Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Fülke

Fülkeforradalom van! Mi tudósítunk.

A német gyerekek és a magyar kormány esete.

2012.01.04. 18:00 | Horváth Andor Márton | 3 komment

Hát igen, utáljuk az új alaptörvényt. Tüntetni kell ellene. Aztán a tüntetéseken sok minden elhangzik. De azért nem kellene mindent készpénznek venni.

Nem tudom, ki tudósítja a ZDF gyerekhíradóját, de maga a műsor is elég hátborzongató. Egyáltalán, egy részben állami irányítás alatt álló televízió szerintem ne beszéljen politikáról gyerekeknek. (Mellesleg felnőtteknek se értelmezze a politikát, de gyerekeknek pláne semmiképpen.) Még a végén elhiszik, amit hallanak!

A ZDF műsora szerint a baj elsősorban az, hogy a Fideszt nem érdekelte a többi párt véleménye az új alaptörvényről. Hát, csúnya-csúnya dolog valóban, de akkor miért adott az ország alkotmányozó felhatalmazást a kormányzó pártoknak? A ZDF a Fidesz 2006-os "a Gyurcsány-kormány nem legitim"-érvét ismétli meg. Ahogyan a Fidesz akkor tévedett, úgy téved a ZDF most. (És ahogyan akkor Gyurcsánynak le kellett volna mondania, úgy kellene most az Orbán-kormánynak.)

Azt most hagyjuk is figyelmen kívül, hogy a ZDF azt állítja: a kormány változtatta meg az alaptörvényt. Pedig a kormányzó pártok parlamenti képviselői tették ezt. Fontos a különbség, hiszen ha nem lenne fontos, miért kellene tartanunk a rendeleti kormányzástól, amikor valóban kikapcsolják a parlamentet a törvényhozás folyamatából?

Második helyen a kormány hatalmának növelése, az erőcentralizálás áll. Ebben egyetértek a televíziótisztelő német gyerekekkel: ilyenre alkotmányozó többségű kormánynak nincs szüksége, hacsak nem akar később hasonló hatalmat kisebb mennyiségű szavazattal is elérni.

A ZDF ezután elmagyarázza, hogy Magyarország legfontosabb bíróságának hatalmát is csökkentették. Én ilyenről nem olvastam. Az Alkotmánybíróságról lenne szó? Félrefordítás? A ZDF legnagyobb problémája az, hogy az alkotmánybíróság nem döntheti el, mit tehet a kormány az ország pénzével. Ajaj. Tehát, gyerekek, egy jó országban a költségvetésről a bírók döntenek. Mivel a ZDF kritizálja a magyar kormányt, ezért Magyarországon a törvényhozás, illetve a végrehajtás hatalmi ágából át szeretné tolni a költségvetést az igazságszolgáltatás ágába.

És akkor a HVG rácuppan a ZDF-re, kiemeli tévéműsor válogatás nélküli Fidesz-szidalmából azokat a pontokat, amelyekben a műsor kivételesen nem téved, és úgy tesz, mintha nem érte volna a magyarországi jogrendet igazságtalan támadás.

Pedig pontosan az ilyen igazságtalan támadásoktól kell óvakodnunk. Nem lenne szabad a tüntetéseken sem igazságtalanul támadnunk a kormányt. Ugyanis - habár a ZDF ezek többségét nem találta el gyerekműsorában - valóban vannak aggasztó folyamatok Magyarországon. És ha igazságtalan vádak gyengítik a Magyar Köztársaság fenntartásáért vívott küzdelmet, annak nem kell örülnünk, akkor sem, ha ellenzékiek vagyunk. És ha egy nagy nyugati ország állami televíziójából jönnek az igazságtalan vádak, akkor még kevésbé kell örülnünk. Ugyanis Orbán Viktor - megfigyelhettük - minden lehetséges módon igazságtalannak próbálja beállítani az őt érő nyugati kritikákat. Hadd ne legyen igaza.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulke.blog.hu/api/trackback/id/tr473519701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wolff 2012.01.05. 09:40:38

Ez most komoly? (Eredetileg arra számítottam, hogy hasonló marhaságokkal Selmeczi vaqgy Szijjártó fog előállni.) Te mit értettél volna meg nagyjából 10 évesen egy precíz, pontos jogi elemzésből? A ZDF kísérletet tett arra, hogy elmagyarázzon dolgokat gyerekeknek, anélkül, hogy olyamsivel terhelné őket mi a különbség bíróság és alkotmánybíróság között.

Ami pedig a kétharmad akár alkotmányozhat is felvetést illeti nem csak a ZDF hanem egy sor más külföldi bíráló is folyton felveti, hogy az alkotmányozás során mégis csak tekintetbe kellett volna venni az ellenzéket is. (Lásd Kim Lane Scheppele írásait.) Bármileyn meglepő is, van ilyen felfogás is az alkotmányról, különsen annak tükrében, hogy a Fidesz alaptörvényét túlságosan értktelítettnek látják némyelek.

Végül miért kell ilyesmivel traktálni a német gyerekeket? Gondolom azért, hogy öntudatos polgárok legyenek belőlük. Talán nem véletlen, hogy Németország valamivel kultúráltabban működő országnak tűnik, mint Magyraország és lehet, hogy ennek is van benne szerepe. De tudod mit, igazad van. Ne foglalkozzunk ezzel, hiszen milyen sikeres politikai rendszerünk van enélkül is!

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2012.01.05. 10:20:50

1. Szerinted az Alkotmánybíróság Magyarországon a legfontosabb bírói szerv? Szó szerint ezt mondja a műsor: a legfontosabb. A gyerekeknek hülyeséget mondjunk, vagy érthetően leegyszerűsítve tálaljuk a valóságot?

2. Nekem teljesen mindegy, hogy a Fidesz megkérdezte-e a többi parlamenti pártot. A fogamat csikorgatva szavaztam a Fideszre és az LMP-re. A Fidesz 2006-ban még jó kis kádárista párt volt, ma kádárizmus felé vezeti az országot. Az MSZP miatt majdnem összeomlott az egész (na ezen az állapoton ront most tovább a Fidesz), hogy Bajnai alig tudta megállítani a zuhanást. Az LMP-ről még mindig nem tudni kik: kommunisták, zöldek, liberálisok? A Jobbik neonáci. Most ezek közül melyiknek a véleményét kérje ki a Fidesz? A Fidesz azt ígérte nekem és neked, az összes választónak a választások előtt, hogy nem nyúl az alkotmányos rendhez.

Engem az zavar, hogy _engem_ nem kérdezett meg erről. Hogy szerintem (remélem) a szavazóknak nem tetszik az a változtatás, amely a kezükből veszi ki a hatalmat.

3. Németország valamivel kulturáltabbnak tűnik, rövid uval. Ennek rengeteg oka van. De az állam ott se tanítsa a gyerekeknek a politikát. Tanítsa a magántévé. Vagy anyu, apu.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2012.01.05. 10:24:58

@Wolff: Pardon, s hogy ne foglalkozzunk ezzel a problémával? Dehogy ne! Tüntetni kell. Azzal kell foglalkozni, ami az igazi probléma. Hogy a tüntetésről az állami tévé elképesztően csorbított képeket közvetített. Hogy a rendezvényre csak az állami tévé és hírügynökség volt beengedve. Hogy az állam kinyírja az egyetlen ellenzéki rádiócsatornát arra hivatkozva, hogy több zenét kellene játszania.

És Németország kapcsán pedig azzal, ha a gyerekeknek az állam úgy mesél politikáról, hogy nem véleményeket idéz érthető formában, hanem kinyilatkoztat. Az ugyanis nem híradó, ahol azt mondjuk: "a magyar kormány azt reméli", kormányoldali forrás nélkül. Az propaganda, gyerekeknek.
süti beállítások módosítása