Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Fülke

Fülkeforradalom van! Mi tudósítunk.

Okos lányok

2012.02.03. 07:00 | kolbenheyer | 45 komment

Címkék: fogamzásgátlás nők abortusz

Olvasd a Sárdobálót is!

A fogamzásgátlástól okosabbak lesznek a lányok, ha tetszik, ha nem, és akinek nem tetszik, az jól tenné, ha erről beszélne. Mert lehet a fogamzásgátlást mindenféle erkölcsi szempontból is megközelíteni, de vaknak lenni a mérhető eredményre biztosan erkölcstelen. Mert a társadalmi jelenségek bizony mérhetők, és abból tudományosan igazolható következtetéseket lehet levonni. Ha már valaki bele akar szólni felebarátai életébe, akkor előbb vizsgálja meg a várható hatásokat, mondjuk úgy, hogy megnézi, ahol már bekövetkeztek. Mert mi történik, ha valahol elterjednek a fogamzásgátlók.
Úgy tűnik, hogy először mintha elromlana minden: csökkenni kezd a gyerekszám, de arányaiban egyre több az alacsony súllyal és/vagy szegény családban született gyerek. Arányaiban, mondom, azaz nem lesz több, mint korábban, csak épp a csökkenés jórészt a magasabb státusú családokban következik be. Azok a nők szülnek kevesebb gyereket, akiknek több esélyük van tovább járni iskolába és állást vállalni. Aki nem lát maga előtt ilyen esélyt, az továbbra is szül (vagy a férje álláspontja érvényesül, de ez most mellékszál).
De egy idő után változik a trend. Egyre növekszik a felsőfokú végzettséggel rendelkező anyák száma. Ez önmagában is hatalmas érték, de ha valaki csak a gyerek szempontját vizsgálná, akkor más kutatásokból pedig tudjuk, hogy a gyerekek iskolai teljesítményét a leginkább a szülők iskolázottsága határozza meg. Másrészt pedig – figyelem! – csökken a válások száma. Puff neki, erkölcsi szempont. Kedves ellenzők: ne lehessen fogamzásgátlás, tehát több válást szeretnétek?
Még nincs vége. A józan ész is ezt mondaná, de meg is mérték: a fogamzásgátlással csökken az abortuszok száma. A gyerekgyilkosságoké, ha úgy tetszik.
Én az okos lányokat választanám.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulke.blog.hu/api/trackback/id/tr54050562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röhögő 2012.02.03. 15:46:28

Mi van? Ez zagyva volt.

Dekatlon 2012.02.03. 15:48:18

@röhögő: nem, nem volt. csak neked.

midnight coder 2012.02.03. 15:57:43

Ezzel csak az a baj, hogy ettől a népesség öregszik, Európa szép lassan kiürül - különösen mi, akiktől az okosabb fiatalok egyre kevésbé képzelik el itthon a jövőt. Aztán hogy ennek mi lesz a hosszú távú következménye ránk nézve és európára, azt mindenki gondolja tovább. Különösen annak fényében, hogy a multikulti sehol nem igazán működik, az afgán tehénpásztorból soha nem lesz ateista építészmérnök, csak egy tróger eltartott aki szabad idejében felrobbantja a buszt a segged alatt.

Peetee 2012.02.03. 16:01:31

Nem a fogamzásgátlótól lesznek okosak, hanem akinek van 1 kis esze és nem ész nélkül potyogtatja a purdékat a vakvilágba, az fogamzásgátlót szed a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében.
Pont fordítva áll fent az ok-okozati összefüggés.
1 nagy baromság a fenti okfejtés...

bigthereal 2012.02.03. 16:05:50

nem hogy zagyva, de totál értelmetlen a poszt...

ki ellenzi a fogamzásgátlást? és mi köze ennek a váláshoz?

és a nyomorgó rétegek esetében mikor lesz fogamzásgátlás?

hoesett 2012.02.03. 16:08:13

Nagyon zagyva cikk. Az látszik, hogy örülöl, meg jól oda akarol mondani. És?

A demográfiáról. Ha okos vagynál, látnád, hogy 3 egymásra települő folyamat eredője volt a 2011-es évben. Kerek számokkal.
A kormány családbaráccsága okán nőtt 500-zal a születések száma.
A válság miatt 5000-rel csökkent.
A zerkölcsi hanyatlás miatt pedig 50.000-rel csökkenyt.

Így leszen a vége valami 88500, ha a KSH méltóztatik végre kiszámóni a zujjacskáin.

A cikkecskéd témája nem a válság, meg a zaktuális kurmányzatt, hanem a zokosság. Na, ez a zokosság ad valamicske 70 ezer minyuszt, amit a cigányok 20 ezerrel visszakorrigányak.

