívánnivalót maga után + bőséges perverzió. Ez tök más, mint ami valóban van.

Egy biztos. Amíg a médiának érdekében áll aláásni az egyházat (pedofil/homoszexuális papok), addig lehet tudni, hogy az egyház erős és jól csinálja a dolgát. Amikor már nem fogja jól csinálni, pillanatok alatt eltűnik a süllyesztőben (a kutyát nem fogja érdekelni)...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 16:01:05

@Frady Endre:
A katolikus vallásban általános papság van, így vészhelyzetben a betegek kenetét bárki feladhatja például. Sőt, hasonló helyzetben pogányt meg is keresztelhet.

Fx 2012.01.09. 16:04:10

@brumeszkosz:
"Szerinted vannak értelmes papok????
Szerintem hatalom éhes pedofilok csürhéje a katolikus egyház!!!!"

Először arra gondoltam, hogy nem reagálok erre a "meggyőző" véleményre (mármint, hogy gondolom, minden héten más pappal folytatsz eszmecserét, és ez alapján alakult ki benned ez a vélemény).

De asszem egy mosolyt azért megér :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 16:05:52

@Fx:
Oké, akkor tudom, hogy nem hívővel van dolgom, hanem egyházvédővel.
Ugyanis:
"Egy biztos. Amíg a médiának érdekében áll aláásni az egyházat (pedofil/homoszexuális papok), addig lehet tudni, hogy az egyház erős és jól csinálja a dolgát. Amikor már nem fogja jól csinálni, pillanatok alatt eltűnik a süllyesztőben (a kutyát nem fogja érdekelni)... "

Egy igazi hívő inkább örülne, ha leleplez a média 1-1 pedofil papot, sőt követelné az egyház megtisztítását az ilyen ügyektől. Aki az egyház hatalmában érdekelt, az viszont ostorozza a médiát, ha fényt derít 1-1 eltussolt ügyre. Ugyanis nem az a legnagyobb baj az egyházi pedofil ügyekkel, hogy vannak, ilyen a világon mindenütt előfordul, hanem az, hogy igyekeznek titokban tartani ezeket. Mivel a médiát többek között emiatt ostorozod, ezért te is ebben vagy érdekelt. Képmutató banda vagytok!

Diopapa_sok 2012.01.09. 16:09:12

@Zabalint: nem egészen. Dio / Diablo?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.09. 16:09:16

JÉZUS MEGYEN ...

Jézus megyen kinn a vízen,
Hajóból nézik őt tizen-
-ketten s zúdul rájuk hullám.
Mindegyikük térdre hull ám!

Dülöngélve áznak, noha
Utálják a vizet, hisz’ tus-
-fürdőt sem vettek még soha,
S ordítanak: „Ments meg, Krisztus!”

„Ne féljetek apostolok,
Majré olyan anyós dolog!
Megmentelek, csak még elébb
Pár hullámot arrébb tolok.”

Elé szalad ekkor Péter
Dérrel-dúrral (kétszer két r),
S liheg, mint a Darth a Vader.
Süllyed s menti őt A Fenti.

Csettint Ő s a vihar néma
Csenddé változik és némi
Szünet után följön Némó
Kapitány és hökken: „Né’ má',

Jézus megyen!!!”

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/11/jezus-megyen.html
:)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 16:10:26

@Fx:
Amúgy meg az a baj a papok misei politizálásával, hogy meglehetősen gyakoriak. Máshol is voltam misén, gyászmise, elhunyt évfordulóján mise, és ritkán volt politika mentes.

Fx 2012.01.09. 16:11:42

@Frady Endre:
"Mint korábban említettem, a Biblia szerint a püspökség feltétele a hívő feleség és a hívő gyerekek..."
Amikor a biblia szövegei íródtak, még nem is volt egyház! Püspök sem. Voltak vezetők, de az egészen más volt. A Jézust követő közösség egy zsidó irányzat volt a sok közül.

Egyébként a pápának ma sem kell felszentelt papnak lennie...

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.09. 16:13:33

@Zabalint:

Stimmel, akkor eretnek vagy, nekem mindegy. Nekik is ugyanannyi közük van az egyházhoz.
A "vallásos vagyok, de nem tudom milyen", meg a "nekem csak ne mondja meg az egyház, hogy Isten milyen" szövegeket meg már ismerem a life.hu-ban publikált Müller Péter cikkek alatti kommentekből. Tudom, hogy neked ez komoly egyéniségformáló tényező, nem is akarlak megbántani, de már annyi egyéniségtől hallottam szinte szó szerint ugyanezt, hogy sajnos nem tudok komoly érdeklődést mutatni iránta.

Ha a "saját" Istened előtt akarod megvallani szerelmedet, akkor minek veszed igénybe a szerinted egyik legvéresebb és legpusztítóbb szervezet intézményét? Csak mert apuci/anyuci elvárja? Ne is haragudj, de ez vagy azt jelenti, hogy nem mondtál igazat akkor, amikor ilyen negatívan ítélted meg az egyházat, vagy azt, hogy nincsen benned annyi tartás sem, hogy kiálljál az általad gonosznak tartott szervezet ellen. Ne érts félre, Efraim Zuroffra is furcsán néznék, ha az Andrássy út 60-ban tartaná a fia bármicvóját.

"Egyébként a felnőttkori vallásválasztásról még annyit, hogy ismerek olyan katolikus embert, aki tényleg tartja magát a törvényhez, na ő 17 éves korában önként keresztelkedett. Tőle nem olvashatnánk olyan kommenteket, amelyben az ateistákat támadja. "

Ja, nekem is van zsidó haverom.

Fx 2012.01.09. 16:14:10

@Zabalint:
Megmondom őszíintén, hogy ezt nem hiszem el. Azt elhiszem, hogy valaki éppen beleesik egy ilyenbe. Azt is elhiszem, hogy van egy hülye pap és aki rendszeresen odajár, az rendszeresen belesik ilyenbe. Ugyanakkor sokkal gyakrabban (és sok helyre) járok annál misére, hogy elhigyjem hogy valakinek olyan pechje legyen, hogy mindig kifogja az ilyen miséket, mert jó, ha az elmúlt évtizedekben 2 ilyennel találkoztam.

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2012.01.09. 16:14:10

@Frady Endre:
Nézd meg: www.htk.ppke.hu/uploads/File/disszertaciok/Juhasz_PhD_Disszertacio.pdf

A Zsidókhoz írott levél tanúsága szerint az Újszövetségben csak egyetlen pap létezik: a mi Urunk Jézus Krisztus. Ott ugyanis ez áll: „Azonkívül akkor (az Ószövetség idejében) nagy számban voltak papok, mivel halandók lévén nem maradhattak meg tisztségükben. Ő (Jézus Krisztus) azonban örökre megmarad és papsága örökké tart.” (Zsid 7,23-25) Az Ószövetségben tehát sok pap volt, a kereszténységben azonban már nem. Igazuk van ezek szerint a protestánsoknak, akik tagadják a papszentelés szentségét?
Semmiképpen, hiszen hiába van sok katolikus pap, papságuk nem önálló, hanem csak része Krisztus örök főpapságának. A papi karakter, mely a papszenteléskor a felszentelt lelkébe ivódik, őt Krisztussal mint főpappal teszi hasonlatossá, és olyan eszközzé, mely által Krisztus tovább végzi papi tevékenységét. Jézus Krisztus tehát mennybemenetele után nemcsak az Eucharisztia szentségében van jelen közöttünk, hanem bizonyos fokig a papban is, aki Őt helyettesíti. A pap, úgy mond, második Krisztus, aki Krisztus földi életét folytatja, és Krisztus által cselekszik. Hiszen végülis Krisztus maga az, aki keresztel, bűnöket bocsát meg, és a szentmisét, a papi hivatás legfenségesebb aktusát bemutatja.

MI AZ EGYHÁZI REND?
Válasz:
Az egyházi, rend az a szentség, amelyben Isten az erre kiválasztott férfiakat eltörölhetetlen jeggyel jelöli meg, és különleges módon részesíti Krisztus papságában.
Magyarázat:
Az újszövetségi papság krisztusi alapítású szentség. Ezt a Szentírás és a hagyomány ékesen bizonyítja, bár némely felekezet ennek ellenére elvszerűen elveti. A protestáns ellenvélemény arra alapoz ui., hogy a kereszténységben csak egyetlen Áldozat és egyetlen Pap van: Jézus Krisztus, aki megszüntette az ószövetségi papságot. A Katolikus (ill. ortodox) Egyház álláspontja azonban az, hogy az újszövetség papjai nem az ószövetségi papság örökösei, legfeljebb csak szellemi, analógiás értelemben, hanem Krisztus papságából részesednek, elsősorban azért, hogy az Ο egyetlen keresztáldozatát megújítsák, megjelenítsék a Szentmisében. Az elnevezés nem is lényeges, hiszen ha a pap (sacerdos) kifejezés nagyon emlékeztet valakit az Ószövetségre, akkor használhat helyette újszövetségi kifejezést is: elöljáró (episcopus), vén (presbyter), vagy egyházi szolga (minister ecclesiasticus, diaconus). Krisztus ui. éppen hogy nem szüntette meg a papságot, hanem inkább kiterjesztette: minden keresztény részese Krisztus papságának. Ezt nevezzük a keresztséggel járó általános papságnak. Krisztus akarata azonban az volt, hogy az általános papságon belül a közösség elöljárói megkülönböztetett módon részesüljenek az Ο papságából Isten nagyobb dicsőségére és a közösség javára. Ezt a papságot szolgálati papságnak nevezzük. A szolgálati papság lényege, hogy a pap, amikor a szorosan vett papi tisztségét gyakorolja, nem csupán Krisztus nevében, hanem egyenesen Krisztus személyében (in persona Christi) cselekszik. Ε miatt nevezik a papot második Krisztusnak (altér Christus), és nem szívjósága miatt. Ezért a pap nem azt mondja a bűnbánónak, hogy Krisztus feloldoz téged, hanem azt, hogy „én feloldozlak téged" (Ego te absolvo). Ahogyan az Üdvözítő sem azt mondta az apostoloknak, hogy a Szentmisében azt mondják, ez Jézus teste, hanem azt, hogy „Ez az én testem" (Hoc est enim corpus meum). Ezt hangsúlyozza Aquinói Szt. Tamás és XII. Piusz pápa is: „Krisztus az egész papság forrása; mert a Törvény alatti (ószövetségi — a szerk. megj) pap az Ο előképe volt, és az új Szövetség papja Krisztus személyében cselekszik" (Thomas Aq: STh. III. 22,4). „így tehát a pap ugyanaz, Jézus Krisztus, akinek szent személyét az Ο meghívott szolgája viseli. Ez ugyanis a papszentelés miatt hasonlóvá válik a Főpaphoz, és hatalma van, hogy magának Krisztusnak személyében és erejével cselekedjék" (Pius XII. Mediator Dei AAS 14). Ennyiben tartható tehát a hitújítás ellenkritikája, mert valóban nincs más papság, csak a Krisztusé. Azonban ezt a Biblia fényében tovább kell gondolni: Krisztus látható Egyházat akart, tehát az Ο papi tisztjének is látható módon, vagyis konkrét személyekben kell megjelennie,.
Az egyházatyák is (pl. Szt. Jusztinusz, Szt. Iréneusz és Szt. Ágoston), bár mélységesen tisztelik az általános papságot (Iustin. Diai. 116; íren. IV. 8,3; August. De Civ. Dei XX. 10,25), világosan megkülönböztetnek tőle egy más értelemben vett papságot, pl. Római Szt. Kelemen (Clemens Rom. 40,5; 42,4), Antióchiai Szt. Ignác (Magn. 6; Tral. 3), Szmürnai Szt. Polikárp (5,3), Alexandriai Szt. Kelemen (Strom VI. 13,106) és Szt. Ciprián (Epist 57,5; 68), de a Didaché is (Did 15,1). Az atyák már a kétszázas évektől leírják a papszentelés szertartását is (pl. Szt. Ciprián: Cypr. Epist. 67,5; Szt. Euzébiusz: Euseb. H.E. VI. 1). Sőt azt is tanúsítják, hogy az avatószertartás szentségi jellegű, tehát szentelés (consecratio). Nazianszi Szt. Gergely így ír: „A szónak az ereje a papot is fölségessé és tiszteletreméltóvá avatja; szemre az marad, aki volt; de láthatatlan erővel és kegyelemmel különbbé formált láthatatlan lelket hord keblében" (Nazian. Or. in Bapt. Chr. Μ 46,582). Szt. Ágoston ki is mutatja az általános és a szolgálati papság közötti azonosságot és különbséget, és tanítja, hogy a papság a keresztséghez hasonlóan megismételhetetlen, mert eltörölhetetlen jegyet nyom a lélekbe: „Mindkettő szentség, és mindkettő valamilyen konszekráció útján közlődik; az egyik, amikor valaki megkeresztelkedik, a másik, amikor pappá szentelődik. Ezért az Egyházban egyiket sem szabad megismételni" (August. Ep. Parmen. II. 13,18). A hagyomány bizonyságát megerősíti, hogy az Egyház közösségéből már nagyon hamar kiszakadt keleti felekezetek is ismerik és a katolikus felfogás szerint gyakorolják a papszentelést és a papi szolgálatot.
Az egyházi rendet két nagyobb részre oszthatjuk: a szentségi karaktert adó nagyobb rendekre, és az egyházi szokások alapján létrejött kisebb rendekre, melyek a tényleges papsághoz vezető út lépcsőfokai voltak. Az egyházi renden belül papnak csak az áldozópapot és a püspököt tekintjük, mert csak ők rendelkeznek áldozat-bemutató hatalommal, és ezért csak ők a tulajdonképpeni értelemben vett papok, hiszen a papság lényege az áldozat.
Az egyházi rendben csak férfiak részesülhetnek. Szolgálatuk a Szentmise bemutatásából, gyóntatásból, lelki vezetésből és Isten Igéjének hirdetéséből áll elsődlegesen. Járulékos feladataik koronként és helyenként változnak attól függően, hogy milyen igényeket támasztanak velük szemben a körülmények (pl. elemi oktatás, gyógyítás, társadalmi képviselet).
Igazolás:
Az ószövetségben is volt papság. Az új szövetségben ennek tökéletesebb és teljesebb formájában folytatódnia kellett, az Üdvözítő ui. nem felbontani jött a törvényt, hanem teljessé tenni (Mt 5,17). És csakugyan: Krisztus választott apostolokat, méghozzá egy szűkebb csoportot a nagyobb tanítványi körön belül (Lk 6,12; Mt 10,1).
Krisztus oldó-kötő, tehát bűnbocsátó papi hatalmat adott kiválasztott apostolainak: „Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek megtartjátok, az bűnben marad" (Jn 20,23). „Neked adom a mennyek országa kulcsait. Amit megkötsz a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldasz a földön, a mennyben is fel lesz oldva" (Mt 16,18). Ezt nem tekinthetjük úgy, hogy Krisztus Isten és ember közé akadályként egy másik embert állít, mert ha az igehelyet nem egy papi rétegre, hanem minden keresztényre vonatkoztatjuk, akkor még nehezebbé és önkényesebbé tesszük a bocsánatot mert ebben az esetben olyan helyzet is előállhatna (az emberi keményszívűséget ismerve nem is ritkán), amikor Isten nem tudna megbocsátani a megtérő bűnösnek, hiszen annak feltétele lenne, hogy a megbántott felebarát előbb megbocsásson. Ez pedig lehetetlen. Ha az igehely egy papi rétegnek szól, akkor ez nem akadály, hanem segítség. Isten ui. személyekből álló látható Egyházat akart, konkrét feladatokkal. így a bűnbocsánat sem lesz bizonytalan, hanem Isten mintegy hallhatóvá, megtapasztalhatóvá teszi a bűnbocsánatot, nem közvetlenül ugyan, de megnyugtatóan konkrétan.
Az írás beszél a püspökökről: „Aki püspökségre törekszik, jó dolgot kíván" (1 Tim 3,1).
A püspök szerepe és tevékenysége Szt. Pál ún. pasztorális leveleiben rajzolódik ki legjobban, melyet Szt. Timóteus és Szt. Titusz püspököknek írt:
A szentelés módja: „Ne hanyagold el magadban a kegyelmet, amelyet a prófétai szó alapján a papságra való kéz folté téllel nyertél" (1 Tim 4,14). Az egyházi rend kiszolgáltatása ma is így történik: kézföltétel és prófétai szó, azaz imádság által (per manum impositionem atque orationem).
A püspök tanítói és vezetői szerepe: „Ügyelj magadra és a tanításra. Légy állhatatos benne. Ha megteszed, magadat is, hallgatóidat is üdvösségre segíted. Idős férfit ne korholj, csak figyelmeztesd, mint apádat, az ifjakat, mint öcsédet, az idős nőt, mint anyádat, a fiatalt, mint húgodat, egészen tiszta érzülettel" (1 Tim 4,16). „A tévtanítót néhány figyelmeztetés után kerüld!" (Tit 3,10).
A püspök a papság elöljárója. Ο jár el, ítél és büntet a papság fegyelmi kérdéseiben: „Presbiter ellen ne adj hitelt a vádnak, csak két vagy három személy tanúságára. A vétkeseket mindenki előtt ródd meg, hogy a többi is elrettenjen!" (1 Tim 5,19).
A püspök szentel papokat, méghozzá azon a módon, ahogyan ma is történik: kézrátétellel és imával (Magát Timótesust is így szentelték. Vö 1 Tim 4,14): „Kezedet elhamarkodva ne tedd föl senkire, s idegen bűnben ne legyen részed" (1 Tim 5,22).
A pap mint az apostoli jogkör örököse, Krisztus parancsára az Ο személyében cselekszik: »Vágyva vágytam rá, hogy ezt a húsvéti vacsorát elköltsem veletek, mielőtt szenvedek. Mondom nektek, többé nem eszem ezt, míg be nem teljesedik az Isten országában.« Aztán fogta a kelyhet, hálát adott és így szólt: »Vegyétek, osszátok el magatok között. Mondom nektek: nem iszom a szőlő terméséből addig, amíg el nem jön az Isten orszűga.« Most a kenyeret vette kezébe, hálát adott, megtörte és odanyújtotta nekik ezekkel a szavakkal: »Ez az én testem, amelyet értetek adok. Ezt tegyétek az én emlekezetemre.« Ugyanígy a vacsora végén fogta a kelyhet is, és azt mondta: »Ez a kehely az új szövetség az én véremben, amelyet értetek kiontanak«" (Lk 22,10). A papnak tehát azokat a szavakat kell mondani, amelyeket Jézus mondott az utolsó vacsorán: „Ez az én testem." Tehát az apostoloknak, és így utódaiknak is, I. szám 1. személyt kell használniuk a Szent Liturgia központi szavainak, vagyis az alapítási igék kimondásakor.

MIKOR ALAPÍTOTTA JÉZUS KRISZTUS AZ EGYHÁZI RENDET?
Válasz:
Jézus Krisztus az egyházi rendet az utolsó vacsorán elhangzott eukarisztikus parancsával alapította.
Magyarázat:
Jézus Krisztus az egyházi rendet távolabbról apostolainak kiválasztásával, közelebbről az utolsó vacsorán alapította. Ennek megfelelően az apostolok meg- és felszentelése távolabbról a krisztusi kiválasztáson és a Vele való közvetien kapcsolaton keresztül, ténylegesen pedig az utolsó vacsorán az áldozatbemutatásra adott kifejezett parancs által ment végbe. Jézus tehát akarta a papságot, mert papi hatalmat hagyott apostolaira. Ha pedig akarta, és a hatalmat is megadta, akkor minden megvan, ami a szentség alapításához szükséges.
Az apostolok tehát a Krisztussal való közveden kapcsolat által és az Ő kiválasztó akaratán keresztül váltak tényleges papi hatalommal bíró apostolokká. A papszentelés sem varázsszer tehát, hanem ezt a közvetlen kapcsolatot adja tovább. Általa a pap, és kivált a püspök olyan hatalmat és tekintélyt kap, mintha maga is ott lett volna az Üdvözítő közelében és az utolsó vacsorán.
Igazolás:
A szentelés módja: „Ne hanyagold el magadban a kegyelmet, amelyet a prófétai szó alapján a papságra való kéz föltétellel nyertél" (1 Tim 4,14). Az egyházi rend kiszolgáltatása ma is így történik: kézföltétel és prófétai szó, azaz imádság által (per manum impositionem atque orationem).
A püspök tanítói és vezetői szerepe: „Ügyelj magadra és a tanításra. Légy állhatatos benne. Ha megteszed, magadat is, hallgatóidat is üdvösségre segíted. Idős férfit ne korholj, csak figyelmeztesd, mint apádat, az ifjakat, mint öcsédet, az idős nőt, mint anyádat, a fiatalt, mint húgodat, egészen tiszta érzülettel" (1 Tim 4,16). „A tévtanítót néhány figyelmeztetés után kerüld! (Tit 3,10).
A püspök a papság elöljárója. Ő jár el, ítél és büntet a papság fegyelmi kérdéseiben: „Presbiter ellen ne adj hitelt a vádnak, csak két vagy három személy tanúságára. A vétkeseket mindenki előtt ródd meg, hogy a többi is elrettenjen" (1 Tim 5,19).
A püspök szentel papokat, méghozzá azon a módon, ahogyan ma is történik: kézrátétellel és imával (Magát Timóteust is így szentelték. Vö 1 Tim 4,14): „Kezedet elhamarkodva ne tedd föl senkire, s idegen bűnben ne legyen részed" (1 Tim 5,22).

regress 2012.01.09. 16:14:29

@-JzK-: minél közelebb kerül valaki istenhez,annál tisztábban kell élni.a papok tudnak erről???szerintem nem.tetves hazug pedofil banda.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.09. 16:20:02

@Fx: Az egyház hét héttel Jézus feltámadása után, azaz Pünkösdkor kezdődött. Lásd: Apostolok Cselekedetei 2. fejezet!
A közösségnek kezdetben valóban csak zsidó tagjai voltak, de ez hamar megváltozott (ApCsel 8. fejezet). Körülbelül ekkortájt kezdődtek íródni a különböző levelek és evangéliumok.
;-)

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2012.01.09. 16:20:39

@Frady Endre:
1Tim 3,2 – „A püspöknek… egyszer nősültnek… kell lennie.”
A püspököknek feleségük halála után nem szabad másodszor is megnősülniük. Erre vonatkozik a „kell”, és nem arra, hogy meg kellene mindenképpen nősülniük. A római rítusú katolikus papokra vonatkozó törvényt csak a kereszténység későbbi korszakában vezették be, habár ez Szent Pál kifejezett kérése volt.

Ez nem a püspökség érvényességével foglalkozik, hanem afféle erkölcsi útmutató. Erkölcsi méltatlanság nem semmisíti meg a legitimitást, hiszen a donatizmus hamis.

"Egy feleségű" úgy is fordítható, hogy "egyszer nősült": vagyis ebből nem következik sem az, hogy meg kell nősülnie, vagy hogy az Egyháznak kötelessége házas embereket is a klérus közé fogadnia, hanem az, hogy olyan aki nem csak egyszer nősült, mert pl. özvegyülés után újraházasodott, az már nem lehet püspök vagy presbyter. Ez az értelmezés szerepel az ortodoxoknál és a görög katolikusoknál ahol a papok nősülhetnek, de ha megözvegyülnek, akkor nem házasodhatnak újra. Ha jól emlékszem van is olyan közmondás az ortodox balkáni országokban, hogy "vigyáz, mint pópa a feleségére" (hiszen ha meghal, nem tud újranősülni). Erre vonatkozik az, hogy "egyszer nősültnek" kell lennie.

A gyermeknevelésre vonatkozó erkölcsi útmutató sem jelenti tehát azt, hogy a püspöknek gyermeke kell, hogy legyen, vagy hogy csak gyermekkel rendelkező személy lehessen püspök. Ebből annyi következik, hogy Pál szerint azok közül kell kinevezni, akiknek ha van gyermeke, akkor azokkal így bánik. Elég abszurd értelmezés lenne, ha ebből azt a következtetést vonnád le még a magad teóriáján belül is, hogy pl. terméketlen házaspár férfi tagjából nem válhatna presbiter, vagyis egyházi elöljáró.

z "egyszer nősült" értelmet támasztja alá a logika is: mivel a kereszténységben nincs többnejűség, így nem csak az egyházi elöljáróknak nem lehet több feleségük, akkor ugyan miért kéne a püspök esetében ezt külön hangsúlyozni? Itt nyilván valami többlet követelményt állapít meg: míg a közkeresztény újraházasodhat ha házastársa elhunyt, addig egy újraházasodott ember már semmiképp sem lehet püspök. De ez a vers nem tanítja azt, hogy az Egyháznak kötelessége volna házas embereket is a püspökök vagy presbiterek sorába vennie. Ezt találod a depositumon is:
„azokra a püspökökre vonatkozik, akik már megözvegyültek. Pál ezeket a püspököket utasítja arra, hogy ne házasodjanak újra, hanem csak egyszer legyenek házasok. Máskülönben nem kellene hangsúlyoznia azt, hogy egyszer nősültnek (μιας γυναικος ανδρα) kell lenniük. Ugyanerről van szó (ugyanebben a levélben) az özvegyekhez írt sorokban: "Az özvegyek sorába csak olyan kerüljön, aki... csak egyszer ment férjhez (ενος ανδρος γυνη)." (1Tim 5,9) A 3,2-es vers azokra a püspökökre is utal, akik éppen házasságban élnek. Ők sem házasodhatnak újra (a keleti rítusú katolikus Egyházban engedélyezett a házasság; a cölibátus csak a római rítusú klérus számára fegyelmi előírás; viszont a keletieknél sem házasodhat újra a pap, ha megözvegyült).”
Ergo ebből a versből csak azt lehet levezetni, hogy az Egyháznak nincs jogában többször nősült embereket felvennie a püspökök ill. presbiterek sorába; azt viszont nem, hogy kötelessége volna házas embereket is felvennie - maximum lehet.

Az Egyház nem tanítja azt, hogy a cölibátus a Biblia alapján kritérium, hanem azt, hogy a Bibliában is az eszmény (de nem kötelező), és az Egyháznak jogában áll saját szabályával erről döntenie, hogy egy bizonyos időben felvesz-e házas embereket egyházi szolgálatba vagy sem.

Azt az Egyház is úgy tanítja, hogy az éljen cölibátusban, aki erre Istentől külön kegyelmet, elhívást kapott. Tehát soha nem hívott fel senkit arra, hogy "saját szakállára" legyen cölibátusban élő pap. Aki meg nem erre kapott elhívást, azt meg nem veszi fel papnak. Még a nőtlenségben élő férfiaknak sincs alanyi joga, hogy felvegyék a klérusba, erről a püspök dönt diszkrecionális jogkörben. Persze, az emberi tényező okán nyilván előfordul olyan, hogy az adott püspök nem ítéli meg helyesen a jelölt elhivatottságát, ebből adódnak az erkölcsi botrányok.

Amikor a kereszténység még egy új és kis létszámú vallás volt, értelemszerűen az idősebb és már családos emberek lettek hívők, így természetesen az Egyháznak muszáj volt ezek közül is felvennie embereket az elöljárók sorába. Aztán egy más történelmi helyzetben már ez nem volt szükségszerű, akkor az Egyház dönthetett úgy, hogy monstantól el lehet látni a szolgálatot csak nőtlen emberket felvéve. Ugyanígy ezt később meg is változtathatja, ha a helyzet úgy kívánja.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.09. 16:21:26

@Suum Cuique: A Zsidók levél szerint Jézus nem egyetlen pap, hanem a főpap.
A papok a hívő keresztények.
:)

Diopapa_sok 2012.01.09. 16:30:38

@Kalmár: Én még mellétenném a BKV aktuális negyedéves dotálását és a 4-es metrót is, sosem használom ezeket, minek fizessek érte? :D

sulcus (törölt) 2012.01.09. 16:30:59

@-JzK-: Ezzel csak azt éri el a pápa,hogy miután a papjai,is emberből vannak,sokkal nagyobb eséllyel,tévelyednek,el biológiai szükségleteik,kielégítésének hiányában,mint más ember!
Homoszexualitás,pedofilia,stb.....
Tudom erről kényelmetlen beszélni.Tehát nincs.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 16:32:19

@Fx:
Vagy nem ismered fel a politikai üzenetet, vagy mert neked tetsző, ezért fel sem tűnik. Az mszp szót egyik sem ejtette ki, a sláger rádiót sem konkrétan, de mindenki értette miről van szó.

@[Lombroso]:
"Stimmel, akkor eretnek vagy, nekem mindegy. Nekik is ugyanannyi közük van az egyházhoz."

Eretnek vs. hithű katolikus, mindig azon múlik utólag minek nevezzük, hogy melyik nyírta végül ki a másikat.

Velem viszont más a helyzet, mert nem is gondolom magam katolikusnak, ellenben rám lett kényszerítve a dolog, ezért úgy érzem jogos, ha leírom miért nem jó ez a szervezet. A hit meg egészen más dolog, az nem a szervezettől függ, ha hinnék a katolikus vallás szerint, akkor sem biztos, hogy kedvelném a főnököket.

"A "vallásos vagyok, de nem tudom milyen", meg a "nekem csak ne mondja meg az egyház, hogy Isten milyen" szövegeket meg már ismerem a life.hu-ban publikált Müller Péter cikkek alatti kommentekből. Tudom, hogy neked ez komoly egyéniségformáló tényező, nem is akarlak megbántani, de már annyi egyéniségtől hallottam szinte szó szerint ugyanezt, hogy sajnos nem tudok komoly érdeklődést mutatni iránta."

Tudod ez egy olyan dolog, ami az embernek a saját fejében dől el. Az viszont, hogy nem tudom van-e Isten, nem tudom ha van milyen, egy realista látásmód, mert a valóságban senki sem tudja, csak vannak akik hiszik, vannak akik tudni vélük.

"Ha a "saját" Istened előtt akarod megvallani szerelmedet, akkor minek veszed igénybe a szerinted egyik legvéresebb és legpusztítóbb szervezet intézményét? "

Ezt nem írtam a katolikus egyházról. Másrészt a kritika sem az egyház egészének szól, igen sokan vannak az egyházon belül, akiket tisztelek, és őket tényleg van miért tisztelni.

"Ja, nekem is van zsidó haverom. "

Látod én egy igaz emberről írtam, te meg viccet csinálsz a dologból. Képzeld, nem zsidó. Egyébként elmondom, én egyetlen zsidót sem ismerek, vagy ha igen, nem tudom róla, hogy az, akit említettem, róla tudom, hogy nem az.

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.09. 16:33:12

@sulcus: Mennyivel nagyobb valószínűséggel? Tőled, mint a ráció megtestesülésétől, remélem nem nagy kérés egy egyszerű statisztika bemutatása.

Fx 2012.01.09. 16:39:21

@Zabalint:
"Oké, akkor tudom, hogy nem hívővel van dolgom, hanem egyházvédővel."

