Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Fülke

Fülkeforradalom van! Mi tudósítunk.

Berlin teljesen meg van őrülve.

2012.01.01. 15:00 | Horváth Andor Márton | Szólj hozzá!

Címkék: németország második világháború

Eddig mindig otthon töltöttem a szilvesztert. Ezek után mindig otthon is fogom tölteni. De legalábbis nem Berlinben. Ez a békés város, a tolerancia Mekkája, a fiatalos, barátságos kulturális stb, kifordult magából tegnap éjjel.

Ijedt már meg az Olvasó petárdadurranástól? Vagy bömböltek már a fülébe mindenféle zajkeltő eszközökkel? Bakfitty. Az új technológia a pisztolyból lőtt petárda. A mennyiség, de az időtartam is fontos. A dolog már két nappal korábban elkezdődik. Ha csak a hangokra figyelünk, a következő történik.

Először csak néha történik egy-egy durranás. Egyszer hallottam távolabbról, ahogy Berlinben egy megtalált második világháborús bombát felrobbantanak a tűzszerészek: ilyen hangról beszélek. Csodálkoztam, bontják talán a szomszéd háztömböt? Nem bontják. Csak néha dörren valami.

Aztán 31-én nap közben már sorozatosan hallatszanak a dörrenések. Egyre inkább háborússá kezd válni a légkör. És végül, talán 11 órakor, mindenki, akinél petárda van, elkezd durrogtatni. Nem úgy, mint Budapesten, hogy egy-egy petárda durran. Folyamatos fegyverropogás hallatszik a város minden szegletéből. És persze közben vannak süvítő eszközök is. Aki hallott már Sztálin-orgonát tüzelni, annak van valami képe a dologról. Ezeknek a süvítő, pisztolyból lőtt petárdáknak persze nincs olyan zöngés hangjuk - ahhoz picik -, de miután a működési elvük megegyezik a rakéta-sorozatvetőkével, illetve mivel csapatostul lövik őket, nem nehéz összetéveszteni a kettőt egymással.

Miért pont Berlin az a hely a Földön, ahol egy második világháborús ostrom hangjaival ünneplik az újévet?

A bejegyzés trackback címe:

https://fulke.blog.hu/api/trackback/id/tr123510904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása