Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Fülke

Fülkeforradalom van! Mi tudósítunk.

Diktatúra?

2012.01.01. 18:00 | Vörös BLORóka | 8 komment

Címkék: fidesz magyarország

Pár hete egy ismerősöm a következőt kérdezte tőlem: “Mit tanácsolsz, mit vegyek? Konzerveket, puskát vagy repülőjegyet?” A beszélgetés témája a jelenlegi gazdasági és politikai helyzet volt. Megnyugtattam, hogy konzervekre és puskára talán nem lesz még egy ideig szüksége, mert az éhinség és a lázongás még nem tűnik reálisnak a közeljövőben. A repülőjegyre pedig a következőket mondtam: bár logikusnak tűnik, hogy az ember menekülni próbál, ez csak egyike a három lehetőségnek. A maradék kettőből az egyszerűbb az, hogy üljön továbbra is a hátsóján és reménykedjen, hogy a helyzet megoldódik magától. A másik lehetőség az, hogy megpróbál tevékenyen részt venni abban, hogy a dolgok megváltozzanak. Ez pedig azzal kezdődik, hogy meg kell próbálni felismerni a hibákat, melyeket az elmúlt nyolc (húsz) évben vétettünk.

A problémák megfogalmazása nem egyszerű feladat, hiszen nem vagyunk egyformák. Egyikünknek jobban fáj, hogy elveszik a nyugdíját, másiknak hogy az új alkotmány preambuluma akár kirekesztőként is értelmezhető. Engem jobban zavar, hogy az emberek nem törődnek már egymással, és azzal, hogy hogyan alakul az ország helyzete, és mástól várják a megoldást. Aki magára ismer, most azt gondolja: “Igen, a szemét Orbán (Gyurcsány) nem azzal foglalkozik, ami igazán fontos: az én jobb megélhetésemmel!”

Egy demokratikus ország legfőbb ismérve, hogy az emberek érdeklődnek a közügyek iránt és megpróbálják kifejezni a véleményüket. Hisznek abban, hogy a szavuk számít, és ennek az a következménye, hogy valóban befolyásolni tudják saját sorsukat. Egy ideális diktatórikus rendszerben az emberek nem foglalkoznak a közügyekkel, vagy azért mert nincs rá idejük a munka mellett, vagy azért mert már belefáradtak a próbálkozásba. Ezt az állapotot két módon lehet megközelíteni. Az egyik, nyilvánvaló módszer a terror, de van egy sokkal kevésbé nyilvánvaló mód is: nehézzé tenni az emberek életét. Ha a munka mellett nincs idejük tüntetni, véleményt alkotni, akár gondolkodni a közügyeken, akkor a célját elérte a rendszer. Itt fontos, hogy az alacsony jövedelműeket kell a legjobban sújtani, hiszen ők jelentik azt a tömeget, melynek el kell venni a kedvét az aktív politikától.

Nem állítom, hogy Orbán diktatúrát próbál kiépíteni, de sok-sok olyan jel van, melyek arra utalnak, hogy a módszerek, melyekkel hatalomban kíván maradni, nagyon hasonlítanak egy jó diktátor módszereihez. Egyékbént az ismerősöm úgy döntött bevásárol konzervekből, alapvető élelmiszerekből és néhány kanna benzint is eltesz a biztonság kedvéért. Remélem nem lesz igaza. El kell kezdeni foglalkozni a közügyekkel, és ennek első lépése az, hogy megpróbálunk párbeszédet indítani arról, hogy ki mit lát a legfőbb problémának.

Számomra az egyik legnagyobb gondot az jelenti, hogy a jelenlegi kormány látszólag mindent alárendel annak a célnak, hogy a következő választásokra bebetonozza magát.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fulke.blog.hu/api/trackback/id/tr853509386

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új köztársaság kényszere 2012.01.01. 20:31:05

Orbán – meg az azt várhatóan követő jobbikos koalíciós intermezzo – után igen nehéz munka vár ránk. Mindenekelőtt kell egy alapos cezúra. A politikai, a szimbolikus és az intézményi változás mellé akár büntetőjogi cezúra* is szükséges lehet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flea 2012.01.03. 10:04:21

"Számomra az egyik legnagyobb gondot az jelenti, hogy a jelenlegi kormány látszólag mindent alárendel annak a célnak, hogy a következő választásokra bebetonozza magát."

Lehet, hogy ez a céljuk, de rohamléptekkel haladnak az ellenkező irányba.

Engem sokkal jobban megrémiszt az a lehetőség, hogy olyanvalakit betonoznak éppen befele, akit a lakosság nagyobb része még talán nem is ismer.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2012.01.03. 10:56:18

@flea: Pedig (hacsak nem a nácik lesznek) az sem lehet rosszabb náluk.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2012.01.03. 14:46:57

@flea: Tulajdonképp az általad vázolt forgatókönyv ugyanaz, mint amit az MSZP csinált. Szerintem a módszerek viszont különbözőek, ugyanis az MSZP nem akarta magát bebetonozni, csak jól megszedni. A Fidesz ezzel szemben mindkettőt igyekszik elérni. Erkölcsileg aggályosabb ez utóbbi.

flea 2012.01.04. 08:30:24

@bm613: az előző kormányról is sokan hitték, hogy annál rosszabb úgysem jöhet.

@Vörös BLORóka: szerintem az MSZP is szerette volna bebetonozni magát, csak annyi a különbség, hogy nekik volt annyi realitásérzékük, hogy rájöttek, az nem fog menni. De várjuk ki a végét, erre még a Fidesz is rájöhet a maradék bő két évben.

vizsla_barat 2012.01.10. 04:24:30

"Ez pedig azzal kezdődik, hogy meg kell próbálni felismerni a hibákat, melyeket az elmúlt nyolc (húsz) évben vétettünk."

Elso a privatizacio. 30% allami vagyon csak ugy huss.
A masodik a jogfolytonossag a Magyar Nepkoztarsasaggal (siman eltorolhettuk volna a teljes adossagallomanyt)
A harmadik a SZU piacok elvesztese
A negyedik a tulzott nyugatimadat
Az otodik a jol mukodo magyar termeles szetverese
A hatodik a berrabszolgasag felszamolasa - csak az az orszag sikeres,ahol sajat otletbol,sajat erobol allitanak elo egyedit,amit mellesleg a kulfold is akar. A tiszta alpesi taj az alpesi parasztnak is szep 365 napig,mig a sielonek 1 hetig. Az Audi holnap fogja a teljes gyartosort es odebball. Lehetseges? El tudna a gyemantipar hagyni Hollandiat? Lehetne-e svajci orat masutt gyartani/tervezni? A Nokia otthagyna-e Finnorszagot? Elkepzelheto-e BASF nelkul Ludwigshafen?
A hetedik: a vizegradi negyeknek egyutt kellett volna belepni az EUba es az eurozonaba is. Ez a diplomaciank gyengeseget mutatja.
Bar az euro manapsag nem egy biztos pont...

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2012.01.10. 09:52:54

@vizsla_barat: Hát igen, ezek nagy része helyes meglátás. Mit lehet vajon tenni most, hogy tudjuk, ezek hibák voltak?

vizsla_barat 2012.01.10. 12:48:42

@Vörös BLORóka: szerintem csak egyet. Valahogyan ujra kellene kezdeni ezt a demokraciat. Kiebrudalni a regi komcsikat, visszavenni az allami vagyont es eldonteni vegre mire kepes az orszag,szoval lemerni hogy milyen hosszu a takaro.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2012.01.10. 15:38:41

@vizsla_barat: Ehhez szükség volna egy olyan politikai erőre, mely érdekelt abban, hogy végigvigye ezt minden áron. Ilyen viszont tudtommal nincs.
süti beállítások módosítása