Én nem választom szét a kettőt. Hívő is vagyok és az egyházat is védem. De nem értelmetlenül. Nyilvánvalóan rossz dolognak tartom az egyházi vezetők bűneit és valóban úgy gondolom, hogy el kell őket távolítani a hívőktől. Aki bűnt követ el, annak bűnődnie kell érte. Ez a papokra, püspökökre még jobban igaz, mint egy hívőre vagy még kevésbé egy nem hívőre. Nem gondolom, hogy ezeket a dolgokat el kell titkolni. Azt viszont gondolom, hogy a megfelelő egyensúlyt érdemes tartani. Tehát, ha mondjuk 1 millió papból van 2 pedofil és van 100 ezer, aki keresi a kapcsolatot más vallásokkal és más vallási vezetőkkel egyeztetnek, együtt söröznek és beszélgetnek a vallások egyezéséről és különbözőségéről (az előbbiből egyet sem ismerek az utóbbiból annál inkább), akkor talán inkább ez utóbbi jöjjön le a nem hívők számára és nem az előbbi. Még egyszer NEM titkolni, csak megfelelő arányokat betartani. Most egy nem hívő úgy képzeli, hogy 100 papból 60 pedofik, a többi homoszexuális és mindenki minden embert utál. Hát ez nem így van. Ezért védem...

sulcus (törölt) 2012.01.09. 16:41:45

@[Lombroso]: Ok,győztél! Erre sajnos nincs statisztika, kitűnően vigyáz rá az egyház,még véletlenül sem,nyalhat vissza a fagylalt.
Akkor megkérdezem,hogy miért nem kisebb a valószínűsége?
Mert a ti ideológiátok szerint,nem is szabadna előfordulnia,de a papok között meg pláne nem!
Vagy valamit eltolt az isten?

Fx 2012.01.09. 16:43:19

@Frady Endre:
"Az egyház hét héttel Jézus feltámadása után, azaz Pünkösdkor kezdődött."
A Biblia nem történelemkönyv. Az egyháza alapja kb. ott kezdődhetett, de egy egyház attól egyház, hogy rendszer van benne, szabályok, törvények stb. Ez kb. a 3-4. századra alakult ki (és persze alakul ma is).
A Bibliának a mondanivalója a lényege és nem a szóról szóra tartalma. Vagyis nem "Sola Scriptura"...

sulcus (törölt) 2012.01.09. 16:45:20

@[Lombroso]: Egyébként arról sincs statisztika,hogy hány embert irtottak ki a keresztes háborúban és az inkvizíció során.
Tehát akkor azon sem lehet vitatkozni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 16:45:28

@Fx:
Honnan tudni mekkora a pedofil papok aránya, ha egyszer a megismert esetek többségében eltussolás volt vagy legalábbis sok évvel később derült rá fény? Én konkrétan ismerek olyanokat, akiket zaklatott pedofil pap gyerekkorukban, de az illető pap sosem bukott le. Sőt, általában a pedofil bűncselekményeket elkövetők többsége sosem bukik le, mert ezek a dolgok jellemzően olyan közösségekben történnek, ahol fontosabb a ház eleje(sok család ilyen, meg egy konkrét hobbi társaságról tudok). Az egyház amíg ilyen szervezet, addig jogos, ha felül vannak reprezentálva a médiában a botrányaik. Mert kétség ne férjen hozzá, hogy ilyen, ha ügy van, akkor a leggyakoribb megoldás az illető pap áthelyezése, vagy kirúgása, és nagyon ritka, mikor bentről csinálnak belőle rendőrségi ügyet.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.09. 16:48:06

@Fx:
"A Bibliának a mondanivalója a lényege és nem a szóról szóra tartalma. Vagyis nem "Sola Scriptura"..."

Azt, hogy mi mit jelent benne, 1000 teológus 1000 féleképpen értelmezné, és minden keresztény egyház is máshogy teszi. Ráadásul ezek gumiszabályok, mert volt egy rakat dolog, amelyeket szó szerint értelmeztek, amíg természettudományos úton ki nem derült, hogy kamu, aztán kitaláltak egy 2. verziót, majd 3-adikat, mikor a 2. bukott...

Fx 2012.01.09. 16:50:01

@Zabalint:
"Vagy nem ismered fel a politikai üzenetet, vagy mert neked tetsző, ezért fel sem tűnik."
Vagy mert nem erről szól a prédikáció. Amúgy részemről egyébként pont több "politizálást" várnék az egyhézi vezetőktől, mint "irányító atyától". Minden más vallásban kötelező a politikai vezetés (Iszlám, zsidó stb.) Nálunk nem, pedig jó lenne. És nem pártpolitika. És nem az, hogy régi kommunisátkra ne szavazzunk. Hanem elmondani, hogy mi a fontos érték. Elgondolkodtatás miatt. Ezek után mindenki válasszon olyat, aki szerinte ezeket legjobban megvalósítja. Ha egy párt (Sajnos '98 óta egyszer sem éreztem, hogy van olyan párt, amelyik ezeket az értékeket hordozná) ezek ellen cselekszik, akkor ne válassza. Ennyi beleférne. De ennyi sincs. Mert akkor jön a média és azonnal lecsap. Tudatosan nincs. Ami persze nem jelenti azt, hogy elszigetelten egy-egy pap ne mondana ilyeneket. De az biztos, hogy nem rendszeres.

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.09. 16:51:12

@Zabalint:

"Eretnek vs. hithű katolikus, mindig azon múlik utólag minek nevezzük, hogy melyik nyírta végül ki a másikat."

Hát, ha Szent Ferenc kijelenti, hogy nem hisz az Istenben, a pápa meg bekaphatja, akkor a karrierje más pályán mozgott volna, az biztos. Mondjuk nem is "nyírták ki".

"Velem viszont más a helyzet, mert nem is gondolom magam katolikusnak, ellenben rám lett kényszerítve a dolog, ezért úgy érzem jogos, ha leírom miért nem jó ez a szervezet."

Látod, csak elérkeztünk odáig, hogy elismered, hogy nem vagy katolikus, tehát a kritikád nem is lehet belső kritika. Innentől viszont fehérként niggerezel.
Mi lett rád kényszerítve? A keresztvíz? Reklamálj a szüleidnél, ők mondták a papnak, hogy meg akarnak keresztelni.

"A hit meg egészen más dolog, az nem a szervezettől függ, ha hinnék a katolikus vallás szerint, akkor sem biztos, hogy kedvelném a főnököket."

Ezzel sem mondtál újat, mivel azt magyarázom már egy ideje, hogy a szervezeti tagság függ a hittől. Ergo aki nem hisz, az nem is katolikus, zárva marad előtte a mennyek országa.

"Tudod ez egy olyan dolog, ami az embernek a saját fejében dől el. Az viszont, hogy nem tudom van-e Isten, nem tudom ha van milyen, egy realista látásmód, mert a valóságban senki sem tudja, csak vannak akik hiszik, vannak akik tudni vélük.

"Ezt nem írtam a katolikus egyházról. Másrészt a kritika sem az egyház egészének szól, igen sokan vannak az egyházon belül, akiket tisztelek, és őket tényleg van miért tisztelni."

Igen, elnézést, így szólt a szofisztikált kritika:
"Le tudnám vezetni, a kereszténység a gyakorlatban miért is emberellenes, de nagyságrendekkel durvábban, mint a legsötétebb kommunizmus, mert lelkileg az, és nem testileg. "
Itt pusztán egy alsó hangon száz millió _halálos_ áldozatot követelő eszme elé helyezed. Nagyságrendekkel. Tehát továbbra sem világos, hogy ezek után minek akarsz tőlük bármit is. Legyen már egy kis gerinced, menj oda a szülőkhöz, mondd meg nekik, hogy undorodsz a vallási szervezetüktől, mert azt az emberiség egyik legnagybb szellemi pestisének tartod, ám továbbra is szeretettel látod őket az esküvődön, a polgármesteri hivatal 1. sz. termében.

"Látod én egy igaz emberről írtam, te meg viccet csinálsz a dologból. Képzeld, nem zsidó. Egyébként elmondom, én egyetlen zsidót sem ismerek, vagy ha igen, nem tudom róla, hogy az, akit említettem, róla tudom, hogy nem az. "

Bíztam benne, hogy megérted magyarázat nélkül. Mindegy, akkor elmagyarázom. A "nekem is van zsidó haverom" egy közkedvelt kifejezés náciéknál, amivel önnön antiszemitizmusukat próbálják ezzel a közkeletű mondattal palástolni. Eklatáns példája volt az, amikor Tomcat elment valamelyik MSZP-s sajtótájékoztatójára, ahol éppen őt emlegették, mint antiszemitát, ezt pedig ő számon kérte, arra hivatkozva, hogy a barátnőjének zsidó felmenői vannak, tehát ő (t.i. Tomcat) nem lehet antiszemita. Remélem így már érthető.
Ami meg az igaz emberséget illeti, sajnos nem tudom, hogy ez mit jelent nálad, de ha azt, amit nálam, akkor gyorsan szólni kellene az egyháznak a boldoggá avatás ügyében, mivel eléggé ritkaságszámba megy az olyan ember, aki nem esendő. Minden esetre örülök, hogy van ilyen ember.

Fx 2012.01.09. 16:51:49

@Zabalint:
"Azt, hogy mi mit jelent benne, 1000 teológus 1000 féleképpen értelmezné..."
Persze. De ezzel nincs is semmi baj. Sőt minden embernek mást mondhat. Én csak annyit mondtam, hogy ne tekintsük történelemkönyvnek, hogy Jézus uán hetedik héten alakult az egyház. Mert nem az.

Fx 2012.01.09. 16:55:32

@Zabalint:
"...Mert kétség ne férjen hozzá, hogy ilyen, ha ügy van, akkor a leggyakoribb megoldás az illető pap áthelyezése, vagy kirúgása, és nagyon ritka, mikor bentről csinálnak belőle rendőrségi ügyet."
Én elhiszem, hogy így van és gáz. De egész biztos, hogy nagyon aránytalanul úgy van beállítva az egyház, mintha ez lenne a legfontosabb vele kapcsolatban. Egész biztos, hogy van eltitkolt pedofil képviselő. Mégsem szidja mindenki az országot, hogy ez egy milyn pedofil ország és minden magyar pedofil. Ez így baromság. Lehet róla írni újságban. Semmi gondom nincs vele. Csak írjanak a pozitív oldalról is. Persze nem fognak mert az nem éri meg...

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.09. 17:12:30

@sulcus: "Ok,győztél! Erre sajnos nincs statisztika, kitűnően vigyáz rá az egyház,még véletlenül sem,nyalhat vissza a fagylalt."

Jaja, egy titkos bíboros ücsörög minden statisztikai hivatalban, a szociológusok közül pedig kiirtották a nem keresztényeket.

"Akkor megkérdezem,hogy miért nem kisebb a valószínűsége?"