Háteza zokosságod. 50 ezer minyusz.

És mégeggy. Egy átlag libának átlag gyerkőce lessz, tökmindegy mit képzelegel mástat.

Nézzed meg a zidiokracy film elejét. Az naggyon jól megmutassa, mire jutnak a zokosék :)

gigacherry 2012.02.03. 16:23:15

@midnight coder: Igazad van, tiltsuk e a fogamzásgátlást, mindenki szüljön ha akar, ha nem.

Leonce 2012.02.03. 16:25:28

@Peetee: Hát talán annyira van logikus a cikk, mint az 'egykulcsos adótól növekvő gyerekszám' elmélet. Nem??

röhögő 2012.02.03. 16:27:37

Baromság úgy ahogy van. Nem a fogamzásgátlástól lesznek okosak, hanem a társadalom műveltebb fele figyel jobban a fogamzásgátlásra.
Az ősember lánya nem fogigátlót szedett és erre az ősember feltalált ezt azt, hanem az ember egyre okosabb lett és feltalálta a fogigátlást.
A műveltebb meg időben megtanítja rá a lányát.
Nehogy már kitaláljátok hogy a szekér tolja a lovat!

gigacherry 2012.02.03. 16:29:59

@röhögő: Ha nem is okosabbak, tanultabbak lesznek a lányok, hiszen később vállalnak gyereket, több idejük marad képeztetni magukat. (A többi irónia)

Pet1988 2012.02.03. 16:32:16

Van benne valami,amit röhögő írt. De a lényeg a lényeg (szerintem), hogy akit felvilágosítanak (jobb esetben a család), vagy épp barátnő tanácsára szedi a fogigátlót, valószínűbb, hogy nem csúszik be a gyerök... és még esélye is van tanulni. Ha okosabb lesz mint szülei, majd a saját gyerekét is jobb irányba tudja terelgetni.Bocs, ha hülyén fogalmaztam meg. Nekem kicsit ez ilyen magába záródó kör. Ha okos, akkor szedi a bogyót. Ha elkezdi szedni, nem lesz a semmibe potyogtatott pulya... és talán szakmája is lesz, nem 16 évesen leányanya.
Kicsit tyúk-tojás probléma, melyik is volt előbb?

midnight coder 2012.02.03. 16:45:28

@gigacherry: Ez sem igazán jó megoldás, az abortusz meg pláne nem.
De ettől még a probléma probléma marad. Európa népessége csökken, gazdasága hanyatlik, ahogy a kultúrája is. Már most olyanok vagyunk mint a görögök, akiknek csak múltjuk van.

röhögő 2012.02.03. 16:45:58

@Pet1988: Alapvetően a poszt keveri az okosság, műveltség és tanultság fogalmát. Egy lány amikor már a fogigátlásnál tart már nem lesz okosabb, max ha nem csúszik be a gyerek és tud tanulni, akkor műveltebb, tanultabb lesz, okosabb nem.

röhögő 2012.02.03. 16:49:10

@hoesett: "Egy átlag libának átlag gyerkőce lessz, tökmindegy mit képzelegel mástat." - Így van. Attól mert a pasijának van esze és szedeti vele a bogyót, attól a lány nem lesz okosabb.

[c] 2012.02.03. 16:51:33

@Gerilgfx: Ami azt illeti, magasról leszarom a vérvonalamat. A nyugdíjrendszer tarthatatlansága és az eköregedés más kérdés, emiatt én is aggódom.

"nyilván az a kurva okos, amelyik csoport átlagban a minimális reprodukciós ráta alatti utódszámot képes csak létrehozni"

Ez nem csak "okosság" kérdése. Éppen ez a réteg az, melynek tagjairól a legtöbb bőrt lehúzzák - például, az ő adójukból tartják el azokat, akik jóval a reprodukciós ráta fölött "teljesítenek".
A britek is megszívták ezt; támogassuk a fiatal lányanyákat, mert az jó, ha lesz sok gyerek, hátha szülnek még többet is. Csupán az a gond, hogy ezek a fiatal szülők megelégszenek ennyivel, nem tanulnak, tehát nem, vagy csak kismértékben lesznek termelők, s félő, hogy ezt a szemléletmódot átörökítik az utódaikra is. Rövid távon biztos jól mutat a statisztikákban, hogy születik elég fehér gyerek, csak nem pont azt a réteget kellene újratermelni, amelynek semmi jövőképe nincs.

röhögő 2012.02.03. 16:51:35

Bocs, de lehet kicsit sok vitriolt öntöttem a kávémba....

