Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Fülke

Fülkeforradalom van! Mi tudósítunk.

A felvilágosult tüntető

2012.01.04. 07:00 | kolbenheyer | 10 komment

Címkék: tüntetés demokrácia

Olvasd a Sárdobálót is!

Én sose voltam proteszt-szavazó. Sosem kizárólag valaki/valami ellen, hanem mindig egyben valakire/valamire szavaztam. Nem egyszerűen leváltani (elzavarni?) vagy épp megőrizni (bebetonozni?) akartam a kormányt, hanem módosítani. A választásokon látható szereplők küzdenek egymással a szavazatainkért. Nem csapom be önmagam azt állítva, hogy a programjuk racionális összevetése alapján döntöttem, hanem szembenézek azzal, hogy az általuk kínált érzelmekkel azonosulva választottam. De az érzések éppúgy azonosíthatók, akár a gondolatok, még ha nem is mindig lehet őket olyan pontosan szavakba önteni, de hát ezért használnak a pártok is képet, zenét, arcokat. Az azonosítható érzelmekre mindig rá lehet, sőt rá kell kérdezni. Ezt választottad? Miért ezt választottad? Aki ezeket a kérdéseket nem teszi fel magának, és nem próbál meg válaszokat is keresni, az nem tudatos állampolgár, az nem él az alkotmányos jogával, hanem felelőtlen handabandázó, aki visszaél a demokráciával. Sose szavazz tiltakozásból. Mindig tudd, mire akarod lecserélni azt, ami nem tetszik. (Ha a felkínált választékban nincs az ízlésedhez tökéletesen passzoló, ne ess kétségbe, nyisd ki a szemed, és élvezd a megérkezést a valóságba: a krémes sosem olyan finom, mint gyerekkorodban képzelted.)

 
Most épp nem választunk. (Sajnos, szúrom közbe, de – és ez egy egész másik posztot is megérne, amire azonban nem most kerül sor – a demokráciát csak demokratikus szabályokkal lehet megmenteni. Ha úgysem sikerül, az nagy pech de anélkül biztos nem fog menni.) Most épp tüntetünk. Hol itt, hol ott. Alkotmánybíróságért, sajtószabadságért, közoktatásért, köztársaságért. Van miért, na. Pedig nem szeretek tüntetni. És nem a hideg, az eső, a zaj meg a tömeg miatt nem (bár ezeket sem szeretem). Hanem a kellemetlen résztvevők miatt nem. Mert az ember kimegy békésen tüntetni, aztán azt látja, hogy tele az utca ritka ellenszenves emberekkel (politikáról beszélünk, nyilván). Sőt, némelyik még beszél is, kvázi a tüntetők nevében, és hát muszáj kimondani, az esetek többségében ritka nagy marhaságokat. Legyek konkrétabb? Én nem gondolom pl., hogy a mai kormány illegitim lenne, csak azt, hogy a rendszerváltás utáni időszak legkártékonyabb kormánya. Meg azt sem gondolom, hogy telefonkönyvszerűen fel kéne sorolni, hogy mi mindenre nem jut pénz, és követelni kéne, hanem inkább azt, hogy pénz az bizony most nem lesz, és radikális piacbarát átalakítás segíthet csak rajtunk, aminek az ára sírás-rívás, fogak csikorgatása. Na most, én ezt gondolom, de a több tüntető meg nem, vagy legalábbis ez nem derül ki, hanem csak ott ácsorgunk egymás mellett és vigyorgunk, mint a legkínosabb családi összejöveteleken.
 
És mégis tüntetünk. Proteszt-tüntetők vagyunk ugyanis. Valami ellen tüntetünk (na, ez elég nyilvánvaló, mondjuk, jól hallható volt). Mert ez a lényeg. A szavazófülkében te vagy, meg a lelkiismereted, és legjobb meggyőződésed szerint kell döntened, mert ezt kérjük tőled, mi, többiek, állampolgártársaid. Működtesd a demokráciát. De két választás között is lehet hangod. Legyen! Leírhatod, elmondhatod, sőt még kiabálhatsz is. Tiltakozz, hogy a hatalmon lévő tudják, mit csinálnak rosszul, és felkészülhessenek a következő választásra. A tüntetés nem arról szól, hogy programot hirdess, de még csak alternatív érzésvilágot sem kell kínálnia. Ne várd, hogy ott közösen megmondjátok, hogy is kell csinálni, csak azt, hogy miként nem. A felvilágosult tüntetőt nem hozza zavarba, ki mellett áll az utcán, se tüntetésen, se reggel a villamoson, sőt a nyilvános vécében sem. Ott egy dolog közös bennük: a tiltakozás, a sietség, a szükség. Ráérsz a fülkében cizellálni a véleményed, addig csak tüntess.
 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fulke.blog.hu/api/trackback/id/tr663516144

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Százezer 2012.01.05. 18:36:10

Nagy eséllyel ez volt az utolsó békés tömegtüntetés Orbán regnálása alatt. A következőt nemigen tudja már kordában tartani sem a rendező szervezet, sem a rendőrség. És utóbbi talán nem is nagyon akarja. Hisz vezetőktől közrendőrökig sokan állnának legs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2012.01.05. 12:15:47

Mit szólnátok egy olyan választási rendszerhez, ahol 2,7 millió ember hülyesége nem teszi tönkre 10 millió állampolgár életét? Konkrétan arra gondolok például, hogy legyen egy "az alábbiak közül egyik sem helyes" választási lehetőség is.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2012.01.05. 13:35:32

@Horváth Andor Márton: Nyilván akkor nagy probléma van. A 2010-es választások eredményei alapján azt mondanám, hogy az ideális az volna, ha az "üres" szavazatoknak megfelelő mennyiségű hely (pusztán listás helyek esetén) üresen maradna, ezzel gyakorlatilag lehetetlenné téve az alkotmány önkényes megváltoztatását és koalícióba kényszerítve a Fideszt. Sokkal megalapozottabb lenne, ugyanis az ország szavazóinak nagy része nem azért maradt otthon, hogy a Fidesz 2/3-ot kapjon, hanem azért, mert még csak 1/2-et sem akartak nekik adni.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2012.01.05. 13:47:00

@Vörös BLORóka: És akkor a normális törvények megszavazásához a jelenlévő képviselők 50%-ának szavazata kellene, a sarkalatos törvényekhez pedig a parlament 2/3-a. De ha pl. a parlament csak félig van megtöltve, akkor ez teljes egyetértés mellett sem jöhetne létre. Illetve létrejöhetne: mondjuk a jelenlevő képviselők 2/3-ának szavazatával lehetne népszavazásra bocsátani a sarkalatos törvények megváltoztatását. Remek! Az X-párt, amelynek üresen maradnak a helyei! Így gondolod?

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2012.01.05. 13:49:11

@Horváth Andor Márton: Ez csak egy példa. A félig töltött parlament azt mutatja, hogy a szavazók NEM bízzák jelenleg egyik pártra sem az alkotmányozást, vagy a sarkalatos törvények módosítását.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2012.01.05. 13:53:27

@Vörös BLORóka: De ez remek ötlet! Ha nem lenne közismert a zsenialitásod, azt mondanám, ez már biztosan eszébe jutott valakinek! De kinek? Utána kell nézni. Illetve kellene, ha nem lenne közismert a zsenialitásod.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2012.01.05. 13:54:56

@Horváth Andor Márton: Nézzünk utána! Pedig már egy-két hete eszembe jutott, csak nem akartam róla posztot írni, mert nem dolgoztam ki az elméletet. Na majd dolgozzunk rajta!

Gerbó 2012.01.06. 11:05:36

@Vörös BLORóka: Értem a problémát és van is benne igazság, hogy kezdeni kellene vele valamit. De biztosan nem ez a megoldás. Az "egyik sem" szavazatok nagyon veszélyesek, ugyanis túl egyszerűek. Mo-on simán el tudom képzelni, hogy a következő választás után csak kb. 20 képviselő lézengene a Parlamentben, mert a választóknak egyik párt sem nyerte meg maradéktalanul a tetszését, viszont ott volt a kényelmes "egyik sem", azt behúzza, oszt' jó napot, nem kell tovább gondolkodni, mérlegelni. Az amúgy is béka feneke alatt lévő konszenzus kereső/ együttműködő attitüdöt még jobban elnyomná egy ilyen lehetőség.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2012.01.06. 11:10:21

@Gerbó: Igazából sajnos én is el tudnám ezt a lehetőséget képzelni, de az általad említett szélsőséges helyzetet nyilván néhány megismételt választással (és orr alá dörgöléssel, hogy akkor egy választás megszervezése mennyi pénzébe is került az államnak) fel lehetne oldani. Az emberek egy jelentősebb rész előbb-utóbb döntene. Az új rendszer annyiban lenne jobb, hogy a jelenlegi rendszerben "kényelmesek", akik most nem mentek el szavazni, végül is mind a Fidesz helyeinek számát növelték. Az újban a nem elmenők, vagy "egyik sem" szavazók nem növelnék egy mandátumainak számát sem.

ralf 2012.01.06. 16:03:30

Kolbenheyer, én tökéletesen megértem a dilemmádat. A magyar politikai palettáról a piacbarát, kapitalizmusbarát felfogás teljesen hiányzik. Akik ma a kormány ellen tüntetnek, sokféle nagyon megalapozott kritikát fogalmaznak meg, amikor a demokrácia leépítéséről beszélnek, ugyanakkor nyilván képtelenség ésszerű gazdaságpolitikát követelni, és ugyanakkor kritizálni a költségek visszafogását ("megszorításokat").
Tudomásul kell venni, hogy horribilis eladósodottság csak akkor enyhíthető, ha sikerül a kiadásokat csökkenteni és/vagy a bevételeket növelni. Ezen belül sok okos vitát lehet lefolytatni, de enélkül a vita csak arról szól, hogy jó vagy rossz célokra folyik el az a pénz,. amivel nem rendelkezünk.

Én sem voltam sosem proteszt-szavazó eddig, de míg komoly kompromisszumokra lennék képes azért, hogy a jelenlegi kormány eltűnjön, jó érzéssel egyik lehetséges ellenfelére sem tudnék szavazni.
süti beállítások módosítása