Azért, mert minden ember esendő. A pedofília egy szellemi defektus, ami ugyanakkora valószínűséggel fordul elő minden vallási csoport vezetőinél. Attól még senki sem fogja megkívánni a kisfiúkat, hogy nem dugott tíz éve, főleg akkor, ha az önkéntes szüzességét pont egy olyan eszme érdekében követi, amelyik a végletekig elítéli az ilyen cselekedeteket. Aki mégis elkövet ilyet, az egy beteg elme, akinek börtönben a helye.
Természetesen amint prezentálsz bármilyen statisztikát az elmúlt 100/50/30/20/10 évből, ami összeveti a katolikus és az egyéb vallások papjainak pedofíliáját, és az azt fogja kihozni, hogy a katkók nagyságrendekkel rosszabbak (vagy akár csak 20%-kal, ott már biztosan nem beszélhetünk statisztikai hibáról), akkor be kell látnom, hogy téves a feltételezésem.

"Mert a ti ideológiátok szerint,nem is szabadna előfordulnia,de a papok között meg pláne nem!"

Látom még nem ismerkedtél meg teljes mértékben a katolicizmussal (vígasztaljon, én sem), és magyarázatra szorul a "szabad akarat" kifejezés. A google a barátod.
Amúgy bízom benne, hogy nem csak a "mi ideológiánk" szerint nem lenne szabad ilyennek megtörténnie, hanem mások is hasonlóan vélekednek.

"Vagy valamit eltolt az isten?"

Háh, de megfogtál ezzel a ravasz kérdéssel! De most komolyan, használd a webes keresőket, ha valami nem világos!

"Egyébként arról sincs statisztika,hogy hány embert irtottak ki a keresztes háborúban és az inkvizíció során.
Tehát akkor azon sem lehet vitatkozni."

Valóban, akkor még nem volt KSH. Ellentétben az elmúlt száz évvel.
Amúgy lehet róla vitatkozni, főleg mivel ezen a téren is rengeteg hoax terjeng a minden sarkon felállított máglyákról és tömeges boszorkányperekről. Ezzel szemben megállapítható, hogy az inkvizícióban meghozott ítéleteknek kb. egy százaléka volt halálos ítélet.
Hasonló témákban ajánlom a rendkívül felkészült sotetkozepkor.blog.hu/ -t.

LAVÓRVAGÁNY 2012.01.09. 17:20:16

Látom, még mindig be akarjátok bizonyítani, hogy jobb a birkanyájban élni, mint gondolkodni :D ilyen jókat rég röhögtem, mint itt pár térítő kommentjén...
A pedofil papok esetéről meg csak annyit, hogy azért van "felfújva", mert az egyház és a náczi kis vezetője még védi is ezeket a rohadékokat, hogyhát "minden bűn megbocsátható". Persze, hogy megbocsátható (ha meg akarsz bocsátani), de attól még egyrészt vállalja érte a felelősséget, ahogy bárkinek kéne, akit nem véd a tolerancia egyháza, másrészt meg kíváncsi lennék, mit szólnátok, ha a kedvenc János atyátokról derülne ki, hogy a gyereketek gatyájában nyúlkált hittan után. Gondolom elmondanátok 5 miatyánkot, aztán csá.
Gratulálok.

sulcus (törölt) 2012.01.09. 17:35:26

@[Lombroso]: Imádom a webes keresőkből profitáló embereket akiknek sem saját véleményük,se saját gondolkodásuk,csak webről,bibliából,kimásolt,(nekik tetsző,őket igazoló)mondataik vannak.
Hidd el én is tudnék a nettről,ellenérveket citálni,de azok nem az én gondolataim lennének.
Igen a Google a barátom és nem a súgóm,mint neked!
Csak annyit, ha az egyházatokon múlna,nem,hogy google nem lenne,hanem még a föld is lapos lenne!
Szerencse,hogy gondolkodó emberek is léteznek a földön.
Még a végén bebizonyítod,hogy az internetet isten teremtette,a pedofilokat nem.

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.09. 17:36:47

@sulcus: Legközelbb írj csak annyit, hogy érdemben nem tudsz válaszolni.

Tesveer 2012.01.09. 17:41:42

@krampam: Szóval szerinted az "Isten, haza, család" betarthatatlan lózung?! Vagy ha egy sima hívőnek követhető, akkor pont egy papnak ne lenne az?
Amúgy nem igazán értem miért vagytok ilyen ellenségesek a posztolóval, szerintem pont az egyház érdeke lenne hogy haladjon a korral, és előrelépjen ezekben az ügyekben.
Szerintem speciel jobb is ha marad így minden: kevesebb vallás, több felvilágosultság.

Pistabácsi 2012.01.09. 17:43:28

@sulcus: Terry Pratchett Kisistenek című könyvében azt írja, hogy egy isten akkor hal meg, ha már nem maradt egy ember sem, aki hisz benne. :)

Pistabácsi 2012.01.09. 17:57:44

@sulcus: Az én véleményem erről az, hogy sokan el vannak tévedve Ádám és Éva ügyileg. Régen, még sok-sok évvel ezelőtt, mikor nem volt internet, sem kereszténység sem minden népnek volt egy elképzelése arról, hogy honnan jöttünk, hová tartunk, meg az élet nagy kéárdéseiről. A zsidó népnek is volt egy ilyenje. Abban aztán szerepelt a 6 nap alatt teremtett világegyetem, meg Ádám, meg Éva. A sztorit mindenki ismeri az Ószövettségből. Aztán jött ez a Jézus nevű fazon valamikor a Római birodalom idején, és mondott dolgokat. Ebből lett a kereszténység. Mivel ez a Jézusnál nem volt feltétel a zsidó származás ahoz, hogy tagja legyél a csapatának, elég volt ha követted a tanításait, és a Római birodalom soknemzetiségű birodalom volt, azért az új vallás már nem csak egy nép vallása lett. Aztán a történelemből ismerjük a folytatást. Nem részletezem.
Tehát Ádám és Éva nem minden ember őse, csak a zsidóké. Ezért tudtak a gyerekei más nőkkel szaporodni, mert léteztek más népek is, csak azoknak semmi köze nem volt sem ahoz az istenhez, aki Ádámékat teremtette, sem Ádámékhoz. Ez pedig oda van ám írva a Bibliába, csak nem szabad bedőlni a papok csúsztatásainak.
De rengeteg ilyen logikai bukfenc van még benne, amit, ha figyelmesen olvasunk, kiderül, hogy a félremagyarázások miatt van benne ellentmondás.

Pistabácsi 2012.01.09. 18:06:43

@Zabalint: Sajnos egy időben ez eléggé sok helyen így volt. Én temetés miatt mentem egyszer templomba, és ki is jöttem, mert nem akartam botrányt csinálni. Szó szerinti politikai uszítás zajlott a halottért tartott misén. Megjegyzem a halott nem volt sem kommunista, se nem volt a kommunisták "áldozata". Valahol ott szakadt el a cérna, mikor néven lett nevezve, hogy melyik pártra kell szavazni.

kolbenheyer 2012.01.09. 18:15:59

Kedves kommentelők!

A rengeteg hozzászólás miatt nem válaszolok mindenkinek egyenként, elnézést.
A posztnak lesz folytatása. Aki úgy érzi, hogy egyoldalú, éles megfigyelőkészségről tett tanúbizonyságot. Ajánlom nekik, hogy olvassanak szerdán is.
Blogposztot írni nem kötelező, olvasni még kevésbé.
A kritikát minden csoport esetében alapvetőnek tartom, sokszor meg is tettem már. Katolikusként jogot formálok a belső kritikára.
Kitiltani csak egy kommentelőt kellett, aki már korábbi posztjaimnál is tönkre akarta tenni a vitát. Egyébként szabad folyást engedtem az érzelmeknek.

Az érdemi hozzászólásokhoz:
1. Papi nőtlenség csak a róm.kat. eh-ban van, a görögben nem, én is tudom, de szerintem a lényeget ez nem érinti.
2. A homoszexualitás tényét nem tartja z eh. bűnnek,csak a gyakorlását, de ez sem érinti a lényeget.
3. A poszt nem az egyes intézkedések teológiai-történeti hátterét tárja fel, hanem csak a hatásukról mond szubjektív véleményt. A kommentelők meg elmondják a magukét.

Gyűlölködés egy csepp sem volt a posztomban, keserűség annál inkább. Sajnálom és féltem az egyházam. Aki mást olvasott ki belőle: Isten látja lelkünket.

Pistabácsi 2012.01.09. 18:22:56

@max val, a bircaman: Mondjuk ennek a kártékony gondolkodásnak köszönhetjük, hogy az emberiség lassan kipusztítja saját életterét. Az, hogy úgy gondoljuk az állatokat, és anövényeket Isten azért teremtette, hogy minket szolgáljanak. Más kultúrák tisztelték a természetet, és megpróbáltak egyensúlyban maradni vele. Bizonyos kultúrában a vadászatok előtt áldozatot mutattak be, és kérték az áldozat lelkét, hogy bocsásson meg nekik, mert megölik, de enni kell. A keresztények evidensnek tartják, hogy azért van ott, hogy megöljük, hizs az állatnak nincs ám lelke, csak nekünk. A fának meg pláne. Mi többek vagyunk nála, az nem bűn ha lelőjük a bálnát. Lassan ki is írtunk minden élőlényt magunk körül, és csak ostoba zöld cirkusznak tekintjük a környezetünk védelmét. Nekem volt olyan hívő ismerősöm, aki lepogányozott, mert rácsodálkoztam egy nagyra nőtt pókon, hogy milyen érdekes.

notib 2012.01.09. 18:24:30

A blogoló fogalomzavarban van...

A hívő katolikus és a katolikus egyház egy része messze nem azonos, ezt összekeverni több mint bűn, hiba....

Sőt, azt mondom, hogy bátran lehetsz katolikus, "csak" tartsd be a 10 parancsolatot, Istenhez nem kell közvetítő, ha a katolikus egyház egy része nem, vagy rosszul működik, az nem a vallás, hanem az egyházi tisztséggel visszaélő emberek hibája, legyen az egyszerű pap, vagy akár püspök....

Ha az egyházi hivatallal visszaélnek, menj akkor be a templomba amikor egyedül lehetsz, soha olyan közel nem kerülsz Istenhez, mint ha ott a templom nyugodt csendjében ketten maradtok....

Azért az érdekelne, hogy tudsz-e olyan egyházat mondani, amelyik hibátlanul működik....

Pistabácsi 2012.01.09. 18:47:15

@Suum Cuique: Bocsi, egy kicsit elkomolytalankodom, de ahogy olvastam ezeket a sorokat, hogy a nő a templomban ne beszéljen, a Brian élete jutott eszembe. Az a rész, mikor Jézust hallgatják és túl messze vannak, hogy értsék is. És Brian anyja meg fojton bekiabál, hogy hangosabban, mert nem értem. Nekem is van ilyen hölgyismerősöm, aki szintén nem tudja mikor kell hallgatni, és ez a kép jutott róla eszembe. :D

Pistabácsi 2012.01.09. 18:49:04

@kolbenheyer: Mindenképpen elolvasom a folytatást. És ennek tükrében nem kritizálom az írásodat tovább.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.09. 21:15:49

@Zabalint: "Vita szempontjából tényleg attól tény a tény, hogy a vitázó felek mind elfogadják annak."
Hát igen. És az elfogadás független attól, hogy az adott "tény" valóságot-e. Az áltudományos "szakirodalom" pont így működik!

"Vannak bizonyított tények is, nyilván ha 2 matematikus vitatkozik, akkor erről nem fognak vitatkozni, hanem legfeljebb sejtésekről."
És jöhetnek önjelölt zsenik, akik pölö megkérdőjelezik a gravitációs távolhatás elég sokszor ellenőrzött képletét is. :)

"ehhez képes egy magas színvonal, ha tiszteletben tartják egymás véleményét, az a legfelsőbb szint. "
Ez sajnos csak elvétve tapasztalható. :( A magyar vitakultúra nagyon gázos. Jó lenne tanulni a vitatkozást már a suliban.

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.01.10. 00:24:02

höjjj, úgy látom, lemaradtam a vitáról... Na mindegy, előveszem kedvenc vesszőparipámat, miért is káros az ateizmus

előrelátóan elmondom, hogy nem foglalkozom azzal, mi igaz, mi nem a vallásból, van-e Isten, stb, csak azzal, hogy milyen evolúciós előnye van a vallásnak a vallástalansággal szemben

konkrétan a nagyobb utódszám az elsődleges előny. Gyakorlatilag minden országban összefüggés van a vallásosság és a gyerekszám közt. Azaz a vallásos emberek jobban szaporodnak, a nemvallásosak meg alig. Így a vallásos emberek génjei terítődnek, a vallástalanokéi meg kihalnak

források:

www.scilogs.eu/en/blog/biology-of-religion/2011-01-06/atheists-a-dying-breed-as-nature-favours-faithful-sunday-times-jan-02-2011-jonathan-leake-full-draft-version

epiphenom.fieldofscience.com/2009/09/why-do-atheists-have-fewer-kids.html

persze mindez nem sokat számítana, ha a "vallásosságra való hajlam" nem öröklődne, de eszerint öröklődik:

www.scilogs.eu/en/blog/biology-of-religion/2009-05-21/religiosity-partly-inherited-by-genes

www.sciencedaily.com/releases/2011/07/110714103828.htm

namost mindezt el lehet ütni retorikával, hogy "a minőség többet ér, mint a mennyiség", meg "már amúgy is túlnépesedett a föld", stb, de a tény mégiscsak az, hogy a vallásosak evolúciós előnyben vannak a nemvallásosakkal szemben, az ő génjeik terjednek, a nemvallásosakéi meg nem.

ne tévesszen meg senkit az, hogy az ateIZMUS terjed, hiszen az egy ideológia ("elmevírus", ahogy dawkins mondaná), bárki a magáévá teheti - az ateISTÁK viszont evo hátrányban vannak a jelek és a statisztikák szerint

charlie sheen 2012.01.10. 08:24:25

@egerészölyv: Hát így jár az, aki más bőrét-vallását húzza magára.
A kereszténység alapvető tudathasadásban leledz, mivel egy valamikori zsidó szekta (mivel tetszik-nemtetszik Jézus és tanítványai zsidók voltak) hagyományait gyakorolja, de megpróbál úgy tenni, mintha az nem is volna zsidó... :) A keresztény Bibliában az Ószövetség is benne van, ami viszont hundertprozent zsidó teremtéstörténet és történelem. Csak éppen a körülmetélés maradt ki az anyaszentegyházból... :)

sulcus (törölt) 2012.01.10. 09:08:57

@[Lombroso]: Érdemtelen dolgokra nem tudok érdemben válaszolni!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.10. 09:43:07

@TrueY:
"Hát igen. És az elfogadás független attól, hogy az adott "tény" valóságot-e. Az áltudományos "szakirodalom" pont így működik!"

Igazad van, csakhogy én vita szempontjából mondom a dolgokat. Amit minden fél tényként elfogad, azon a büdös életben nem fognak vitázni, csak azon fognak, ami szerintük(!) nem tény.

Szóval én nem arról beszélek, hogy az ne lenne áltudomány, ha valaki a valóságtól elrugaszkodva ténynek tekint nem létező dolgokat. Hanem arról, hogy igenis, a hit, meg egy rakat más szubjektív dolog tipikusan olyan dolgok, amiről vitatkozni lehet, míg a tények olyanok, amin nem.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.10. 09:48:06

@[Lombroso]:
"Hát, ha Szent Ferenc kijelenti, hogy nem hisz az Istenben, a pápa meg bekaphatja, akkor a karrierje más pályán mozgott volna, az biztos. Mondjuk nem is "nyírták ki"."

Először Szent Ferencet is támadták, szerencséje volt, hogy végül nem tekintették eretneknek. Sokan nem voltak ilyen szerencsések, és ezek a dolgok elsősorban politikai okokra voltak visszavezethetőek. A ferences rend jól jött végül is az egyháznak, az egyház vezetése felismerte, hogy ilyenre is szükség van.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.10. 10:03:14

@[Lombroso]:
"Látod, csak elérkeztünk odáig, hogy elismered, hogy nem vagy katolikus, tehát a kritikád nem is lehet belső kritika. Innentől viszont fehérként niggerezel.
Mi lett rád kényszerítve? A keresztvíz? Reklamálj a szüleidnél, ők mondták a papnak, hogy meg akarnak keresztelni."

Csakhogy a niggerezés és az egyház mint szervezet között óriási a különbség. Ez olyan, mint ha egy fekete emberjogi szervezetet kritizálnék, mert a vezetőségük több tagja is gyermekekkel fajtalankodott(ebből most az fog lejönni neked, hogy ugyanezzel vádolom az egyházat, véletlenül sem a hasonlat lényege).

"Ezzel sem mondtál újat, mivel azt magyarázom már egy ideje, hogy a szervezeti tagság függ a hittől. Ergo aki nem hisz, az nem is katolikus, zárva marad előtte a mennyek országa."

Ez már nem az Egyház ügye, ugyanis a hívő emberekről sem lehet eldönteni kintről, hogy hisznek-e, csak azt, hogy járnak-e misére, látszólag követik-e az Egyház tanait. Ezt nevezik vallásosságnak, a hit más dolog.

"Itt pusztán egy alsó hangon száz millió _halálos_ áldozatot követelő eszme elé helyezed. Nagyságrendekkel. Tehát továbbra sem világos, hogy ezek után minek akarsz tőlük bármit is. Legyen már egy kis gerinced, menj oda a szülőkhöz, mondd meg nekik, hogy undorodsz a vallási szervezetüktől, mert azt az emberiség egyik legnagybb szellemi pestisének tartod, ám továbbra is szeretettel látod őket az esküvődön, a polgármesteri hivatal 1. sz. termében."

Egyik eszme sem öl embereket, azt az emberek teszik. Azonban vannak ártalmas eszmék, de legalább 90%-ban az embereken múlik, ez mennyi áldozatban realizálódik.

Egyébként meg mint már leírtam, elsősorban én szeretném az egyházi esküvőt(ami éppen az általam leírt dolgok miatt valószínűleg evangélikus lesz és nem katolikus), és szülői kényszer nincsen, nem lenne semmi, ha nem lenne, ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy jobban örülne neki a rokonság.

"Bíztam benne, hogy megérted magyarázat nélkül. Mindegy, akkor elmagyarázom. A "nekem is van zsidó haverom" egy közkedvelt kifejezés náciéknál, amivel önnön antiszemitizmusukat próbálják ezzel a közkeletű mondattal palástolni. Eklatáns példája volt az, amikor Tomcat elment valamelyik MSZP-s sajtótájékoztatójára, ahol éppen őt emlegették, mint antiszemitát, ezt pedig ő számon kérte, arra hivatkozva, hogy a barátnőjének zsidó felmenői vannak, tehát ő (t.i. Tomcat) nem lehet antiszemita. Remélem így már érthető."

Ismerem a hasonlatot, ellenben én sehol sem szidtam általánosságban a katolikusokat, csak a szervezetet. A példát pedig nem értetted meg mire írtam, éppenséggel arra írtam, hogy sokkal jobb, ha felnőtt korban választják meg az emberek a vallásukat, és a szülők, iskola, stb. nem igyekeznek vallásosan nevelni. Az ismerősöm erre jó példa. De a "rasszizmusos" vádadtól annyira nem tudsz elszakadni, hogy ott is ezt hozod fel, ahol egészen másról van szó.

"Ami meg az igaz emberséget illeti, sajnos nem tudom, hogy ez mit jelent nálad, de ha azt, amit nálam, akkor gyorsan szólni kellene az egyháznak a boldoggá avatás ügyében, mivel eléggé ritkaságszámba megy az olyan ember, aki nem esendő. Minden esetre örülök, hogy van ilyen ember. "

Nálam azt jelenti, hogy jóindulatú, nem bánt senkit, sőt éppen ellenkezőleg, örök optimizmusával másokat is igyekszik felvidítani. Más kérdés, hogy ugyanilyen volt a vallásossága előtt is. Boldoggá pedig jellemzően nem az ilyeneket szokták, leginkább az a feltétel, hogy az egyház érdekében csináljon valamit, aki még meg is ölte az egyház ellenségeit, az a szentté avatásra is esélyes volt...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.10. 10:18:33

@Fx:
OFF:
Én "sátánista" vagyok, persze nem úgy, se a Church of Satan egoista ateista sátánizmusát nem követem, se a teista sátánizmust, hiszen nem hiszek se a biblia Isten, se a bibliai Lucifer létezésében, de az én értelmezésem szerint, és ez csak szimbolikus értelmezés, hiszen nem hiszem semmi valóságát az egésznek, Lucifer a számomra szimpatikus alak(szóval nem vagyok sátánista, hiszen számomra a Biblia mese). Ugyanis az Ószövetségben nem lehet jó és rossz alapján szétválasztani Istent és Lucifert, hiszen mindkettő tesz jó és rossz cselekedetet is(az én értelmezésem szerint), Isten például elpusztítja Szodomát, ami az én értelmezésemben, ha bűnösök is voltak az emberek, akkor is rossz, az Özönvízről pedig akkor ne is beszéljünk. Tehát a klasszikus jó és rossz kép nem stimmel. Ellenben Isten egy diktatórikus hatalmat képvisel, ahol az elején igyekszik még tudatlanságban is tartani az embereket, Lucifer pedig a tudáshoz juttatja az embereket. Igen, ezt mások úgy értelmezik, hogy ez csak az engedelmességről szól, igen ám, de az én értelmezésemben ez a vak engedelmesség, amikor az lenne az elvárás, hogy kíváncsiságukat fojtsák el, azonos a birkasággal. Az ember a megismerésre született, természetében kíváncsi. Aztán ott van Ábrahám és Izsák története. Ismerem a hivatalos értelmezéseket, egyik szerint Ábrahám eleve bízhatott Isten kegyében, hogy végül úgyis kegyelmet ad fiának. Az én meglátásom szerint viszont eleve adott volt a dolog, Isten olyan próba elé tette Ábrahámot, hogy kit szeret jobban, a fiát, vagy őt. Egy jó Isten ilyet nem tenne, ebben a próbatételben benne van egy fajta hiúság is. Másrészt Istent nem öli meg Ábrahám azzal, ha a fiát nem áldozza fel Istennek. Harmadrészt pedig Izsák a történetben tárgyként van kezelve, hiszen Isten adta, és szabadon el is veheti. Aztán persze az Újszövetség már más, ott Jézus már jóságos, ám az még mindig ott van, hogy a birka ember a jó ember, aki hűségesen követi bárhová a pásztorát.

Szóval a lényeg, hogy az én értelmezésem is csak egy értelmezés(ráadásul nem is egyedi, mások szerint is Lucifer egyrészt a tudást, másrészt a lázadást képviseli az isteni önkény ellen), nem is mennék bele részletesebben, mert órákat rizsázhatnék róla. Viszont ha minden ember értelmezné és máshogy értelmezné a Bibliát, eleve okafogyottá válna a nagy egyházak működése, hiszen túl sok lenne az ellentétes tanítás.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.10. 10:25:14

@Fx:
A médiában mindig a rossznak van nagyobb hírértéke, és ez nem csak az egyházra igaz.

@[Lombroso]:
"Azért, mert minden ember esendő. A pedofília egy szellemi defektus, ami ugyanakkora valószínűséggel fordul elő minden vallási csoport vezetőinél. Attól még senki sem fogja megkívánni a kisfiúkat, hogy nem dugott tíz éve, főleg akkor, ha az önkéntes szüzességét pont egy olyan eszme érdekében követi, amelyik a végletekig elítéli az ilyen cselekedeteket. Aki mégis elkövet ilyet, az egy beteg elme, akinek börtönben a helye."

Aki a gyerekekre gerjed, az sokszor tudja magáról és nem 100%, hogy csinál is valamit. Ilyenkor sokuk jó megoldásnak találja, ha önként vállalja az aszkéta életmódot, és papnak, szerzetesnek megy. Csakhogy ezzel nincs bebiztosítva a dolog...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.10. 10:34:23

@Pistabácsi:
Én olyat nem hallottam, hogy megnevezték volna a pártokat, csak olyat, hogy körülírták.

Amúgy az is irritált kicsit, hogy volt olyan, hogy nyilvánvaló hülyeségről prédikált a pap, csak ez mondjuk nem vita tárgya, mint egy fórumon. Tudom, ez saját hülyeségem, mert nem erről szól egy mise. Viszont ott arról beszélt az elhunyt halálának évfordulóján, hogy egyedül a kereszténység olyan vallás, amelyben fejlődés van, és ettől ez az igaz vallás. Ez akkora méretes baromság volt, aki kicsit is hallott pl. a buddhista vagy a hindu vallásról, azoknál sokkal inkább középpontban van a lelki fejlődés. A jelen lévők között volt egyébként muzulmán is, ha értette volna... (nem tud magyarul)

Fx 2012.01.10. 10:52:36

@Zabalint:
"Én "sátánista" vagyok"
Ez azért még nem sátánizmus :) Amit leírtál az csak egy kereső antagonizmus. Vannak véleményeid, amik eltérnek az egyházétól, de valójában azokban sem hiszel. Az átlagembernél magasabb tudásod van a témáról, de azért érdemes még kutakodni, hogy jobban a helyén kezeld a dolgokat. A helye pedig nem feltétlenül az, amit az egyház hirdet, de minél többet tudsz, annál közelebb vagy a valósághoz.

Az egyes konkrét történetek értelmezéséhez mindenképpen szükség van a kor gondolkodásmódjának ismeretére, arra, hogy mik foglalkoztatták akkor az embereket és hogy azokat hogyan próbálták befolyásolni, mik voltak a "novella"-írás szabályai.

Amúgy nem az van, hogy Lucifer a tökéletes rossz... (És Isten jósága sem azt jelenti, hogy amit mi jónak gondolunk, ő azt teszi: Nem ember...) Szóval nem feltétlenül rossz irányba indultál el... ;)

Pistabácsi 2012.01.10. 10:58:04

@Zabalint: Egyébként ezzel a nyílt politikai állásfoglalással Mo.-n tényleg jól kicsesznek magukkal az egyházak. Kicsi ország ez ahhoz, hogy a 4 évre szóló pünkösdi királyságok mellett kardoskodjanak. De, hát ez a politika. A Róm.Kat. egyház pedig megalakulása óta aktívan részese a politikának.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.10. 11:07:23

Víg Biblia Teszt:

1., Mi volt a Tudás fáján?
a., tankönyv
b., alma
c., valamilyen gyümölcs
d., mintamókus

2., Milyen állatot engedett ki Noé legelőször a bárkából?
a., hörcsögöt
b., hollót
c., gerlét
d., galambot

3., Mit nem mondott Jézus a Bibliában?
a., Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel!
b., Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak.
c., Kiszűritek a szúnyogot, de a tevét lenyelitek.
d., A lélek kész, de a test erőtlen.

4., Kik jöttek nagyon messziről meglátogatni a kis Jézust?
a., kis zöld marslakók
b., vizigót vízilabdázók
c., háromkirályok
d., napkeleti bölcsek

5., Kihez szólva mondta Jézus, hogy „Távozz tőlem Sátán!”?
a., Simon mágushoz
b., Simon Péterhez
c., Simon Pálhoz
d., Simon Templárhoz

6., Alábbiak közül melyik szó szerepel a Bibliában? (csak egy a négy közül!)
a., szentháromság
b., pálfordulás
c., gyehenna
d., inkvizíció

7., Hol feszítették keresztre Jézust?
a., Rómában
b., Názáretben
c., Betlehemben
d., Jeruzsálemben

8., Mi volt Saul (a későbbi Pál apostol) eredeti foglalkozása?
a., ács
b., sátorkészítő
c., pap
d., karosszérialakatos

9., Mit csinált Saul (a későbbi Pál apostol) a damaszkuszi úton?
a., keresztények tevéinek a púpjából lopkodta az ivóvizet
b., ideiglenesen megvakult és úgy botorkált be Damaszkuszba
c., pálfordult és visszament Jeruzsálembe
d., szőrcsuhában prédikált és erdei mézes sáskát evett

10., Mitől omlottak le Jerikó falai?
a., homokra volt alapozva és jöttek a szelek
b., megnyílt a föld
c., a megfelelő módon többször körbejárták
d., tűz- és kéneső zúdult rá az égből

11., Mi az, amit nem csinált Dávid király?
a., önmaga hülyének tettetését, némi nyálfolyással
b., Góliát lenyilazását
c., őrült király lantpengetés általi megnyugtatását
d., leendő felesége férjének megöletését

12., Mi nem volt Péter?
a., apostol
b., halász
c., emberhalász
d., pápa

13., Mije nem volt sok Salamon királynak?
a., aranykeresztes nyaklánca
b., lova
c., felesége
d., bölcs mondása

+1., Hogy kelt át Józsué hada a Jordánon?
a., sárga tengeralattjárón
b., vízen járva
c., kettényílt folyó medrében sétálva
d., tüzes szekéren

Pistabácsi 2012.01.10. 11:07:53

@Zabalint: Engem viszont komolyan érdekelne a bővebb okfejtésed. Érdekesnek találom, és sok mindenben hasonló a gondolkodásunk. Egyébként nálam ott változott meg a vallási meggyőződésem, amikor hittanórán megkérdeztem a paptól, hogy mi van azokkal az emberekkel, akik a kereszténység előtt születtek, illetve sosem találkoztak a kereszténységgel, ergo nem volt lehetőségük az " eredendő bűn"-től keresztség által megszabadulni. Erre azt a választ kaptam, hogy ők bizony a pokolban végezték. És akkor a jóságos, emberszerető, igazságos, megbocsájtó isten képe valahogy összeomlott számomra. Persze ezt a papnak is elmondtam, hogy nem túl igazsásos az istentől, hogy még esélyt sem kaptak a megváltásra. De én lettem a gonosz istentagadó.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.10. 11:15:25

BIBLIA

Bibliát, míg olvasgatom,
duruzsol sok agyi atom,
el is fog a szelíd derű,
megérteni tök egyszerű!

Betartani nehéz csupán!
Ez az, ami vágja kupán
azokat, kik mélyre ásnak
nyomát lelni kifogásnak.

Vagy, ha szívük sötét katlan,
leszólják csak olvasatlan:
„Aki bölcs, az tudást kutat,
nem babonás gyógy-hit utat!”

Vérrel-könnyel Mindenható
írta; e Könyv vegytiszta tó.
Aki ebben alámerül,
örökélhet új emberül!

fradyendre.blogspot.com/

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.10. 11:22:26

@Pistabácsi: Kedves Pista bácsi! :)
Az általad említett nem túl kedves pap bácsi tévedett. Természetesen a Jézus előtti emberek is üdvözülhettek. A Zsidókhoz írt levél 9. fejezete megemlíti, hogy Jézus meghalt az előző szövetség (azaz az Ószövetség) idején elkövetett bűnök váltságáért is. Akik akkoriban Isten szerint éltek, az akkori parancsolatokat betartották ill. Isten szerinti lelkiismerettel éltek (vö. Róma levél idevonatkozó része!), azok üdvözültek.
Egyébként pedig nincs "eredendő bűn", mindenki saját maga követ el bűnöket. Egy kisgyermek pl. Isten szemében teljesen tiszta és, ha meghal, megy a Mennybe. Nem véletlen, hogy Jézus kihívást ad, hogy legyünk olyanok, mint a gyermekek. A gyermekeknek egyébként is még külön őrangyaluk van, miként a Jézust követőknek is, azaz ők is ugyanolyan megváltottnak számítanak. Nem véletlen, hogy a Bibliában szó sincs gyerekkeresztelésről. Ők még bűntelenek, nincs miből megtérniük. :)
Az a baj katolikusékkal, hogy van egy Bibliától elszakadt egyházuk és mindent addig csűrnek-csavarnak, amíg a tanítást hozzáigazítják a maguk torz hagyományukhoz. Brrr!!!
Vissza a Bibliához! :)

Pistabácsi 2012.01.10. 11:24:08

@Frady Endre: Az internet korában nem sok értelme van ilyen tesztet feltenni. Egy kis guglizással bárki megtalálhatja a jó válaszokat. :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.10. 11:25:46

@Fx:
"Ez azért még nem sátánizmus :)"

Én azt a Biblia értelmezésemre írtam, amúgy meg nem tartom fontosnak a Bibliát, tehát magamat sem tartom sátánistának általánosságban.

