Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Fülke

Fülkeforradalom van! Mi tudósítunk.

Nem sajtónyilvános.

2012.01.03. 07:00 | Horváth Andor Márton | Szólj hozzá!

Címkék: sajtó fidesz magyarország demokrácia törvény

A tegnapi Alkotmányozó Nemzetoperagála zártkörű rendezvény volt. Magyarország új alaptörvényét számos közjogi méltóság ünnepelte, és erről nem lehetett tetszőleges fotókat és videókat készíteni. A Duna TV és az MTI kizárólagos sajtójogot kapott. Még csak nem is írtak ki pályázatot, hogy melyik csatorna legyen az egyetlen. Hiszen az rendben van, hogy egy koncertre nem hivatalos a sajtó. De az előtérben, az esetleges beszédek, az ünnepség alatt miért ne lehetne fényképezni?

A parlament összes nem-kormánypártja az új alaptörvény ellen tüntet. Az új alaptörvény mellett senki sem tüntet, csupán a kormánypártok ünneplik meg azt. Az ünnepségről csak hivatalos dokumentáció - régebben gyakrabban használt szóval propagandaanyag - készül. Valahol nagyon elcsorbult a sajtónyilvánosság ellenőrzési jogköre, de még a demokrácia is.

Tévedés azt képzelni, hogy az egész oda volna ettől. A jogszabályok mellett, ha nem is hatékonyan, a nép gyakorolhatná a közvetett politikai hatalmat. A demokrácia azonban nem pusztán jogszabály, hanem hozzáállás és hagyomány is. És a kormány szép lassan megszokássá szelídíti a vita és párbeszéd nélküli kormányzást. Ez pedig később már valóban okozhatja, hogy a nép elveszítse uralmát a kormányhatalom fölött. És ez akkor is bekövetkezhet, ha a Fidesz csupán csökkentett népuralmat akar.

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fulke.blog.hu/api/trackback/id/tr343514341

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jók a programok, csak sok itt a szobanihilista fikagép 2012.01.04. 15:49:44

(forrás: én) A hétfői ellenzéki tüntetésen szerintem elkezdődött valami. Egy téglát kiütöttünk a falból, és mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy semmi különbség nincs Orbán Viktor politikai túlélésének esélyei és egy szép nagy nulla között. A kéth...

Trackback: Százezer 2012.01.03. 20:56:43

Nagy eséllyel ez volt az utolsó békés tömegtüntetés Orbán regnálása alatt. A következőt nemigen tudja már kordában tartani sem a rendező szervezet, sem a rendőrség. És utóbbi talán nem is nagyon akarja. Hisz vezetőktől közrendőrökig sokan állnának legs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása