Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Fülke

Fülkeforradalom van! Mi tudósítunk.

Új alapok

2012.01.01. 00:00 | Horváth Andor Márton | 2 komment

Címkék: nemzet fidesz magyarország törvény haza

Ettől a perctől országunk, hazánk új alaptörvénnyel rendelkezik. Az alaptörvény megfogalmazásában Pozsgay Imre tevékenyen részt vett. Az alaptörvény összetartó erőként megnevezi a nemzetet és a hitet, de az állampolgárságot nem. Nem a Magyar Köztársaság (vagy Magyarország) állampolgárai, hanem jogi összetartozás helyett a magyar nemzet tagjai nyilvánítják ki az alaptörvény preambulumát. Az a polgártársunk, aki nem magyar, hanem bármilyen más nemzetiségű, amikor kinyitja az életét legalapvetőbben befolyásoló törvény füzetét, másfél oldalon keresztül csupa olyat olvas, amit nem ő, hanem az etnikai többség nyilvánít ki. Ha nem tetszik neki, akkor etnikai alapon ráerőltetik ezeket a nagynemzeti büszkeségeket, ha pedig tetszik neki, akkor sem lehet részese a kinyilvánításnak. Mert mi van, ha nem magyarként, hanem szlovákként szeretne büszke lenni arra, hogy Magyarországot Szent István királyunk helyezte szilárd alapokra? Azt sajnos nem lehet. Előbb végig kell olvasni a preambulumot.
 

Ezért friss blogunk itt leszögezi, hogy elsősorban azok mellett áll, akik úgy érzik, ez a hűségről, hitről és szeretetről beszélő preambulum valójában hazugság. Mert a magyar nemzet nem csak beszél a toleranciáról, ugyanis Magyarországot éppen úgy hazájának érezheti bármely más nemzetiségű magyar állampolgár, mint akármelyik magyar.

Holnaptól fokozatosan közelítjük meg a napi politikát.

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fulke.blog.hu/api/trackback/id/tr233509243

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új köztársaság kényszere 2012.01.01. 21:38:11

Orbán – meg az azt várhatóan követő jobbikos koalíciós intermezzo – után igen nehéz munka vár ránk. Mindenekelőtt kell egy alapos cezúra. A politikai, a szimbolikus és az intézményi változás mellé akár büntetőjogi cezúra* is szükséges lehet...

Trackback: Új köztársaság kényszere 2012.01.01. 21:34:08

Orbán – meg az azt várhatóan követő jobbikos koalíciós intermezzo – után igen nehéz munka vár ránk. Mindenekelőtt kell egy alapos cezúra. A politikai, a szimbolikus és az intézményi változás mellé akár büntetőjogi cezúra* is szükséges lehet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mandras 2012.01.04. 15:57:41

Ha a fogalmaknál vagyunk: arról nincsen szó, hogy a magyar nemzetet etnikai alapon határozná meg. Nem határozza meg sehogy, evidenciaként kezeli. Nyugodtan azt válaszolhatja neked, hogy persze, az itt honos szlovákokat ő beleérti a magyar nemzetbe. A jobboldalon mindenkinek evidens, hogy mi az, hogy nemzet, és egy pillanatig bele nem gondolnak abba, hogy ebbe az "evidenciába" teljesen ellentmondó dolgok tartoznak bele. A baloldalon pedig mindenki tudja, hogy az egyik legnagyobb ideológiai bajunk, hogy nem tudunk elszámolni a nemzet fogalmával, de mihelyt valaki megpróbálja kibogozni, hárman háromfelől a torkának ugranak. Ezért nem adom elő én se, hogy mi az a nemzet, pedig én aztán tudom :)

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2012.01.04. 18:16:39

@mandras: Nem lehet feloldani ezt a problémát azzal, hogy a nemzeti identitás kérdését szigorúan magánüggyé tesszük? Az alaptörvénynek is csupán annyiban legyen köze hozzá, hogy kijelenti, hogy senkinek semmi köze ahhoz, milyen nemzetiségű vagyok, mert az csak az én dolgom. Egyébként is, a Fidesz nem a magyar nemzettől (annak összes élő és holt, vagy pláne még meg nem született tagjától) kapott felhatalmazást alkotmányozásra, hanem a magyar állampolgároktól.

Tehát szerintem úgy lehetne kibogozni a nemzet fogalmát, hogy beszélünk róla, kinek mit jelent, aztán hümmögünk, hogy ez érdekes, és eldöntjük, kinek a nemzet-fogalma szimpatikus. És ezt meg is tehetjük, kivéve, ha valamelyik hatalmi ág képviselőjeként tesszük. Ebbe belefér a nemzet? :)

(Másik kérdés, hogy a józan fideszes nemzet-fogalma nem fér-e bele ebbe. Vagy hogy egy józan, de erős nemzeti érzelemhez nem passzolt-e volna jobban egy olyan alkotmány, melyet nem Pozsgay ihletett és Schmitt hagyott jóvá.)
süti beállítások módosítása