De te is, mint sokan mások, az ismeretek hiányának tudod be, hogy így értelmezem. Holott a valóságban azok akik nálam jóval jobban ismerik a Bibliát, ők sem értenek egyet egy csomó alapvető dologban. Ezért szvsz ez nem ismeret függő. Ráadásul önellentmondások is vannak a Bibliában, eleve minden értelmezőnek első dolga ezeket valamilyen módon feloldani. A törvények is szubjektívek, hiszen Jézus nem törli el a törvényt, akkor ezek szerint állatokat ma is fel kellene áldozni, de a legtöbb értelmezés ezt mégis tagadja, más bűnöket meg szelektíven bent tart.

Pistabácsi 2012.01.10. 11:28:11

@Frady Endre: Köszönöm a kimerítő választ. Ezért írtam korábban, hogy sokszor futok bele mind "hívő" katolikus, mind megrögzött ateista körökben olyan kijelentésekbe, melyekről kiderül, hogy a Bibliát nem, vagy csak felületesen ismerik, de határozott véleményük van róla. Bár lehet, hogy sokaknak csak a KépesBiblia van meg. :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.10. 12:08:51

@Pistabácsi: Mivel (talán ez eddigre már kiderült) kedvelem a Bibliát, számomra nagy öröm, ha valaki ebben a témában googol a számítógépe előtt. :)
Egyébként egy betyáros hasonlattal élve, a Bibliát igazán úgy lehet megismerni, mint egy szakácskönyvet. Olvasod és a gyakorlatba teszed, oszt' meglátod, működik-e. Én lassan 18 éve ezt csinálom és bátran mondhatom, hogy IGEN! :)))
Próbáld ki te is!
www.krisztusegyhaza.hu

Pistabácsi 2012.01.10. 12:20:20

@Frady Endre: Ateistaként egyet értek veled. Én is olvastam a Bibliát, és nem tartom üldözendő dolognak. Azt már inkább, hogy sokan félremagyarázzák, és mégtöbben lustaságból inkább ezt hiszik el, mint, hogy valóban elolvassák, netán még el is gondolkodjanak rajta, hogy miről szól. Én a magam részéről az erkölcsi mondandójával tudok azonosulni, az alapelvem az, hogy azt kapod az élettől, amit beleraksz. Én e szerint élek, vagy inkább igyekszek élni.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.10. 15:32:36

@Zabalint: "igenis, a hit, meg egy rakat más szubjektív dolog tipikusan olyan dolgok, amiről vitatkozni lehet, míg a tények olyanok, amin nem."
Te el tudsz képzelni egy hívőt, amint azt mondja: Tényleg, igazad van! Milyen butaság, hogy a biblia azt mondja, hogy eljött az első nap, amikor még a Napot sem teremtették meg? A hit dogmákból áll. Ezekkel nem lehet és a hívőknek nem is szabad vitatkozni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.10. 15:51:35

@TrueY:
Nem tudok elképzelni ilyet, de a vitának nem is kell feltétlenül a másik fél megyőzésével végződnie. Sőt, ilyen vita alig létezik.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.10. 20:59:44

@Zabalint: Erre mondtam én, hogy nem érdemes ilyen vitákba belemenni. Vitatkozni (szerintem) akkor érdemes, ha valamelyik fél álláspontja változik az érvek során. Ha ennek nincs esélye, akkor lényegében csak időtöltés az egész...

sulcus (törölt) 2012.01.11. 08:46:02

Az önkormányzatnál Ábel Attila alpolgármester azt mondta, nem aggályos, ha pozitív ügyek mellé állnak, s ha valaki Orbán Viktorért vagy az országért imádkozik az pozitív ügy.

Az ima így szól:

Az Úr legyen előtted, hogy az igaz útra vezessen téged,
Az Úr legyen melletted, hogy karjaiba zárjon és oltalmazzon téged.
Az Úr legyen mögötted, hogy megőrizzen téged a gonosz álnokságától.
Az Úr legyen alattad, hogy felfogjon, ha elesel, és kihúzzon téged a csapdából.
Az Úr legyen benned, hogy vigasztaljon téged, ha szomorúság nehezedik rád.
Az Úr legyen körülötted, hogy megvédjen téged, ha ellenség ront rád.
Az Úr legyen feletted, hogy áldás szálljon rád.

Így áldjon meg téged a jóságos Isten.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.11. 09:20:02

@sulcus: Ebben nincs semmi rossz. Pál is írja Timóteusnak, hogy imádkozzanak a vezetőkért, hogy békében és nyugalomban élhessünk.
:)

zum trucc 2012.01.11. 09:26:59

Azért mondanék még néhány katolikus főbűnt:
Szexuális visszaélések, kiemelten a pedofília gyakorlati mentegetése.
A hatalom elvtelen kiszolgálása.
Vagyonszerzési düh.
A papi "háziasszonyok" gyakorlata.
Hazugság az egész.
A buzikkal azért különösen álságos a katolikus egyház, mert nagyon sok, jártas ismerősom szerint legalább 20% a papok között a buzi, lásd pécsi ügy.
Folytathatnám, de unom, megyek hányni.
(Amúgy, mielőtt jogosan rámpirítanátok, a többi egyház sem különb. legfeljebb a szex kapcsán kevésbé bigott.)

sulcus (törölt) 2012.01.11. 09:36:02

@zum trucc: Na erre mindjár megkapod a szentfazekaktól,hogy mutass ezekre a vádakra statisztikai adatot,ha nem tudsz akkor nincsenek is ezek a bűneik.
Ha pedig elfogyott az érvük,egyszerűen csak le kommunistáznak és kész.
Én csak azt nem értem,ha Isten igazságos,mindent tud,mindent lát,ő miért nem tesz rendet legalább az egyházán belül,ha már máshol nem tud?!

sulcus (törölt) 2012.01.11. 09:39:51

@Frady Endre: Azt nem írja a Biblia,hogy minden ember egyenlő, tehát imádkozzunk gyurcsányért is?! :-)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.11. 10:25:31

@TrueY:
Akkor viszont a világ összes vitájának 99,99%-át ezzel értelmetlennek nevezed.

@Frady Endre:
Csak az a probléma, abban a korban nem volt demokrácia, a vezetők adottak voltak. Ez, ami szerinted helyén való, politikai állásfoglalás vallásos köntösbe bújtatva. Persze ha ugyanez az ember ugyanilyet csinált anno Gyurcsányhoz is, akkor más a helyzet...

zum trucc 2012.01.11. 10:42:21

@sulcus: hát, ezek aligha kétségbevonható dolgok, és lenne még több is, de nem undorítom magam.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.11. 10:54:08

"Arra kérlek mindenekelőtt, hogy tartsatok könyörgéseket, imádságokat, esedezéseket és hálaadásokat minden emberért, a királyokért és minden feljebbvalóért, hogy nyugodt és csendes életet éljünk teljes istenfélelemben és tisztességben."
/Pál első levele Timóteushoz 2:1-2/
Ennyi a bibliai idézet. Ebbe belefér, hogy amikor Gyurcsány a miniszterelnök, akkor őérte imádkozunk, amikor Orbán, akkor Orbánért, amikor újra Bajnai lesz, akkor meg újra Bajnaiért. Amúgy pedig közönséges emberként mindhármukért. Ez független kell legyen a pártállástól. :)))

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.11. 11:14:30

@Frady Endre:
Az nem zavar, hogy ezt egy politikus csinálja, kérve hogy imádkozzanak a feletteséért?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.01.11. 11:27:30

@Zabalint: Sok minden zavar a politikusokban. Az, hogy Isten segítségét kérik, az nem. Ha azért imádkoznak, hogy az ellenfelet csapja agyon a villám, az a bűnös kérés úgyis visszahull rájuk...
Ha egy vezető sikeres, az jó, mert annak "melléktermékeként" az ország is sikeres lehet. :)
(Amúgy, ha érdekel, én baloldali lelkivilágú vagyok :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.11. 12:09:08

@Frady Endre:
De ő nem Isten segítségét kérte, hanem egy plakáton keresztül a választóit biztatja imára, pedig tudtommal nem papja egyetlen vallásnak sem.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.11. 15:59:08

@Zabalint: "Akkor viszont a világ összes vitájának 99,99%-át ezzel értelmetlennek nevezed."

Nem feltétlenül! Csak nem nevezem vitának! :)

sulcus (törölt) 2012.01.11. 16:02:39

@TrueY: Zabalintot sosem győzöd meg Isten vele van,nem veled!
Ha ez nem elég logikus érv Neked.....

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.11. 16:06:13

@sulcus: De! Nem! De igen! De nem! De igen!
Monty Python klasszikus:
www.youtube.com/watch?v=kQFKtI6gn9Y

sulcus (törölt) 2012.01.11. 16:11:48

@TrueY: Ha már nem lesz sem keze,sem lába,majd talán kiegyezik egy döntetlenbe...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.11. 16:36:02

Csak mert én ateista vagyok. És úgy gondolom, nem gáz vitatni a teisták tanait. Erkölcsi, logikai, történelmi, stb. irányból had támadjam már, a hitük meg csak van olyan erős, hogy ez nem okozhat nekik problémát.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.13. 10:29:54

@sulcus: Ilyen gonosznak látszom? Inkább lassú tűzön pörkölöm meg a golyóit! :) (bocs mindenkitől!)

Plumper_ 2012.01.13. 10:45:06

@Zabalint: Tévedés. Az áldozat a Jeruzsálemi Templom rómaiak általi lerombolásával (i.sz.70) szűnt meg (és lépett kicsit később helyébe az ima), nem pedig azért, mert Jesua ben Jozef eltörölte.
Egyébként aki felülírja a Tórát, az nem lehet a messiás. És még néhány másik dolog miatt sem lehetett az. A messiás összefogja a népet és örök békét hoz, nem pedig megosztja és szétzilálja.

sulcus (törölt) 2012.01.13. 10:54:09

@TrueY: Én a Gyalog Galoppra utaltam,csak nem találtam videót,amikor a fekete lovag nem engedi át a hídon a másikt.
süti beállítások módosítása