Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Fülke

Fülkeforradalom van! Mi tudósítunk.

Az eke szarva

2012.01.18. 07:00 | kolbenheyer | 4 komment

Címkék: orbán viktor mezőgazdaság

Olvasd a Sárdobálót is!

Orbán Viktor bejelentette az új vidékfejlesztési stratégiát, szokás szerint újra egy ismeretlen dualizmus-kori politikus, most éppen Darányi Ignác neve alatt. És persze újra szokás szerint nem konkrét szakpolitikát kapunk, hanem nemzeti hőzöngést. Nekem nincs bajom önmagában a szimbolikus politizálással, nem baj, ha a szakpolitikához érzelmi szálakkal kötnek politikai tábort. Az sem baj, ha a történelmet kreatívan újrahasznosítjuk (másra amúgy se nagyon jó), azaz nevezzünk el bátran bármit bárkiről. A szimbólumban az a jó, hogy használata során derül csak ki a jelentése. Ha azonban csak szimbólum van, és az a szimbólum mindig valamilyen idilli, de sosem létezett, ugyanakkor paternalista múltba mutat, akkor baj van. Lássuk!

Orbán szerint a kisbirtokot kell támogatni. Ha ez azt jelentené, hogy meg kell védeni a nagybirtok erőfölényétől, azaz biztosítani kell a piaci versenyt, akkor minden oké. De ha állami támogatással vagy korlátozásokkal teszik versenyképessé a drágább termelést, akkor vagy az árakat emelik, vagy a támogatásokat finanszírozó adót.
Orbán szerint a külföldi élelmiszer ipari hulladék. Aha, rajtunk kívül mindenki szemetet eszik. De ki dönti el, mit kell ennünk? A Tervhivatal? És ha nem ehetünk külföldi szemetet, akkor szűkül a kínálat, a piac, tehát megint drágább lesz az élelmiszer.
Orbán szerint harc folyik a termőföldért és a vízért. Persze, Afrikában. De Európában mezőgazdasági túltermelés van, mindenki szabadulni akar a terményeitől. A vízhiány sem európai probléma. A leminősítéseket ennek a számlájára írni annyira ócska próbálkozás a gazdaságpolitika kudarcainak másra hárítására, hogy nem is reagálok rá. A külföldi tulajdonszerzés korlátozása csökkenteni fogja a föld árát, ami az élelmiszerárakat is csökkenthetné. De ugyanakkor visszafogja a külföldi tőke és technológia beáramlását, azaz fenntartja az alacsony hatékonyságot, és ezzel a magasabb árakat.
Összegezve azt mondhatjuk, hogy Orbán az élelmiszerárak és/vagy az adók nagyszabású emelésére készül, miközben újabb piackorlátozó intézkedéseket vezet majd be. Ez azon túl, hogy még jobban elnyomorítja a magyar szegényeket, tovább rombolja az ország kilábalási esélyeit.

Orbán szerint Magyarország eredendően mezőgazdasági ország, és akkor volt erős, amikor a mezőgazdasága erős volt. Ez értelmezhetetlen hülyeség, és tökéletes példája a kitalált múltba forduló nemzeti ámokfutásnak. Minden ország mezőgazdasági eredendően, hiszen az ipari forradalomig mindenhol a társadalmak elsöprő többsége a földből élt. És vannak országok, amik azok is maradtak, ezek ma a világ menthetetlenül szegény nyomorrégiói. Amikor a GDP zömét a mezőgazdaság adta, akkor ez az ágazat nem termelt többet, mint most, sőt inkább kevesebbet, csak épp semmi más nem volt: a GDP töredéke volt a mostaninak. A mezőgazdaság relatív „ereje” egy ország gyengeségének legbiztosabb jele. A mezőgazdasági „erő” konzerválása pedig mindig a modernizáció, és ezzel a gyarapodás megakadályozásának hazug ideológiája volt. Most se hagyjuk ezt megtörténni!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulke.blog.hu/api/trackback/id/tr703569789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PéGé 2012.01.18. 12:20:50

1., Darányit ismeretlennek minősíteni magáért beszél
2., egészséges élelmiszert elérhető áron csak kisüzemben lehet termeszteni (nagyüzemi bio - kevesek kiváltsága...); de az emberek inkább tescoba járnak mint piacra - spanyol barackot venni júliusban:( ide minden további nagyáruház, szezonális termék és támogatott eu ország behelyettesíthető...
3., a kis családi gazdaságok mindenféle hitel és támogatás nélkül küzdenek az elmúlt évek támogatott nagyüzemi és behozott III.osztályú termékeivel szemben
3., azt meg tegyük hozzá, ha van mit enned, van hol laknod, egészséges vagy és emellett független tudsz maradni - nem fogsz a GDP miatt aggódni. Ha 10millióan nem aggódnak, hanem boldogulnak akkor nem lesz szükség IMF-re és Brüsszelre...

egy tájékozatlan blogoló újabb hangulatkeltő szösszenete, grat

Link Elek 2012.01.18. 13:15:42

@PéGé:
ha Eszak Korearat/Kubat akarsz csinalni Mo-bol, akkor hajra.
ha van egy csepp eszed akkor nem akarsz.
mindketto a fuggetlenseget es a vezer szeretetet tette meg a ket legfobb erenynek.

az az erdekes, hogy a fideszes gyengeelmeju majmok miert nem kepesek korulnezni a vilagban, hogy milyen viselkedesforma milyen kovekezmenyekkel jar.
idiota faszfej mindegyik.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.01.18. 13:17:15

Darányi miniszterségéhez kapcsolódóan nevéhez kötik az 1897-es földmunkás sztrájkmozgalom letörését, az 1898. és az 1907. évi úgynevezett cselédtörvények bevezetését.

staropramen 2012.01.18. 13:54:30

@PéGé:
1.Mitől vagy te annyira biztos abban, hogy a magyar kistermelő betartja az élelmezési várakozási időt permetezés után és az egyéb technológiai előírásokat?
2. nem csak a bio élelmiszer az egészséges.
3.Ha a vásárló megélhetési gondokkal küzd akkor nem tolerál nagyságrendekkel nagyobb árkülönbözetet a hazai áru javára.
4.Ne keverjük az utópiának is szakadt önellátás ideáját a versenyképesen piacra termeléssel.
5.Versenyképesen piacra termelni csak megfelelő üzemnagyság esetén lehet(ez növényenként változik ugyan de nem egy házikertnyi mennyiség)
6 Ha a vágyad az otthon zsebkendőnyi földön gürcölő falusi aki nem ugat bele a nagyok dolgába nem érdekli, hogy mi történik a világban és örül, hogy este fáradtan ágyba zuhan... no akkor ezt írd le ne amit az előbb előadtál.
Azt ugyanis én egy tájékozatlan betérő idealista ömlengésének tartom.
süti beállítások módosítása