[c] 2012.02.03. 16:58:57

Különben azt szeretem nagyon ebben a mizériában, hogy mindig van egy éles határvonal, amikor a "hülye önző kurva, gyereket akar" átfordul "hülye önző kurva, nem akar gyereket"-be.
Adott nő megítélése attól függ, hogy adott férfi fenti periódusaival fedésben van-e az övé.

chico 2012.02.03. 17:29:55

@tea fan: ott a pont.

a támogatások és családtervezés témakörében pedig egy röpke gondolat a magyarság fogyatkozásán sopánkodóknak: kis faluban lelkes ballib szocilógusok átvették az iskolát. Elismertették tevékenységüket a cigány szülőkkel is, eredmény: tanultak a gyerekek, többen szakmát akartak, volt is rá esélyük. Sőt, még azt is elérték, hogy a családtervezés alapjaival tisztába legyen a közösség, és több 16 éves lányka is megfontolta - szülői nyomás, szokások stb. ellenére -, hogy talán mégse kéne megszülni azt a gyereket, érdemes lenne végigcsinálni előtte a sulit. Na ezt a jól működő, évtized alatt elért rendszert veri szét az iskolaállamosítás, meg az alapítványi iskolák megvont állami normatív támogatása.
Győztünk, eh?

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2012.02.03. 17:32:28

Az egész olyan, mintha a nők csak úgy maguktól esnének teherbe, szülnének/potyogtatnának gyermeket/purdékat. A szent férfiaknak ehhez semmi közük nincs. Egyébként is, a nő/luvnya akarta, most akkor nevelje is fel, nem?
Irónia volt. A férfiak felelőtlenségéről akartam írni. Tisztelet a (kevés) kivételnek.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.03. 17:32:37

Témával kapcsolatban a kedvencem az volt, amikor kihozta egy tavalyi kutatás, hogy a diplomás nők közül egyre többnek nincs gyereke, viszont a legfelső jövedelmi csoportba tartozóknak meglepő módon jóval több gyerekekük van az átlagnál.

Az persze nem jutott a komoly demográfusok eszébe, hogy manapság a frissen diplomázott, kevesebbet kereső nőknek nincs gyereke és meglepő módon az idősebbek vannak jól kereső felsővezetői pozícióban, amikor már a gyerekeikkel a GYES rég lejárt :)

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2012.02.03. 17:34:49

@tea fan: Ja, és a tinilányokat hagyjuk annyira egyedül, hogy azt gondolják, szülnek egy gyereket, legalább lesz valakijük.
A gyerekek magányossága elképesztő méreteket ölt itthon is, nem kell ahhoz Angliába/Romániába menni.

kela-bá 2012.02.03. 18:05:59

Az a baj, hogy a természet csodálatos intim szférájába is alaposan beavatkozott a tudomány, a politika, a jog és a pénz, ez az emberek által kreált vaskor. De sebaj, a hozzáértők az mondják, hogy ennek a kornak december 21-én vége, és kezdődik az aranykor :
AVATARA-A MAGYAROK SZEREPE 2012-BEN.AVI
Vigyázat ! Nagyon hideg lesz ! A szemünk fényére, a gyerekere nagyon vigyázzunk ! További szép estét !

bgp 2012.02.03. 18:18:21

@Peetee: ez.

A poszt tolónak meg fogalmazásgátlót kellene szednie.

rókuci 2012.02.03. 18:29:21

wow, okosabb lettem!:) 10 év alatt, de ezt inkább az egyetemnek és munkahelyeimnek köszönhetem, mint egy kis hormonnak:P
rokuci.blog.hu/

penelope garcia 2012.02.03. 20:15:28

A fogamzásgátlástól azért lesznek okosabbak, mert ha nem potyogtatnak már tizenévesen gyerekeket, akkor nem maradnak ki az iskolából, sőt, tovább is tanulhatnak.
Ezt ennyire nehéz felfogni?
Szedjetek fogamzásgátlót. :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.03. 20:29:37

"Én az okos lányokat választanám."
Én is így tettem! ;)

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.02.03. 20:31:24

@penelope garcia: En is szedjek?

Amugy teljesen ertheto az iras.
Aki nem erti az ne menjen bankba hitelt felvenni.

Portal[x]Mind 2012.02.03. 22:00:17

Mengele is okos volt... Önmagában az ész nem elég, az erkölcs meg nem olyan ósdi mint ahogy manapság - mint lejáratott kifejezés -hangzik.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.02.03. 23:23:43

a blogolvasástól viszont hülyébb lesz mindenki, kivéve ha fogalmazásgátlót szed.

meg a le nem írt sor az egyetlen igaz sor.

ítéletek, vélemények, pokolba vezető utak, sóhajok, csenevész gyereklányok, pillanatnyi élvezések

mi ebben a jó?

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.02.04. 00:31:16

Aki okosan nem szaporítja a génjeit (embereknél gyerekcsinálással célszerű), az okosan kihal. Így működik az evolúció három milliárd éve, nem most fog megváltozni.

Netuddki. 2012.02.04. 00:42:39

Se fülke se farka...

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2012.02.04. 06:35:46

@cso zsi: Minden gyermek szent, és érték, mint ahogy minden ember az, még te is.
Az viszont nem érdem, csak állapot, hogy ki hová és mikor születik/pottyan, ezért nem érdemes ilyen elveket vallani, valamint te honnan tudod, hogy te, vagy bármelyik felmenőd tudatosan tervezett gyermek volt, vagy csak ha már besikerült, hadd legyen.

nu pagagyí 2012.02.04. 08:33:32

@trolololol: A fogamzásgátlás nem azt jelenti, hogy nem lesz gyerek. Azt jelenti, hogy akkor lesz, amikor legjobbak lesznek a körülmények (a nó szempontjából). A fogamzásgátlás ellentéte, hogy ne dugj. Neked ez utóbbit ajánlanám.

stim 2012.02.04. 08:34:17

jaja, a muszlim és az ázsiában hagyományosan gyerek és közösségközpontú vallások és szokások erősödnek. A kapitalizmus és a fogyasztói társadalom a legjobb fogamzásgátló ahol a gyereket átkonvertálják cipővé, lapostévévé meg autóvá. Ja, meg banki haszonná, leginkább.

2012.02.04. 08:35:51

@gigacherry: Már megfigyelted, hogy az iróniát mennyire nem értik?
Egyszerűen ha megjelenik egy ilyen cikk, jönnek a válaszok: már mért úgy? Ez nem így van! Rossz a cím! Mintha rejtett diszlexiásokkal volna tele a net.

Lencsés lstván 2012.02.04. 09:17:03

@Könnyen elkaptuk, uram!: Szerintem te vagy dislexiás anonim ! Okos lányok , ez a cím . A cikk arról szól hogy , ahol a fogamzás gátló elterjedt , ott okosabbak lesznek a lányok . Szóval mi a baj a címmel ?
A poszt hülyeség , mert nem attól lesznek okosabbak hogy fogamzásgátlót alkalmaznak , hanem azért mert a magasabban művelt társadalmi osztályok alkalmazzák a születés szabályozást . Érted anonim ? Vagy ennek elolvasása is problémát okoz , és tovább fetrengsz az anonimusságban ?

SÉRTÉSED LEPEREG , MERT ÉN NEM VAGYOK ANONIM !
ÉLJEN ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK ÚR !

DurvaPisti 2012.02.04. 10:28:53

ez a vita gagyi.
Emberek, ez a XXI. század! Agyátültetés, 100évig élünk, a fiúkból lányokat csinálnak és vissza, stb. ;) Az antibébin nem kéne már ennyit laholni. Ez csak tudatosság kérdése. Persze lehet hagyni a jóistenre is a döntést, az majd mindet elrendez, még az olcsó liberót is, aztánjólvanakkor.

kolbenheyer 2012.02.04. 15:01:33

A kommentelők egy részének (érteni fogja, akire ez nem vonatkozik) két dolgot javasolnék:
1. A szöveg értelmezésénél a szavak első szótári jelentése mellett hívják segítségül a szövegkohéziót is.
2. Esetleg tájékozódjanak a ténykérdésekben, mielőtt megmondják a tuti véleményüket.

2012.02.04. 20:57:38

@Lencsés lstván: "Szerintem te vagy dislexiás anonim ! Okos lányok , ez a cím . A cikk arról szól hogy , ahol a fogamzás gátló elterjedt , ott okosabbak lesznek a lányok . Szóval mi a baj a címmel ?"

A címmel semmi baj. Kicsit bulváros. Ezt hívják szarkazmusnak. Te sose fogod érteni. Mert azt hívják rejtett diszlexiának. Mikor olvasni tudsz, de nem érted a mélyebb mondanivalóját.

Értelmezd már légyszíves:
A semmi ágán ül szívem,
Kis teste hangtalan vacog.
Köréje gyűlnek szelíden,
S nézik, nézik a csillagok.

Mit akart ezzel mondani a költő?

Visszatérve: a fogamzásgátló közvetlenül nem emeli az intelligenciát. Ezt az író is tudja. Átvitt értelemben viszont két értelmezés is adódik: a fogamzásgátlót használó nők javarészt azért használják, mert TUDATOSAN terveznek családot. Ez az intelligencia egyik megnyilvánulása, adott esetben.
A másik értelmezés: azok a gyermekek, akik ilyen tudatosan tervező anyától születnek, több figyelmet, képzést kapnak az anyától.

Ja, és nem vagy te Lencsés István.

2012.02.04. 20:58:25

@Lencsés lstván: Ja, és REJTETT diszlexiáról írtam!!!
süti beállítások módosítása