Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Fülke

Fülkeforradalom van! Mi tudósítunk.

Új választási rendszer 2.

2012.01.16. 07:00 | Horváth Andor Márton | Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia választás2014

A cikk egy vitasorozat része. Az alapötlet ennél a posztnál született, a sorozat első írása pedig itt olvasható.

Az Alaptörvény definíciója szerint sarkalatos törvény az, amelyhez a jelenlevő képviselők kétharmadának szavazata szükséges; tehát a BLORÓKA egyik javaslata, hogy a sarkalatos törvényekhez legyen szükséges a kétharmad, tulajdonképpen öndefiníció.

De lehet, hogy BLORÓKA nem a levegőbe beszélt, csak éppen máshogy használta a "sarkalatos törvények" kifejezést, mint a Fidesz-kormány. Én a törvényeket legitimáció szempontjából három kategóriába sorolnám:
 
  • alapvető törvények: az alaptörvény és más törvények, melyek a jogállamiság kereteit határozzák meg. Ide tartoznának a mostani sarkalatos törvények közül azok, amelyek általános szabályokat fektetnek le, például a választások módját, az országgyűlési bizottságok és egyéb szervezetek jogkörét, a különféle megjelenési kötelezettségeket és hasonlókat írnak le.
  • sarkalatos törvények: a jogállamot alkotó szervek működését szabályozó törvények. A mostani sarkalatos törvények közül ide tartozna például a köztársasági elnök javadalmazásának szabályozása, de nem tartozna ide az elnök jogállása, amely alapvető törvény lenne.
  • általános törvények: az állampolgárok jogait közvetlenül szabályozó törvények.

Az alapvető törvényekhez szükség lenne az összes mandátum kétharmadára. A sarkalatos törvényekhez elég lenne a kiosztott mandátumok kétharmada, az általános törvényekhez pedig nem is a kiosztott mandátumok, hanem akár csak a jelen lévő képviselők fele plusz egy fő szavazata kellene.

Ez a felosztás azért jobb a mostaninál, mert megkülönbözteti az állam felépítését, a jogrendszer alapjait meghatározó törvényeket a jogrendszert biztosító szervezetek működését meghatározó törvényektől. Az Országgyűlés feladata általában ugyanis a jogrendszer működésének biztosítása, míg a jogrendszer alapvető felépítésének módosításához az összes szavazópolgártól pozitívan kapott legitimáció szükséges. Tehát hiába a Fidesz hatalmas, kétharmados legitimációja, ha ennek fele negatív legitimáció, azaz hogy a szavazópolgárok a Fideszre és az összes többi választható pártra nemet mondtak.

Azonban például azt, hogy a bíróságon vagy a rendőri szervezetekben hányan dolgozzanak, a jelenlegi Fidesz-többség is eldönthetné ebben a képzeletbeli rendszerben. Tehát a demokrácia rombolására (vagy javítására) még bőven akadna lehetőség. El lehetne lehetetleníteni a különálló hatalmi ágakat, de összemosni őket lehetetlen volna a teljes lakosság támogatása nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulke.blog.hu/api/trackback/id/tr433548483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása