Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Fülke

Fülkeforradalom van! Mi tudósítunk.

Tarlós és a melegek ismét

2012.01.02. 15:00 | Horváth Andor Márton | 8 komment

Címkék: fidesz meleg tarlós istván erkölcs fradi lmbt

Ha egy politikus annyira homofób, mint Tarlós István, adott esetben még az általa annyira nem kedvelt melegek által elkövetett hibákat sem veszi észre.

Itt van például ez a melegolimpia, a EuroGames. Tarlós pikánsnak szánt megjegyzése szerint, mivel itt csak LGBTQ, szóval nem-(kizárólag-)heteroszexuális sportolók vehetnek részt, "ha nagyon akarom, ez is a kirekesztés egyik formája". Tarlós milyen közel került a valós problémához, és mennyire észre sem vette!

Pedig tényleg van egy kis probléma ezzel a sporteseménnyel. A paralimpia például kirekeszti azokat, akiket testi problémáik nem akadályoznak a sportolásban. De ezzel mégsincs semmi baj, hiszen a mozgáskorlátozottakat fizikai képességeik akadályozzák abban, hogy a teljesen egészséges sportolókéhoz hasonló eredményeket érjenek el. Hasonlóképpen megértem, hogy a női súlyemelés külön kategória.

Na de az LGBTQ nem ilyen kategória! Persze, a transzneműség felvet bizonyos problémákat (akkor most női vagy férfi súlyemelés?), de például az, hogy valaki a fiúkat vagy a lányokat szereti, miért befolyásolná a fizikai teljesítőképességét? Olyan ez, mintha azt mondanánk: "a buzik olyan gyenge alakok, csináljunk nekik külön olimpiát, mint amilyen a nyomorékoknak van".

Lehet persze, hogy csak ezen az áron tud az esemény segíteni az LMBT-sportolóknak, hogy szexuális identitásuktól és irányultságuktól függően fogadja el őket a sportvilág. Ez esetben helyes megtartani a rendezvényt. De vajon az, hogy külön olimpia van az LMBT-sportolóknak, nem csökkenti az igényt arra, hogy a meleg sportolókat elfogadják a nagy sportklubok? Hiszen a meleg sportoló talán azt mondja magában: áh, meleg vagyok, ha nem vesznek fel elsőre a Csodálatos Fradiba, majd megyek a EuroGames-re.

Elég bonyolult kérdés, hogy mi segíti hatékonyan a melegekkel szembeni diszkrimináció csökkentését a sportban. De semmiképp nem evidens, hogy egy meleg-paralimpia előrelendíti az ügyet. Nekem ezek a morális megfontolásaim - Tarlósnak meg egyszerűen az a baja, hogy a EuroGames sportesemény, nem pedig átnevelőtábor.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulke.blog.hu/api/trackback/id/tr333513665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Z-o-g 2012.01.02. 20:17:31

aki ennyire homofób = látens homoszexuális

Gerbó 2012.01.02. 22:36:53

Kedves Márton!

Tévedésben vagy: a melegolimpia semmilyen formában nem rekeszti ki a heteroszexulisokat. Bárki indulhat a versenyen. Más kérdés, hogy valószínütlen, hogy heteroszexuálisok tömegesen jelentkeznének.. Tarlós nem elég tájékozott és úgy nyilatkozik, ami épp elég baj. Annál picit nagyobb, ha úgy írsz posztot a témáról, hogy Te sem nézel utána.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2012.01.02. 23:56:06

Kedves Gerbó!

Bocs, félrefogalmaztam ezt a nem-(kizárólag-)heteroszexuálisat. Trükkösen akartam fogalmazni, és túl trükkösre sikerült. Természetesen olvastam, hogy ez a rendezvény mindenki számára nyitott. De hiszen tudtommal a nagy olimpiai játékok sem zárják ki a meleg versenyzőket. Ha ott mégis beszélhetünk diszkriminációról, akkor itt miért ne beszélhetnénk? Szerintem csak azért ne beszéljünk, mert hülyeség lenne. Tarlós szerint meg azért beszéljünk róla, mert ezzel leheterofóbozhatjuk a melegeket.

De abban igazad van, hogy explicite is kitérhettem volna arra, hogy ráadásul ez a verseny jogilag éppoly nyitott, mint az olimpia. Ha tehát pozitívan akarjuk támogatni a meleg sportolók érvényesülését, és ezt nem egy kizárólag nekik rendezett versennyel érjük el, akkor miért nem a rendes olimpián tesszük ezt? Vagy ha a rendes olimpiának nem tetszene az az ötlet, akkor miért támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a melegolimpiát?

Szerintem a válasz az, hogy a NOB-nak kényelmesebb, ha nem a saját rendezvényén kell a melegek mellett kiállnia.

flea 2012.01.03. 10:11:51

@Horváth Andor Márton: számtalan sportoló van, aki ha nyíltan vállalná, hogy homoszexuális, azzal a karrierjét komoly veszélybe sodorná. Gyakorlatilag kb. csak a hollandok és a skandinávok tehetik ezt meg viszonylag kicsi kockázattal.

Ezért aztán a NOB hiába erőlködne, hogy a rendes olimpián támogassa a meleg sportolók érvényesülését. Nem nagyon lenne kit. Ráadásul arra is gyanakszom, hogy komoly bevételkieséshez is vezetne a világ bizonyos részein, ha esetleg ilyesmire szánnák el magukat. Az meg azért egy ekkora nemzetközi szervezetnél könnyen felülír mindenféle elvi szempontokat.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2012.01.03. 11:30:13

@flea: De a NOB támogatja a melegolimpiát, ergo a veszély talán mégsem lehet akkora-akkora. Sőt, megtehetné a NOB azt is, hogy mondjuk azon csapatok országainak, amelyekben van egy pár meleg játékos, kiterjesztett jogokat vagy egyéb kedvezményeket biztosít.
(Felméréstől függően a lakosság kb. 1-6%-ának vagy többnek lehet homoszexuális vagy biszexuális identitása, tehát ilyesmi adatok alapján lehetne megszabni ezt a kvótát.)

Amúgy a hozzászólásod első fele nagyon lényeges pontra tapint rá. Valójában ha ma egy átlag-ország sportolója nem vállalhatja nyíltan szexuális orientációját, akkor visszavonulásakor miért ne vállalhatná? Olyankor kell jó nagy sajtótájékoztatókat tartani, és ott bejelenteni. Vagy megnyerni az olimpiai aranyat, és bejelenteni. Nem hiszem, hogy ha valaki már nyert egy aranyat, annak a karrierje derékba törne egy ilyen coming-outtól.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2012.01.03. 19:59:46

@Horváth Andor Márton: Támogatja, persze. No de őszintén: a jelenlevők közül ki hallott egy büdös szót is erről a rendezvényről a mostani hírverés előtt? És akkor most képzeljétek el, hányan hallottak azokban az országokban, ahol a leginkább elterjedt, akár állami szintű is a homofóbia. És ezekben az országokban visszavonulás után sem lehetséges a coming out. Ne feledjük, halálbüntetés is létezik még itt-ott a homoszexualitás "bűnéért"...

flea 2012.01.04. 08:58:04

@Horváth Andor Márton: "mondjuk azon csapatok országainak, amelyekben van egy pár meleg játékos, kiterjesztett jogokat vagy egyéb kedvezményeket biztosít"

Sok sportágban névre szólóak a kvóták, tehát nem lehet mást nevezni, csak aki a kvótát szerezte. Ráadásul az, hogy valaki meleg-e, csak bemondásra dönthető el, vagyis minden olyan országban, ahol ez nem ciki, azonnal feltöltődne a kvóta, aztán az olimpia után legfeljebb kiderülne, hogy ja, mégse. Érzed, hogy ez nincs átgondolva.

"visszavonulásakor miért ne vállalhatná?"

Úgy rémlik, ilyen szokott is lenni, bár példát most nem tudnék mondani.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2012.01.05. 14:41:19

@flea: Oké, nincs átgondolva. De abból, hogy az én kósza ötleteim nem oldják meg a helyzetet, nem következik, hogy a külön olimpia szervezése megoldja.

bm613-nak a szavaiban is mély igazság rejlik: először is nem kellene talán olyan országokat olimpiára engedni, ahol nem tartják be az emberi jogokat - és én ezek közé értem a szabad szexuális identitást és irányultságot is.
süti beállítások módosítása