Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Fülke

Fülkeforradalom van! Mi tudósítunk.

Az idő urai

2012.01.10. 07:00 | kolbenheyer | 4 komment

Címkék: fidesz történelem rendszerváltás

Olvasd a Sárdobálót is!

Előre szólok, hogy politizálni fogok, még ha messziről futok is neki. A gondolatok nem a sajátjaim, csak aktualizálom őket. Mékli Attila beszélt az időről az újévi misén, az ő gondolatmenetéből indulok ki. Azt gondolnánk, hogy az idő iránya egyértelmű, a múlt volt régebben, és a jövő áll előttünk. A valóság azonban most is bonyolultabb. Mert a múlt nem a megtörtént, hanem a megkonstruált valóság. A múlt sohasem volt, hanem mindig lesz. Most döntjük el, hogy mi is történt régen, sőt, valójában újra és újra eldöntjük, és döntéseink következtében a múlt folyamatosan alakul, változik. Konkretizáljunk? Mi történt 1989-ben? (Nemrég még olyanokat kérdeztem volna, hogy mi történt 1956-ban, 1944-45-ben vagy 1920-ban, hiszen azt hihettük, ezek a mi személyes múltunk legmeghatározóbb konstrukciói, és ezek értelmezése mentén szakad kis hazánk két vagy több táborra. De azóta tudjuk, hogy az, ami húsz éve történt, amire minden felnőtt emlékezhet, az a múlt is alakítható.) Lehet, hogy nem demokratikus fordulat, alkotmányos forradalom, hanem csupán hatalomátmentés, egy zavaros átmenet kezdete történt akkor? Természetesen lehet, hiszen megtanultuk, kétharmaddal mindent lehet. A múlt megváltoztatása kulcskérdés, hiszen ez magyarázhatja csak a jelent. A változtatás azonban nem értéksemleges, erkölcsi minősége, vagy épp minősíthetetlensége van. Amikor beemeljük a múltunkba a magyar antiszemitizmust, akkor megmagyarázzuk a jelen holdkóros összeesküvés-elméleteit és cigány-ellenes kirekesztését. Ez erkölcsi minőség. Amikor elhazudják a 20. század negyedik magyar forradalmát (1918, 1945, 1956 után), akkor meg akarják magyarázni az öntörvényű akarnokság ámokfutását. Ez erkölcsileg minősíthetetlen.  De a múlt nem játékszer.

 
A múlt, bármennyire is folyamatosan változik, maga is hatással van a jelenre. A múlt lehet pozitív vagy negatív, és kisugárzása pozitívvá vagy negatívvá teszi az önképünket. Aki a múltban csak vereséget, kudarcot, elnyomást lát, az egyben megteremti ezek valószínűségét a jelenben is. Vagyis felmenti magát a küzdelem alól, hiszen a sors úgyis csak újabb kudarcokat szánt nekünk. A kuruc romantika ezért veszélyes kábítószer. Hogy igaz-e vagy sem, szinte mellékes, pláne, hogy fentebb megegyeztünk abban, hogy a múlt sosem igaz, legfeljebb többé vagy kevésbé övezi közmegegyezés. Azért veszélyes, mert állandósítja a kudarc érzését: nekünk soha semmi sem sikerült, most is mindenki ellenünk van, nem csoda, ha újra elbukunk, és akkor továbbra is búsongva merenghetünk a világ igazságtalanságán, és dédelgethetjük az erkölcsi győzelem csak általunk elismert, sőt csak általunk felismert bimbóját (mert józan ésszel ki látna erkölcsi győzelmet az állítólagos kudarcsorozatban?). Szeretjük mások szemére vetni bűneiket: még a gaz amcsik is már milyenek (rabszolgatartók, indiánölők, kizsákmányolók stb.). A különbség sajnálatos módon azonban nem az, hogy ezzel ne lennének ők maguk tisztában (éppen ellenkezőleg: minderről tőlük tudunk), hanem, hogy a múltjukat nem ebben látják, hanem a példátlan sikersorozatban. Így győznek a jelenben is.
 
A Fidesz által felkínált legújabb múlt ezért van bukásra ítélve. Ha el akarják venni a sikereinket, mindannyiunk kudarcát vetítik előre. De nincs veszve semmi. A kvantumfizika szerint nem egyetlen idővonal létezik, hanem a lehetőségek végtelen párhuzamossága. Az én múltamban 1989-ben alkotmányos forradalom volt, a jövőmben pedig demokratikus köztársaság lesz.
 

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fulke.blog.hu/api/trackback/id/tr493516600

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hány euró Gyurcsány szabadsága? 2012.01.10. 22:37:05

 A Magyar Nemzet keddi címlapsztorija szerint az IMF hitel feltételei között az EU szerepeltetni kívánja a melegházasságokat kizáró alaptörvényi passzus eltörlését, valamint a Gyurcsány Ferenc elleni per megszüntetését. Őszintén remélem, hogy...

Trackback: Új köztársaság kényszere 2012.01.10. 18:27:55

Orbán – meg az azt várhatóan követő jobbikos koalíciós intermezzo – után igen nehéz munka vár ránk. Mindenekelőtt kell egy alapos cezúra. A politikai, a szimbolikus és az intézményi változás mellé akár büntetőjogi cezúra* is szükséges lehet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Környezettudatos 2012.01.11. 06:08:50

Bizony mondom néktek, az ott 1989-1990-ben nem más volt, mint hatalom átmentés, akármit mond Mékli Attila az újévi miséjén és akárki legyen is ő! ...esetleg tessenek megcáfolni, de úgy, hogy a jelent nem ér átalakítani, azaz a 89-ben "leváltott" rendszer szereplőit nem lehet kiradírozni a mai parlamentből, a mai milliárdosok névsorából. Amennyiben ezek nem lennének, hihető lenne egy rendszerváltásról szóló mese, de vannak.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.01.11. 07:10:59

Az ügynökakták megnyitása nélkül tényleg nagyrészt hatalomátmentés történt, elég csak megnézni a Parlamentben ülő MSZMP tagok számát!
Az ügynökakták nyilvánosságra hozása ma is aktuális lenne, mert bár ugyan hozzá lett nyúlva, de még így sem merik elővenni, mert a struktúra még töredezett állapotból is kikövetkezhető lenne és érdekes egybeesések lehetnek a mát meghatározó rendszerrel. Azaz, kiderülne a titkosszolgálatok befolyása a jelenlegi hatalomra. Lásd Putyin és az ex KGB!

csaba76 2012.01.11. 09:08:41

Kedves Hozzászólók! A poszt lényege nem ez. Mint ahogy 89-90-nek sem a hatalomátmentés a lényegi része. Persze igaz, hogy a hatalomátmentés ténye mérgező hatással volt, illetve az ügynökakták megnyitása elengedhetetlen lenne legalább a tisztaság illúziójához.
süti beállítások módosítása